mandag 21. november 2016

En tur rundt i Salamanca.

Salamanca ligger i Castilla y Leòn, nordvest i Spania. Byen ble erobret av kartagerne i det 3. århundre f.Kr. Deretter ble det en romersk bosetning her før byen overga seg til maurerne i år 712 e.Kr. Etter år 939 begynte de kristne å bosette seg her. En av de viktigste øyeblikkene i byens historie var i 1218 da universitetet ble grunnlagt. Den formelle undervisningen der hadde da eksistert iallefall tilbake til 1130. Snart ble dette et av de mest betydningsfulle og prestisjetunge akademiske sentre i Europa. I dag er Salamanca er en av de viktigste universitetsbyer i Spania. Innbyggerne i Salamanca har ord på seg for å snakke den reneste spansken, og universitetet har 16 % av Spanias undervisning i det spanske språket. Det kommer tusenvis av internasjonale studenter hit, også fra Norge.

Under uavhengighetskrigen i 1812 ble den vestlige bydelen i Salamanca fullstendig ødelagt. Den ble også mye preget av den spanske borgerkrigen på midten av 1900-tallet da Franco hadde sin regjering i byen. Gamlebyen ble en del av UNESCOs verdensarvlise i 1988.

Salamanca var målet for vår pilegrimsvandring på Via de la Plata i april 2016. Da vi passerte den gamle romerske broa Puente Romano, over elva Rio Tormes, hadde vi gått 54 mil siden vi startet i Sevilla. Det manglet en dag på at vi hadde brukt tre uker på turen. Puente Romano er laget av stein, har 26 buer, er 176 meter lang og 3,7 meter bred.


Når vi nå vil ta dere med en runde rundt i Salamanca starter vi gjerne ved Puente Romano. Etter å ha kommet over elva Tormes kan vi se tilbake på den gamle broa.


Like ved Puente Romano finner vi Monumento al Lazarillo de Tormes. Dette er en 2,15 meter høy bronseskulptur (sement i sokkel) fra 1974 og viser to personer, der den eldre er blind. 


Vi vandrer østover og kommer ganske raskt forbi Casa Lis, også kjent som Museo Art Nouveau y Art Deco. Museet ble åpnet i 1995 og er veldig populært med sine mer enn 2500 kunstverk. Casa Lis var et urbant herskapshus som ligger på den gamle bymuren og ble bygget i 1855-1909. Eieren Don Miguel de Lis eide et garveri han hadde arvet etter sin far og han tilpasset nye produksjonssystemer i det siste tiåret av det nittende århundre.

Casa Lis.Vi tar kursen rett nord på vei opp i gamlebyen og på vår høyre side ligger dominikanerklosteret Convento de San Esteban. Det ble bygget mellom det 16. og 17. århundre.

Convento e Iglesia de San Esteban.Vi ruslet rundt på plassen utenfor Convento e Iglesia de San Esteban og rett i vest kunne vi se kuppelen på den store katedralen. 

Under de to dagene vi besøkte Salamanca foregikk det filminnspilling i byen. Derfor var deler av gatene rundt Casa de las Conchas sperret av, men vi fikk muligheten til å besøke huset en gang under vårt opphold. Vegg i vegg med Casa de las Conchas ligger Iglesia del Espiritu Santo. Kirken ble bygget mellom 1617 og 1665.


Casa de las Conchas (Skjellhuset) var en staselig herregård fra slutten av det femtende århundre. Navnet har bygget fått etter de mer enn 300 skjell som er dekoren på fasaden, og som er ordnet etter et rutenettmønster. I dag inneholder bygningen det offentlige biblioteket i byen.


Patioen i Casa de las Conchas.


Titter vi oppover i patioen i Casa de las Conchas, ser vi tårnene på Iglesia del Espiritu Santo. 


Filmen som ble spilt inn mens vi var i Salamanca heter Still Star-Crossed, og vi gikk midt mellom det som skjedde. Under ser du en klippe av rekvisitter som ble brukt. Mens innspillinga pågikk ble deler av området rundt Casa de las Conchas og Iglesia del Espiritu Santo gjort om til det 1600-århundrets Verona. Den amerikanske ABC TV-serien er basert på en bok av Melinda Taud som har samme navn som filmen. Dette er oppfølgeren av William Shakespeares Romeo og Julie. Filmen følger Rosa som er Julies kusine og som en gang avviste Romeo som frier. 


Etter å ha vært på oppdagelsesvandring rundt i Salamanca er det på kvelden godt å sette seg ned med en bedre middag. Da smakte det godt med en skulder av spegris!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.