fredag 17. februar 2017

Kazimierz, jødekvartalet i Krakow.

Jeg kjenner de som har vært i Krakow og som ikke har besøk bydelen Kazimierz. Det er til og med noen som tror at det der er bare grått og trist. Joda, det er gater og hus som kanskje ikke er de mest fargerike, og bydelen har en dyster historie som Krakows jødiske bydel. Men du verden så fargerikt det også er her. Fra Hotel Wawel, vårt favoritthotell i Krakow, tar det kun et kvarter å gå til Kazimierz, og da er du allerede midt inne i bydelen. 

Kazimierz ble grunnlagt i 1335 av daværende kong Kazimiers III. Den gangen var Kazimiers en egen by, rett ved siden av Krakow. Bydelen har vært Krakows jødiske distrikt helt siden middelalderen. Nå er det kun få jøder igjen her. Før andre verdenskrig var det rundt 60 000 jøder som bodde her, de aller fleste var utryddet da krigen var over. Nå kommer det mange jødiske turister til Krakow og Kazimierz, særlig amerikanere, og dette gjør at Kazimierz nå tar tilbake sitt jødiske preg. 

The High Synagogue, som er den tredje eldste, fikk navnet sitt fordi den var den høyeste synagogen i byen. Den ble bygget i 1556-1563. Det var på den tiden at det kom mange jøder fra Sør-Europa hit. I 1863 ble synagogen delvis restaurert. I første etasje er det en bokhandler med jødiske bøker i en rekke språk. Det finnes også seks andre synagoger i byen. 


Mange turister kommer også til Kazimierz for å se stedet der Steven Spielbergs film "Schindlers liste", ble spilt inn. Oscar Schindler var en tysk forretningsmann som først ansatte jøder fordi de var billig arbeidskraft. Etterhvert forsto Schindler hva tyskere var i ferd med å gjøre og bestemte seg for å redde flest mulig jøder. I årene 1939-1944 reddet han over tusen jøder fra å bli drept av nazistene ved bl.a. å legge fram hvor nyttige de var i arbeidet. 
Som jeg fortalte i begynnelsen av dette innlegget så tar de som tror at Kazimierz bare er grå, triste hus helt feil. Det er utrolig spennende å gå rundt i gatene her og bare ta innover deg alt det fargerike og spennende du finner. Bydelen har en helt spesiell atmosfære, med sine trivelige kafeer, gallerier, små spennende butikker og trendy barer. Er du ute etter å høre klezmermusikk er dette stedet. På torget Plac Nowy er det på søndager antikvitetsmarked. Singer bar har et utall Singer symaskiner, både inne og ute.

Når det er mange nok sykler på rekke og rad blir det gjerne et gjerde mot fortauet. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.