søndag 18. februar 2018

Dag 24: Fra San Lazzaro i Castelnuovo Magra til Massa.

Sola skinte da vi våknet på B&B da Mimi etter en god natts søvn. Vi trodde vi hadde rotet oss ganske så langt bort fra pilegrimsruta dagen før, men da vi spurte vertinna forsto vi at vi var nærmere enn vi hadde trodd. Etter bare ti-tolv minutter fant vi det første merket som viste oss vei. 


Allerede i går opplevde vi at landskapet ble åpnere og slik fortsatte det i dag også. 

Det er igjen vinmarker å se, men ikke så mange og store som de vi hadde sett tidligere. 


Vi er kommet til 15. september og hjemme er de fleste i ferd med å høste årets avling av grønnsaker. Her er det enda tid for å sette ned nye planter.


Lavendelhekk langs veien.Det nasjonale arkeologiske museet i Luni, Museo archeologico nazionale di Luni, inneholder mange arkelogiske funn oppdaget under utgravingene i den gamle romerske byen Luna, grunnlagt i 177 f. Kr. 


Disse to bildene er det samme, tatt fra hver sin side. To forskjellige ansikter, bare sett opp ned.  


For å besøke museet og amfiteateret kjøpte vi billetter i et hus som ligger til høyre like før museet. Etter å ha sett det vi ville se på museet fulgte en guide oss, og noen andre turister, til fots den korte veien bort til amfiteateret. Et pilegrimsmerke viser også der at vi er på pilegrimsveien. 


Vi ble låst inn på området der restene av amfiteateret i det gamle byen Luni fra 11 århundre ligger. Ikke langs herfra lå den gamle romerske havnen hvor pilegrimer reiste fra når de skulle til Santiago de Compostela. Den gangen gikk havet høyere opp enn det gjør i dag.  
Som jeg skrev i forrige innlegg forlot vi i går regionen Toscana og kom inn i Liguria for så å gå tilbake til Toscana og inn igjen i Liguria enda en gang. Nå forlot vi Liguria for godt og heretter gikk vi i Toscana resten av turen. 

Fra Avenza sees de Apuanske alper, fjell dekket med marmor. Det er fra dette området, i bruddet La Facciata, marmoren operaen i Oslo er kledd med kommer. Kjente kunstnere, som Michelangelos, har brukt marmor herfra i sine arbeider. Den er også brukt i kjente bygg som katedralen i Firenze, Det skjeve tårn i Pisa, og i Roma er den brukt i både Peterskirken og bygginga av Pantheon. Torre di Castruccio er en del av en militærfestning i Avenza. Bygginga av tårnet startet ca. 1320. 


Avenza.


I dag hadde vi gått mest gjennom tettbygd strøk. Da vi fortsatte videre etter lunch i Avenza kom vi inn i et større industriområde. Vi får nærkontakt med marmoren som vi antar kommer fra fjellene vi ser. 


Fabrikkområdet vi gikk gjennom, som ser ut til å ha all slags industri, varer i mer eller mindre seks kilometer, helt til vi er i Mazza. I dag har vi gått med havet et par kilometer nedenfor oss, og vi har også sett det. 

På B&B Abbaino fikk vi et fantastisk fint rom, med en god sittegruppe. Stedet hadde så mange fine detaljer at jeg bare må ta med noen bilder herfra. Vi kommer inn i gangen har vertinnen brukt en sløydbenk som bokhylle. Her er det muligheten til å sitte ned. Rommet vårt lå i andre etasje. 

Utsikten fra rommet vårt. 


I tredje etasje var frokostrommet.Vi begynner nok å kjenne at vi har lagt bak oss flere mil enn vi noengang har gått tidligere. Det virker tyngre å ta en tur ut etter av vi har avsluttet dagens etappe. Nå truet mørke skyer også, og etterhvert hørte vi torden. Før vi får bestemt oss for allikevel å ta turen inn til sentrum begynner det å regne kraftig, men i ettertid er vi glad for at vi orket å gå ut. Det ble en veldig fin kveld. 

Piazza Degli Aranci. Den røde bygningen er Palazzo Ducale bygd fra det 15. til 19. århundre. 

Vi hadde spist en pilegrimsmeny til lunch i Avenza så vi var ikke særlig sultne denne kvelden. Men da vi satte oss ned for å ta et glass vin kom det som vanlig straks et helt brett med snacks på bordet. Og fristelsen ble selvfølgelig for stor. 


Fra Piazza Degli Aranci går Via Dante Alighieri oppover til katedralen i Massa. 

Langs Via Dante Alighieri ligger dette huset. 


Opp en bred trapp øverst i Via Dante Alighieri ligger byens katedral fra det 15. århundre. Fasaden er fra 1936. Dessverre var den stengt da vi var der denne kvelden så de to bildene under er fra "svalgangen" utenfor inngangen.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.