onsdag 15. februar 2017

Fra hotellet, via St. Peter og Paul`s kirka til Wawel-høyden.

Fra favoritthotellet vårt i Krakow, Hotel Wawel, er det under en kilometer å gå til Wawel-høyden der du finner byens slott og katedral. Men allerede når du har gått bare et par minutter fra hotellet går du forbi St. Peter og Paul`s kirka, Kościół parafialny p.w. Świętych Apostołów Piotra i Pawła. Kirken er ansett for å være den mest storslåtte av Sentraleuropas tidlig barokkirker. Utenfor rager store statuer som forestiller de 12 apostlene. Det har blitt en tradisjon å oppleve en klassisk konsert i St. Peter og Paul`s kirka når vi er i Krakow. 

Bildene du ser her et tatt fra de fem besøkene vi har gjort i Krakow, så både årstid og vær kan variere. 

På vei opp til Wawelhøyden til kapellet og slottet. 


Når vi kommer innafor porten til Wawelområdet går vi forbi en statue av den svært populære paven, Johannes Paul II. Han var født og oppvokst i Krakow og hadde sin arbeidsplass som erkebiskop her før han ble pave i Vatikanet.


Wawel-katedralen, som er en av Polens viktigste nasjonale helligdommer, sto ferdig i 1364. Dette var de polske kongers residens og her ble de kongelige døpt, kronet og begravet. Dette fortsatte også etter 1596, da hovedstaden ble flyttet fra Krakow til Warszawa. Katedralen inneholder 18 kapeller. Den mest kjente er nok Sigismundkapellet, som ble bygget i årene 1519-1533. 


I toppen av Sigismund-tårnet på katedralen henger Polens største kirkeklokke. Den kom på plass i 1521 og er 2 meter høy, 2,5 meter i diameter og veier 11 tonn. Den blir bare ringt med ved viktige nasjonale feiringer, og da trengs det 10-12 menn for å få den til å lyde. Oppgaven krever koordinasjon, styrke og forsiktighet. Det er også fire mindre kirkeklokker i Sigismund-tårnet.
Tett ved katedralen ligger Wawel-slottet. Det ble bygget mens kong Kasimir III styrte landet, altså mellom 1333 og 1370. Slottet ble ombygd i årene 1499-1536 og da ble det en av Polens vakreste renessansebygninger. Dette var under kong Sigismunds styre. I dag er det flere museer i slottet. 


På vei inn til den storslåtte borggården på slottet kan du bl.a. studere den vakre dekorasjonen i porten. 


Borggården på Wawel-slottet er et av Europas vakreste. Det er imponerende å stå mellom de fire veggene. 
Det er mange fine detaljer i borggården.
Ved slottet og katedralen er det også et flott grøntområde med ruiner som er utgravd. Her kan du sette deg ned for en kopp kaffe og noe å bite i når været tillater det. 
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar