onsdag 1. juli 2015

Castillo de la Mota i Medina del Campo, Spania.

 Som jeg fortalte i forrige innlegg så møtte Steinars søskenbarn Randi og hennes Steinar oss i Astorga da vi var ferdig med vår pilegrimsvandring. De bor i Fuengirola, sør for Málaga, og hadde kjørt den lange veien til nord i Spania. Vi skulle fly tilbake til Norge fra Madrid og de tilbydde oss å sitte på dit. 

Underveis sørover i Spania ønsket vi å spise lunch og stoppet tilfeldig i byen
Medina del Campo. Der oppdaget vi en flott borg, eller slott, som vi bestemte oss for å ta en nærmere titt på. Det var Castillo de la Mota som lå på en høyde ved byen og hadde hatt som oppgave å beskytte de forskjellige bosetningene oppgjennom tidene. 
 
Det var så tidlig som i løpet av jernalderen at det først ble bygget en borg her. En kan fortsatt se restene av en W-formet vollgrav fra den tiden. Det finnes også rester av en orginal vegg fra XII-århundre på den delen av slottet som fortsatt finnes. 

  Slottet har en vollgrav med vindebro som i dag er fast. Det har en ytre ringmur for artilleri og en indre ringmur med pilåpninger for bueskyttere og vakter, rundt en stor gårdsplass med et kapell.
Slottet ble forlatt og kollapset, men ble restaurert etter den spanske borgerkrigen (1936-1939). I de  senere år har det vært et område av kulturell interesse. 

 Jeg skal ikke fortelle stedets hele historie, men slottet ble bygget mellom det 12. og 15. århundre. I 1475 ble dette slottet tildelt dronning Isabella og hennes mann Ferdinand som ble kalt de katolske monarker. Du kan lese om dem lengre nede i innlegget.
 


Kampesteiner.

Isabella I ble født i Madrigal de las Altas Torres i april 1451. Hun ble gift med sin tremenning, Ferdinand II, født i mars 1452. Deres ekteskap forente to riker og innviet den moderne spanske staten. Hun ble ved giftemålet spansk dronning av Castilla y León (1474-1504) og av Aragon (1479-1504). Hun ble kalt 
Isabel de Catolica.

Isabella og Ferninand hadde planer om å forene hele Spania ved å fortsette et langvarig forsøk på å fordrive maurerne. Men forsøket stoppet. I 1492 ville de utvise alle jøder i Spania som nektet å konvertere til kristendommen. De fikk tittelen Los Reyes Católicos (de katolske monarkene). De var også kjent for å ha sponset Columbus første reise til Amerika i 1492.

Isabella var beskytter av forskere og kunstnere, hun etablerte utdanningsinstitusjoner og bygget en stor samling av kunstverk. Hun lærte latin som voksen, og sørget for at ikke bare hennes sønner, men også døtre fikk utdannelse. Den yngste av disse døtrene, Katarina av Aragon, er kjent i historien som den første kona til Henry VIII av England og mor til Maria I av England.
 
Dronning Isabella I døde i Medina del Campo i november 1504.
Kong Ferninand II døde i januar 1516.
 
Isabella ble gitt tittelen Guds tjener av den katolske kirke i 1974.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar