torsdag 24. mai 2018

Pisa i Italia.

Da vi, i starten av april 2018, skulle tilbake til Italia for å fortsette vår vandring på pilegrimsruten Via Francigena, valgte vi å fly til Pisa. Dette fordi vi ville benytte muligheten til å se det skjeve tårnet i byen, La Torre di Pisa. På forhånd hadde vi blitt fortalt at det var nok med en dag i Pisa, at det ikke var så mye annet som var verd å se enn tårnet. Så vi bestemte oss for å ta en natt her, dermed ble det bare en sein ettermiddag og kveld i Pisa.

Vi bodde på B&B Santabona som ligger rett over brua Ponte di Messo, og ved elva Arno. Veldig sentralt altså. Etter å ha blitt møtt av den hyggelige vertinnen gikk vi ganske fort de 15 minuttene det var å gå oppover til Torre di Pisa. 


Vårt første møte med det sjeve tårnet var da det dukket opp over taket på et hus.


Det skjeve tårn i Pisa ligger på Piazza del Duomo, også kalt Piazza dei Miracoli (Mirakelplassen) og er et frittstående klokketårn til katedralen. Området ble tatt inn i UNESCOs verdensarvliste i 1987. Det tok over 200 år å bygge tårnet, og byggingen foregikk i tre etapper. Siste etappe ble gjort i 1372, og dette var klokkerommet. Tårnet begynte å bli skjevt allerede under bygginga som ble påbegynt i 1173. Årsaken var den ustadige grunnen det sto på. Torre di Pisa har en hul sylinder med et ytre "skall" dekket med hvit og grå kalkstein. Inni går en vindeltrapp med 294 trinn. Tårnet har åtte etasjer og er ca 56 meter høyt. I 1990 ble det stengt for publikum, og hus i nærheten ble evakuert, på grunn av frykten for at det skulle falle. Det tok 11 år med arbeid for å stabilisere før det kunne åpnes igjen. 


Bygginga av Duomo di Pisa startet i 1063 og katedralen ble bygget i hvit marmor. 


Denne katedraldøra er inngangen som vender mot Torre di Pisa.


På motsatt side av katedralen, mot Battistero San Giovanni, er det også en flott inngangsdør. 


Fasaden på katedralen mot Battistero di Pisa . 


Noen få meter fra katedralen ligger Battistero San Giovanni (dåpskapellet) som er en hyllest til døperen Johannes. Den runde kuppelbygningen er et av de høyeste religiøse bygningene i Pisa. Bygginga av kirken begynte i 1152, men sto ikke ferdig før i 1363.

Battistero di Pisa.


På vei ned til elva Arno igjen gikk vi innom Piazza dei Cavalieri. Dette torget i Pisa var et politisk senter i middelalderen. Det ble bygget i midten av 1500-tallet. 

Til venstre sees Palazzo della Carovana, til høyre renessansekirken Chiesa di Santo Stefano dei Cavalieri.



Vi gikk en tur langs elva Arno, på begge sider, mellom bruene Ponte di Messo og Ponte Solferino. 

Det blå huset litt til høyre er det historiske Palazzo Blu. Huset inneholder kunstutstillinger hele året, og disse er gratis. 


På elvebredden, rett etter at vi hadde gått over Ponte Solferino, ligger den bitte lille kirken Santa Maria della Spina. Det sies at den tidligere oppbevarte en torne fra kransen Jesus hadde på hode da han hang på korset, og at denne ble flyttet til en annen kirke i 1333. Men den metaforiske tilstedeværelsen av denne tornen bidrar til å opprettholde helligheten til denne gotiske perlen. Midt på fronten, mellom dørene, står en statue av Madonna og barnet.

Santa Maria della Spina.


Det er ikke ofte jeg skriver om steder vi spiser, men jeg vil gjerne nevne I Porci Comodi, som betyr noe slik som komfortable griser. Stedet er rangert som nr. 1 på TripAdvisor under billige spisesteder i Pisa. Lokalet er så lite at det kun er plass for to hyller og ca. seks krakker til å sitte på. Folk kommer også innom for å ta med seg mat videre. De to unge mennene som jobbet der var veldig hyggelige og svært interessert i Norge og vår kommende pilegrimsvandring. Vi bestilte en tallerken med forskjellige kjøtt og ost, noe som serveres som lokal mat også mange andre steder i Italia. 



På vei tilbake til vårt bosted gikk vi igjen innom Piazza dei Cavalieri. Gjennom en port, med et flott dekorerte tak, kunne vi se på Chiesa di Aanto Stefano dei Cavalieri i mørket. 


Jeg vil også vise stedet vi bodde, B&B Santabona, som altså ligger veldig sentralt i Pisa. Dette er en leilighet med to, muligens tre rom, med felles bad.



Rommet vårt hadde en liten terrasse med to stoler og bord. Det var gråvær da vi var i Pisa så vi fikk ikke bruk for den lille sitteplassen.


Neste morgen, på vei til jernbanestasjonen og toget til Lucca, kunne vi fra Ponte di Messo se tilbake på B&B Santabona. Det ligger i det største gule huset til venstre på bilde under. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar