tirsdag 5. mars 2019

Colosseum, Palatinhøyden og Forum Romanum.

Som jeg skrev i innlegget om hvor vi bodde i Roma denne gangen så var det bare 8-10 minutters gange fra Colosseum som er verdens støreste amfiteater. Jeg har skrevet om Colosseum, som forøvrig sto ferdig i år 80 e.Kr., før i bloggen. Her finner du derfor mer informasjon og flere bilder. Vil her nevne at Romas historiske sentrum er på UNESCOs verdensarvliste. 






Rett ved Colosseum ligger Forum Romanum. Som jeg har skrevet tidligere i bloggen var dette i antikken et senter for politikk, handel og religion. Denne gangen fikk vi også med oss Palatinhøyden som også grenser til Colosseum. Palatinhøyden er en av de syv høydene i Roma og er den eldste delen av byen. Her var det faktisk ganske fredelig å gå, iallefall da vi var her i april, og området er ganske så grønt. I følge legenden var der her på Palatinhøyden at brødrene Romulus og Remus ble funnet av ulvemora som deretter tok seg av dem. Legenden hevder også at Romulus, etter å ha drept broren sin Remus, bygde en forsvarsmur her på høyden, og deretter startet bosetning her. De fleste ruinene her er fra tiden da Domitian var keiser (år 81-96). En annen keiser som bodde her var Augustus (63 f.Kr. - 14 e.Kr.). 

På vei opp til Palatinhøyden ser vi tilbake på Colosseum. 




Også her et tilbakeblikk på Colosseum. 



Utsikt mot Peterskirken i Vatikanet.


Neronian cryptoporticus er en 130 meter lang korridor og er en del av Domus Tiberiana-komplekset. Det var her keiser Caligula skal ble drept i år 41 e.Kr. Da vi var der ble det vist video med motiver fra keiser Augustus hus på veggene i korridoren. Fantastisk fint var det.




En ny passasje mellom Palatinhøyden og Forum Romanum har blitt restaurert og åpnet for besøkende i 2015. Opprinnelig var den nesten 1000 meter lang og ble bygget for at keiser Domitian (år 51-år 96) kunne ta seg ned til Forum Romanum på en trygg måte. Her var det plass nok til å ri med hest, og passasjen ble også brukt til å frakte varer gjennom. Passasjen har seks hårnålsvinger. 

Passasje mellom Palatinhøyden og Forum Romanum.


I Forum Romanum, mot en av stigningene opp mot Palatinhøyden, ligger kirken Santa Maria Antiqua som er fra 500-tallet. Den ble ødelagt av et jordskjelv i 847, men et stort antall fresker fra 6. til 9. århundre, berget. Det viser seg at freskene har gjennomgått flere dekorative faser, så mye som seks lag med forskjellige malerier har blitt malt over flere hundre år. Dermed har de som forsker på dette fått et nytt syn på middelalderens kristendom. Etter jordskjelvet ble det bygget en ny kirke over Santa Maria Antiqua, og da denne ble revet i 1901 ble den gamle kirken oppdaget. I 2016 ble kirken åpen for publikum. Noe som forsterker den fantastiske opplevelsen av å besøke Santa Maria Antiqua er at det spilles gregorianske musikk i bakgrunnen. 


Denne sakrofagen ( år 170-180 e.Kr.) ble funnet under gulvet i Santa Maria Antiqua. 


Øverst på bildet viser Korsfestelsen av Jesus (år 741-752)








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar