Vårt bosted i Roma våren 2018, Residenze Argileto, er et umerktet utgangspunkt for å utforske Roma til fots. Det er slik vi ønsker å oppleve en by, det er da vi synes vi får mest ut av vår nysgjerrighet. Residenze Argileto ligger i bydelen Monti, et flott område med smale gater og hus i duse farger som forsterker det fine inntrykket. Her finner du spesielle butikker og barer, i tillegg til små, og litt større, spisesteder. Det er her lunchplassen jeg har skrevet om tidligere ligger. Monti hadde en gang et dårlig rykte, dette var slummen hvor fattige bodde. Her var det også mange bordeller. Men det er lenge siden da.
Når vi nå går gatelangs i Roma velger jeg å samle bildene etter en slags rute. Jeg starter i bydelen Monti. Vil her nevne at Romas historiske sentrum er på UNESCOs verdensarvliste.
Når vi nå går gatelangs i Roma velger jeg å samle bildene etter en slags rute. Jeg starter i bydelen Monti. Vil her nevne at Romas historiske sentrum er på UNESCOs verdensarvliste.
Like ved Residenze Argileto ligger Piazza del Grillo.
Piazza del Grillo. |
Vi forlater Monti og går inn i bydelen Trevi idet vi kommer til Palazzo del Quirinale, den offisielle residensen til Italias president. Palasset ligger på en av Romas syv høyder, Quirinalhøyden. Det var pave Gregor XIII som bygde palasset i 1583. Det var ment som sommerbolig for pavene, og etterhvert var det fram til 1870 også pavenes bosted. Da Italia ble kongedømme ble Palazzo del Quirinale den offentlige residensen for konger. Siden monariet opphørte i 1946 har det vært presidentene i Italia som har hatt tilhold i palasset, både som arbeidsplass og bolig. Det var mye folk og politi samlet på plassen utenfor palasset da vi ankom, derfor stoppet vi opp et stund. Et spesielt flagg tilsa at presidenten var tilstede og etter en stund kom en stor kortesje med sorte biler i stor fart ut fra porten inn til palasset. Vi så ingen bak de mørke rutene, men dette er nok det nærmeste vi noen gang kommer president Sergio Mattarella. Uansett om han satt i en av bilene, eller om han fortsatt var inne i palasset.
På plassen utenfor Palazzo del Quirinale står en obelisk oppført av pave Pius VI i 1786. Monumentet består også av fontene og statuer.
Fra presidentpalasset er det bare 5-7 minutter å gå til Piazza di Trevi og Fontana di Trevi. Den berømte fontenen sto ferdig i 1762. Vil du lese mer om Fontana di Trevi så har skrevet litt om denne fra besøket vårt her i 2011.
Høydepunktene er ikke langt unna hverandre i Roma. Bare omlag 10 minutter fra Fontana di Trevi ligger Scalinata di Spagna, Spansketrappa. Også denne har jeg skrevet om før, så vil du lese mere om den 138 trinn lange trappa som ble anlagt i årene 1723 til 1725 finner du det der. Det var et hav av krukker med asalia i trappa, det var det ikke sist vi var her.
Utsikt nedover Spansketrappa, på Piazza di Spagna. |
Nedenfor Spansketrappa ligger Fontana della Barcaccia. Navnet betyr den stygge båten og det var i 1627 at arbeidet på denne startet.
Øverst i Spansketrappa sees kirken Trinità dei Monti. |
Fra øverst på Spansketrappa tok vi samme veien som vi gjorde sist vi var i Roma. Målet var Piazza del Popolo og tvillingskirkene der, Santa Maria de Montesanto og Santa Maria dei Miracoli, bygd fra 1662 til 1681.
Piazza del Popolo. |
Midt på den ovale Piazza del Popolo er Fontana dei Leoni som erstater den opprinnelige fontenen fra 1572. Jeg har også skrevet før om Piazza del Popolo.
Deler av Fontana dei Leoni og tvillingkirkene. |
Forrige gang vi besøkte Roma hadde vi ikke muligheten til å komme inn i Pantheon, noe vi selvfølgelig måtte gjøre noe med denne gangen. Pantheon, alle guders tempel, er den best bevarte bygningen i antikkens Roma. Tempelet ble utsatt for brann et par ganger, sist under den store bybrannen mens Nero var keiser. Keiser Hadrian tok fatt på gjenoppbyggningen, i perioden 118 - 125 e. Kr., og fikk satt den i stand slik den er i dag. På 1800-tallet ble tempelet gravplass og ble landets mest prestisjefylte gravsted.
Pantheon er en rund bygning, men forhallen er søylebåret. Kuppelen, som nesten ikke er synlig på toppen av bygningen har en diameter på over 43 meter. Den er bygd mesterlig ettersom den ikke bæres av noen synlige søyler. Den eneste lyskilden i bygget er et hull i toppen av kuppelen med en diameter på 9 meter. Det er gratis å besøke Pantheon.
Høyalteret i Pantheon. |
Gravstedet til den første kongen i et samlet Italia, Viktor Emanuel II (1820-1878). Han var konge fra 1861 til 1878. |
Gravstedet til Umberto I (1844-1900) og hans ektefelle Margherita av Savoy (1851-1926). Han var konge i Italia 1878 til 1900. Umberto I var sønn av Viktor Emanuel II. |
Her hviler maleren, billedhuggeren og arkitekten Raffaello Sanzio (1483-1520). |
Rett sør for Pantheon oppdaget vi Largo di Torre Argentina som inneholder restene av Theatrum Pompeium og fire romerske republikanske templer. Dette skal være noen av de eldste ruinene i byen og forskerne mener at dette er stedet der Julius Cæsar ble myrdet i år 44 f.Kr.
For å besøke Viktor Emmanuel II-monumentet kan vi fra vårt bosted, Residenze Argileto, gå via Piazza del Grillo som det er et bilde av over her. Men vi kan også ta veien langs Via dei Fori Imperiali som går langs Foro Romano. Der står det flere store statuer over tidligere staute menn.
I det vi kommer opp til Viktor Emanuel II-monumentet, og Trajans forum, har vi kirken Chiesa del Santissimo Nome di Maria al Foro Traiano (1736-1751) og triumfsøylen Colonna Traiana på vår høyre side. Søylen, som ble fullført i 113 e.Kr. er nesten 30 meter høy og 4 meter i diameter.
Viktor Emmanuel II-monumentet har jeg også skrevet om før. Sammenlignet med alt det gamle i Roma er dette imponerende bygget av nyere dato, fra 1911. Bygningen er ca 80 meter høy og hele 120 meter langt.
Viktor Emanuel II var Italias første konge, her til hest øvest i trappa på monumentet. |
Utsikt fra Viktor Emanuel II-monumentet mot Forum Romanum og Colosseum. |
Trastevere et et område vi ikke besøkte sist vi var i Roma. Vi gikk til Piazza della Rovere og ned til Tiber, den tredje største elva i Italia og som renner gjennom Roma. Vi fikk en fin vandrings langs denne. Piazza della Rovere ligger lengst nord i bydelen Trastevere.
Nede ved elva ser vi tilbake på brua Ponte Principe Amedeo Savoia Aosta. Den ble ferdigstilt i 1942, og er altså ikke så veldig gammel. |
I Trastevere er de brolagte gatene smale og det er tett mellom torg og smug. Her er det fullt av små og større spisesteder, barer, kirker og små butikker. Her har det bodd folk siden antikken og en gang var det her arbeidere og utlendinger bodde. I dag er Trastevere en av Romas mest fargerike områder.
Den nåværende konstruksjonen av Ponte Sisto er fra mellom 1473 og 1479. |
Vi forlot bydelen Trastevere over Ponte Cestio. Brua går over til Isola Tiberina, Tiberøya, en liten øya som ligger ute i en av elvas svinger. Ponte Cestio er en romersk steinbro som ble demontert på 1800-tallet. I 1892 ble den gjenoppbygd, men det er bare enkelte deler av den opprinnelige brua igjen nå. Tiberøya, er bare ca 270 meter lang og 67 meter bred, men det er plass til både sykehus og flere kirker der.
Ponte Cestio |
Ute på Ponte Cestio ser vi nedover mot Ponte Palatino som ble bygget mellom 1886 og 1890. Rett ved siden av ligger restene etter Ponte Rotto, den eldste brua i Roma, bygget ca 200 år f.Kr.
Ponte Palatino til høyre på bilde og restene etter Ponte Rotto mere midt på bilde. |
Dersom vi ser oppover elva fra Ponte Cestio ser vi Ponte Garibaldi. Denne brua ble bygget mellom 1884 og 1888.
Elva Tiber sett fra Ponte Fabricio idet vi forlot Tiberøya. |
Noen dager senere gikk vi over Ponte Garibaldi og fra den brua kunne vi se over til det vestligste punktet på Tiberøya.
Etter tilsammen omtrent to uker i Roma synes vi at vi har fått med oss gmye av byen. Til slutt har jeg lyst til å ta med et kveldsbilde fra Piazza della Rotonda, plassen utenfor Pantheon.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar