søndag 12. februar 2017

Krakow.

Krakow i Polen er en av våre favorittbyer, og det vet jeg at byen er for mange andre også. Selv har jeg vært der fem ganger, og jeg kommer helt sikkert til å besøke byen igjen. Derfor vil jeg nevne at bildene jeg legger inn fra byen og områdene rundt, kan være tatt på hvilke som helst av disse besøkene. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor Krakow er så populær, særlig ettersom den er en av Europas vakreste byer, og dens gamleby har siden 1978 stått på UNESCOs verdensarvliste. Også to andre steder i nærheten er på samme liste, konsentrasjonsleirene Auschwitz-Birkenau og saltgruven i Wieliczka. Årsaken til at byen blir så ofte besøkt av nordmenn er vel også det at flytiden er kort fra Norge til Krakow. Når det i tillegg er direktefly fra Trondheim er det jo ekstra enkelt for oss. 

Krakow er Polens nest største by, i tillegg til at den er en av de eldste byer i landet. Den ble grunnlagt i det 7. århundre. I 1038 ble Krakow hovedstad i Polen, da Kasimir I var konge i landet. Fra 1320 og fram til 1734 var Krakow landets kroningsby, og katedralen ble stedet der de polske konger ble gravlagt. I 1609 valgte kong Sigismund III og flytte den kongelige residensen til Warszawa, og Krakow mistet mye av sin betydning da den ikke var hovedstad lenger.

Krakow var den eneste storbyen i Polen som berget for ødeleggelser under andre verdenskrig. Under samme krig var byen det sentrale stedet for nazistenes Generalguvernement for de okkuperte polske områder. Jeg vil også nevne at den svært populære pave Johannes Paul II kom fra Krakow. 

Dersom du kommer til Krakows jernbanestasjon, som også er bussstasjon, er det ikke langt å gå inn til gamlebyen. Da går du gjerne inn gjennom hovedporten, St. Florians port. Dette var en av åtte porter for å komme inn i byen i gamle dager. Her kan du også se restene av den gamle bymuren som tidligere gikk rundt gamlebyen, men som ble revet på 1800-tallet. St. Florians ble bygget i 1307, og var en del av Kongeveien, som gikk til Wawel slottet. Fra St. Florians port går gata Florianska direkte til et av hjørnene av torget Rynet Glowny.

Baksiden av St. Florians porten. 


St. Florians port er mye mere staselig på bysiden. 


Når du kommer inn på bysiden av den gamle byporten ser du rester av den gamle bymuren. 


Det er ganske vanlig at det er utstilling av bilder på den gamle bymuren.


Vi tar en rundtur rundt i noen av gatene i vakre Krakow. Husk å løfte blikket slik at du ikke går glipp av alt det fine som er å se. 




Fasaden på Hotel Wentzl. To maleri fra 14. og 15. århundre ble til ett, og det enorme ikonet av
Jomfru Maria ble fullført i 1718.


Maly Rynek, Det lille markedet, går helt tilbake til middelalderen. 


Vi rusler videre, før vi nærmer oss Bazylika Mariacka (Mariakirka). 



Vi rusler på Plac Mariacki som ligger rett ved siden av Mariakirken. 


På Plac Mariacki finner vi også denne statuen. 


Fra Plac Mariacki kommer vi ut på det store middelaldertorget Rynek Glowny som ble anlagt i 1257. Plassen er 200 x 200 meter, og skal være en av de største og vakreste plassene i Europa. Det var her det meste av handelen foregikk i middelalderen. 

På Rynek Glowny ligger også en av de fineste kirkene jeg har vært i, Mariakirken, eller Bazylika Mariacka som den heter. Kirken, slik den står i dag, ble påbegynt i 1355, og sto ikke ferdig før midt på 1500-tallet. Den har to tårn, med ulike høyder. En legende sier at to brøde som jobbet på hvert sitt tårn konkurrerte om hvem som bygde det fineste tårnet. De ble så uenige at den ene broren drepte den andre, mens han selv tok sitt eget liv på grunn av det han hadde gjort.

Det finnes to innganger til kirken, en der du må betale litt for å komme inn. Den andre innganger er for bedende. Men dersom du viser hensyn så er det som oftest muligheter til å gå inn der også. Vi har iallefall gått inn der flere ganger. 


Hver time spilles en kort trompetmelodi fra en av tårnene på kirka. Denne blir plutselig brutt midt i samme tone hver gang. Dette til minne om en soldat som blåste i hornet sitt for å advare da mongolene angrep Krakow i 1271 og som fikk en pilspiss gjennom halsen. Dermed ble melodien avbrutt, slik som trompetisten fortsatt gjør det i dag.  


På Rynek Glowny ligger også en av de første steinkirkene som ble bygget i Krakow. Den lille Kosciol Swietego Wojciecha, eller St. Adalbert som den også heter, er fra omtrent år 1100. 




Bare tårnet står igjen av byens gamle rådhuset fra 1383. Resten ble revet etter forfall i 1817.


Midt på Rynek Glowny ligger handelshallen Sukiennince, eller Kleshallen som det også blir kalt. Dette er en av byens vakreste renessansebygninger og sannsynligvis verdens eldste kjøpesenter. Den hundre meter lange bygningen ble opprinnelig oppført på 1300-tallet for å beskytte varer og folk mot vær og vind. I dag selges det stort sett suvenirer her, fra et tallrik boder. Foran Kleshallen står en statue av Adam Mickiewicz (1798 - 1855), en av Polens tre mest berømte diktere.


Inne i Sukiennince, eller Kleshalen.




Det er alltid noe som foregår på Rynek Glowny. Så her kan en gå i timesvis. Og blir du sliten er det bare å sette seg ned på en av de mange restaurantene og cafèene som er her.  




Vi har bodd på samme hotell alle gangene vi har vært i Krakow. Du kan helt sikkert finne både dyrere og billigere steder å overnatte enn Hotel Wawel, men for oss er dette blitt vårt hotell. Det ligger bare 500 meter fra Rynek Glowny og det er i riktig retning for både Wawel slottet og jødekvartalet Kazimierz. For å komme til hotellet følger du bare gata Grodzka sørover. 


Kringler fra slike små vogner får du kjøpt flere steder i Krakow. 


Der gata Grodzka møter Poselska tar du av til venstre og du ser hotellet innerst i gata. 



Hotell Wawel til venstre og porten inn til Kościół św. Józefa, St. Josephskirken til høyre. 


En titt inn gjennom porten til St. Josephskirken.


Hotel Wawel har forandret seg litt for hver gang vi har vært der. Ikke selve hotellet så mye kanskje, men restauranten og stedet der det blir servert frokost. Disse rommene har byttet plass og restauranten har forandret navn. 

I dette rommet på hotellet kan du hente deg gratis kaffe (vanndispensere er det flere steder). 


Restauranten er utmerket, både for lunch og middag. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar