mandag 15. februar 2016

Dag 6: Fra Oia til Baiona.

Det hadde blitt 1. september og dette var en spesiell dag for oss. Fra i dag var Steinar pensjonist. Hans siste arbeidsdag var riktignok 1. juni, dette fordi han hadde mye ferie tilgode, både årets og fra tidligere. Men det var altså fra denne dagen han kunne kalle seg pensjonist. 

På Casa Puertas var det også i frokostrommet, som på rommet vårt, mange små detaljer i innredningen som gjorde stedet ekstra trivelig. Godt pålegg, brød og frukt, og en stor kanne kaffe ble servert oss! Vi ser oss tilbake og tar farvel med hyggelige Oia. 

Vi nærmer oss Faro Silleiro. Dette fyret ble åpnet i 1866. Drivstoffet som de først brukte for å drive fyret var lampe med veke og vegetabilsk olje. I 1909 begynte de med parafinlampe. I 1924 ble en ny bygning åpnet på toppen av fjellet. Fra 1960 har en lampe på 3000 w blitt brukt. 

Da vi passerte Faro Silleiro forsto vi at vi antagelig hadde gått feil. Vi hadde da mistet pilegrimsmerkene. Ikke det at vi var på villspor, men vi skulle ha tatt av en stund før Faro Silleiro, i As Marinas (på bilde over), og gått bak fyret og direkte til Ponte. Det ville ikke ha vært mye kortere, men vi ville ha sluppet asfalt og trafikk fra As Marinas til Ponte.  


En kilometers vei etter Faro Silleiro forlot vi det åpne Atlanterhavet for godt, men vi skulle fortsatt følge sjøen et godt stykke inn i landet. 

Her er vi ;)

Ikke lenge etter Ponte gikk vi forbi dette minnesmerke. Det er til minne om ni menn som ble tatt ut av fengselet og ført hit for å bli henrettet natta til 15. oktober 1936. Dette skjedde under borgerkrigen i Spania, som forøvrig varte fra 1936 til 1939. 

Selv om vi kunne ha valgt en annen vei bort fra det åpne Atlanterhavet, og dermed unngått mye asfalt, ble det en fin dag på veien. Da vi kom til Bayona var 21 km unnagjort.

Pension Santa Marta Playa, eller Sta. Maria Hospedaje som det sto på huset, lå i enden av Baiona, like ved en mindre badestrand. Det som kanskje imponerte oss mest med bostedet var kiwitreet som vi måtte gå under for å komme til inngangen. Treet var stappfullt av frukt.


Stranda nedenfor Pension Santa Marta Playa.


Baiona er kjent helt tilbake til 140 f.Kr. og har gjennom historien hatt mange navn. Byen har en sjarmerende fiskehavn og flere badestrender, både i og rundt byen. Det er behagelig klima her og det gjør den til en populær turistby blant spanjoler. Det var til Baiona skipet til Christopher Columbus, La Pinta, kom i 1493 med budskapet om at de hadde oppdaget Amerika. 

Castillo de Monterreal er kjent fra århundre før Kristus ble født, da det bodde bl.a. keltere, fønikere og romere her. Siden 1966 har det vært hotell innenfor murene. 


Porto Principal inn til fortet. 


Statuen av Kong Alfonso IX ble reist i 2001.Til minne om da skipet til Christopher Columbus kom tilbake fra Amerika i 1493. 


Monumento Encuentro entre dos mundos. 

Denne granittskulpturen viser fem grupper som representerer Galicia, Amerika, utvandring og hjemkomst rundt jordkloden, som inneholder jord fra de 22 latinamerikanske landene. Jorda som er inne i jordkloden ble tatt med til Baiona av disse lands ambassadører ved avdukinga av skulpturen i 1993.


Monumento a Diego Carmona e Vasco Gallego. Dette stjerneformede monumentet er reist til minne om to store sjømenn, Diego Carmona og Vasco Gallego som klarte å fullføre en jordomseiling i 1519-1522. 


Kong Filip II av Spania beordet at Capilla de la Misericordia skulle bygges ved siden av festningen i 1595. Men i 1656 ble kapellet bygd opp igjen i den gamle delen av byen, der det står i dag. 

Den barokke altertavlen ble sendt fra Mexico full av gullmynter i et hulrom på innsiden. Dette skjedde på den tiden da gullhandel var forbudt. Det var en gave fra innbyggere som utvandret til Amerika og som ønsket at kapellet skulle rekonstrueres. 

Baiona på kveldstid. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.