søndag 5. februar 2017

Jasna Gòra i Częstochowa, Polen.

Klosteret Jasna Gòra i Częstochowa er stedet der det verdenskjente Maria-ikonet, Den sorte Madonna, er oppbevart. Derfor regnes stedet for mange å være Polens åndelige hovedstad. Mer enn 4,5 millioner pilegrimer, fra 80 land, kommer hit hvert år. I tillegg til Maria-ikonet oppbevarer klosteret også mange andre kunstverk. 

Jasna Gòra ligger på en 340 høy kalksteinås. Når en tar med de store hagene rundt klosteret er området på rundt 12 dekar. Dersom du, som oss, går Aleja Najświętszej Maryi Panny opp til Jasna Gòra kan du snu deg når du er oppe ved klosteret og se tilbake på den ca 1,5 km lange allèn som bærer Jomfru Marias navn. 


På vei inn til Jasna Gòra.


Strakt vi går fra allèn opp til Jasna Gòra og kommer inn på området for klosteret står 20 store bronsjestatuer på rekke og rad i en bue.


Utenfor Jasna Gòra står statuen av den polsk katolske kardinalen Stefan Wyszynski (1901-1981).


På vei inn til Jasna Gòra.Hovedporten inn til Jasna Gòra, Brama Lubomirskich, ble bygget i årene 1722-1723. Øverst på porten er det et mosaikkbilde av Den Sorte Madonna.  


Når vi kommer inn hovedporten på Jasna Gòra ser vi oss tilbake. Tårnet ble bygd om i 1906 etter en brann i klosteret seks år tidligere. Dette skal være det høyeste spiret i Polen med sine 106,3 meter. Herfra blir det holdt utendørs messer. Nøyaktig en måned før vi besøkte Jasna Gorà hadde pave Frans stått her. Minst 120 000 var tilstede, og stoler sto enda oppstilt på gressplenen foran klosteret.  Statuen av pave Johannes Paul II står ikke langt fra der messer blir holdt. 


Jeg fant et bilde mens vi ruslet rund på området som viser hvordan det kan se ut når det er utemesser. Jeg er glad jeg ikke var her da dette bilde ble tatt. Altfor tettpakket med folk for meg. 


Mens vi rusler rundt ute på området ser vi dette bilde som henger på en vegg. På neste bilde kan du se teksten som hang ved siden av. På plassen utenfor kapellet der Den sorte Madonna er står dette 4 meter høye minnesmerke over 96 mennesker som omkom i en flyulykke ved den militære flybasen i Smolensk i Russland den 10. april 2010. Blant de omkomne var den polske presidenten Lech Kaczynski, landets hærsjef, sentralbanksjef og flere polske politikere. Dette er i tillegg minnesmerke for 70-årsdagen for folkemordet i Katyn der omlag 22 000 polske soldater ble massakrert i 1940. Det var på vei til minnesermonien for ofrene at flyet med presidenten og hans følge styrtet. 


Til venstre for inngangen til Basilikaen henger dette bilde. 


Vi finner Den sorte Madonna i Kaplica Matki Boskiej Czestochowskiej (Kaplica Cudownego Obrazu). Kapellet er fra omtrent 1642. Ikonet er bevart bak et gitter, men dette er åpent på begge sider slik at folk kan gå, noen til og med gikk på knærne, rundt alteret. Den sorte Madonna skal visstnok bare være avduket en eller to ganger om dagen, men mens vi var der var det åpent hele tiden. I tillegg foregikk det messe uavbrutt. Først ganske seint på dagen så vi ikonet tildekket. 


Bilde av Den sorte Madonna har en størrelse på ca 122 x 82 cm. Eksperter mener bilde stammer fra 500-tallet. En legende sier at bilde ble reddet fra en kirke da denne brant og at det er flammene som er årsaken til at ansikt og hender på Den sorte Madonna har den mørke fargen. Men andre mener at den mørke fargen er på grunn av elde og at det har blitt oppbevart mørkt i så lang tid. Eller at årevis med lysbrenning har gitt Maria mørk hud.

Historien om Den sorte Madonna, og hvor det har vært før den kom til Jasna Gòra er lang, og du må nok lese om dette andre steder, men jeg har skrevet om et opphold bilde hadde underveis på veien hit. Jeg kan fortelle at bilde kom fra Russland og at året var 1382. Da de som fraktet bilde overnattet på en høyde, der Jasna Gòra ligger i dag, nektet hestene å gå videre neste dag. De trodde dermed at det var et varsel om at bilde skulle være her, og satte det tilbake i den lille kirken det hadde stått i om natta. Fire år senere ble det bygget en vakker klosterkirke til bilde, og munkene kalte det Jasna Gòra. I 1430 ble bilde stjålet da klosteret ble plyndret og Den sorte Madonna ble ødelagt. Det havnet etterhvert i Krakow hvor et omfattende arbeid måtte gjøres for å redde det, derfor er det nåværende ikonet datert til det 15. århundre.

Pave Johannes Paul II besøkte Jasna Gòra flere ganger og han ga mange gaver til klosteret.  Gullrosen som henger til høyre for Den sorte Madonna er et minne om hans første pilegrimsreise til sitt hjemland, Polen, i 1983. Dette er en spesiell gave ettersom den er gitt fordi paven berget livet etter attentatet på han på Petersplassen to år tidligere. Paven mente også at det var Jomdfru Marias hånd som stoppet kulene slik at han overlevde attentatet. Han brakte derfor med seg den ene kulen hit til Den sorte Madonna. Kulen er allerede relikvier.


Det heter seg at Den sorte Madonna skal ha evnen til å helbrede og på langveggen i kapellet henger det utallige gjenstander som har blitt skjenket i takknemlighet. Her er stokker, krykker og proteser som folk visstnok ikke lenger trengte etter et besøk i kapellet, i tillegg til smykker, rosenkranser og andre ting.I kapellet er det seks alter. I enden av langveggen, der offergavene henger, er et alter der Jesus henger på korset. Bak korset er en sølvplate med bilde av lidenskap, laget i 1764-65. Snur vi oss andre veien langs langveggen ser vi enda et alter. 


Basilikaen i Jasna Gòra ble bygget i årene 1632-1648, i tillegg til en mur som skulle forsvare klosteret. Men basilikaen slik den er i dag, er fra begynnelsen av det 17. og 18. århundre. Da ble den bygd opp igjen etter en brann i juli 1690.


Alteret i basilikaen. 


Da vi møtte vennene til hotelleieren der vi bodde i Olsztyn sa de at vi måtte besøke et galleri som ligger i andre etasje over kapellet i Jasna Gòra. Vi er så takknemlig for at vi fikk dette tipset, for ellers ville vi ikke ha fått med oss denne opplevelsen.  

Utstillingen, som ble åpnet i september 2001, heter Golgota Jasnogorska og består av 18 fantastiske malerier av Jerzy Duda Gracz (1941-2004). Maleren, som er født i Częstochowa har selv sagt at bildene er Golgata i dag, her og nå, i det katolske Polen. Ideen om å lage denne bildeserien hadde modnet hos Jerzy Duda Gracz i nesten 20 år. Han begynte med arbeidet i 1999. Maleriene, som er 185 x 117 cm, det største er 185 x 234 cm, er hjerteskjærende! Hva hvert bilde skal fortelle oss om nåtiden skal jeg ikke en gang prøve meg på å forklare. Men ser du godt etter så er det både gjenkjennelige ansikter, historiske hendelser og kjente steder å se i bildene. 

                Jesus foran Pilatus, dømt til døden.                      Jesus tar korset.                                          


Jesus faller første gang.                                  Jesus møter Maria. 


                          Simon og Jesus.                  Veronica som gir Jesus et klede for å tørke seg med. 


            Jesus faller andre gang.                                    Jesus trøster de gråtende kvinnene. 


Jesus faller tredje gang. 


Jesus kles naken.


Jesus blir naglet til korset. 


Jesus dør på korset. 


Jesus blir tatt ned fra korset.                                           Jesus i graven. 


Jesus står opp fra de døde.                                          Jesus viser seg for apostlene. 


Etter oppstandelsen viste Jesus seg i Galilea. 


Jesus over Jasna Gòra.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar