onsdag 23. november 2016

Plaza Mayor og Catedral de Salamanca.

På Plaza Mayor i Salamanca er det, så godt som alltid, et yrende liv til alle døgnes tider. Vi bodde bare 60 meter fra passagen i det nordvestlige hjørnet. Så du kan si vi var midt i smørøyet. Plaza Mayor er et av de vakreste torgene i Spania og ble bygget i to perioder mellom 1729 og 1755. Fram til midten av 1800-tallet ble plassen brukt til tradisjonell tyrefekting.

Her går vi inn på Plaza Mayor fra den sørvestlige hjørne.


På den nordlige fasaden ligger byens rådhus. Rundt hele plassen, som er 4408 m2, er en søylegang med 88 buer. Antallet buer på hver side er ulike ettersom plassen ikke er kvadratisk. De runde flatene som du ser øverst og mellom hver bue, 89 stykker tilsammen, er dekorerte medaljonger illustrert med kjente menn, og noen få kvinner, fra Spanias historie. Det er både konger, oppdagere og erobrere, i tillegg til spanske intellektuelle. Plassen, som er 18 meter høy, har så mange som 247 balkonger og 96 obelisker.

Plaza Mayor ble i 1935 erklært som et nasjonalt minnesmerke. I 1973 ble det et historisk-kunstnerisk monument, og i 1988 ble Salamanca innlemmet i UNESCOs verdensarvliste, dette særlig på grunn av gamlebyen og Plaza Mayor. 


Vi tar runden rundt på Plaza Mayor..........


Den østlige fasaden inneholdt en kongelig paviljong der kongelige tjenestemenn overvåket det som hendte på plassen. I dag er det hotell her. 

Den østlige fasaden av Plaza Mayor.

Sørøstlige hjørne av Plaza Mayor.

Det sørvestlige hjørnet.

Vestlige side av Plaza Mayor. 


Det nordvestlige hjørnet som er bare 60 meter fra hotellet vi bodde på. 


Denne utmerkelsen er støpt inn i steinene på Plaza Mayor. 


Mens vi ruslet rundt på Plaza Mayor forsto vi at det ble gjort forberedelser til noe som skulle hende ganske snart. Dagen etter fant jeg bilde under på instagram, tatt kvelden før. Det var noe med kvinner og basketball som ser ut å ha blitt feiret. Jeg er glad vi oppholdt oss et helt annet sted akkurat da! Her får du også et bedre innblikk i hvor stor plassen egentlig er. 


Fra Plaza Mayor til katedralen i Salamanca tar det 6-7 minutter å gå. Det snakkes om den gamle og den nye katedralen og det er to kirker som er bygget ved siden av hverandre. En vegg av den nye katedralen lener seg mot nordveggen på den gamle. Den gamle katedralen, som er betydelig mindre enn den andre, er fra det 12. og 13. århundre. I begynnelsen av det 15. århundre ble det bestemt at Salamanca trengte en større og flottere katedral. Dermed begynte de å bygge den nye katedralen i 1513, men den ble først innviet i 1733. 

Den nye katedralen i Salamanca sett fra Puente Romano.
Deler av den gamle katedralen. 


Under ser du altertavlen i den gamle katedralen. Den består av 53 malerier som viser hendelser i Jomfru Maria og Jesus liv. Over bildene er et maleri som viser dommedag.

Altertavlen i den gamle katedralen.


Kor og skip i den nye katedralen.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.