torsdag 14. mars 2019

Tilfeldige kirker i Roma

Kirker blir ofte besøkt når vi er på reiser. I tillegg til at de er flotte å se på er det en fin anledning til å sette seg ned en stund for å finne ro og for å hvile trette føtter på lange vandringer etter opplevelser. Vil her nevne at Romas historiske sentrum er på UNESCOs verdensarvliste. 

Arbeidet med Sant’Andrea della Valle startet i 1608, men det indre i kirken ble fullført i 1650.Basilica di Santa Maria in Trastevere er en av de eldste kirkene i Roma. Kirkens grunnplan og vegger stammer fra 300-tallet. Det er antatt at dette kan være det første stedet hvor en messe ble offentlig gjennomført. Kirken ble utvidet på 700-tallet og ombygd i 1140-årene.


Chiesa di Sant`Andrea al Quirinale var ferdig bygget i 1661.
Santa Maria della Concezione ble bygget mellom 1626 og 1631. Da kirka sto ferdig og munker skulle flytte inn tok de med seg tusenvis av bein og knokler etter avdøde som de tok opp fra jorda. Disse ble dekorativt plassert i tak og på vegger i kirkens krypt. Munkene begravde sine døde i Santa Maria della Concezione, i likhet med fattige romanere. Dermed er restene av over 4000 døde i krypten, samlet fra1528 og inntil 1870 da det ble opphørte. Mumifiserte påkledde munker er også å finne blant beinrestene. Denne skikken ble gjort for at en skulle minne seg selv på at døden kunne komme når som helst.

På en plakett i krypten står det skrevet:

Hva du er nå, var jeg, Hva jeg er nå, blir du. 

Det er forståelig at det ikke er lov å fotografere på dette spesielle stedet, derfor linker jeg til en side der du kan se bilder fra krypten:

https://www.atlasobscura.com/places/santa-maria-della-concezione

Santa Maria della Concezione.
Basilica di San Pietro in Vincoli er en kirke for både kunstelskere og pilegrimer. Den ble innviet i 439 for å ha en plass til kjedene som apostelen Peter hadde vært bundet med da han ble fengslet i Jerusalem. Enda mere kjent er kanskje Basilica di San Pietro in Vincoli fordi en statue av Moses befinner seg der, laget av selveste Michelangelo mellom 1505 og 1515. Den er en del av et begravelsemonument for pave Julius II som aldri ble fullført. Basilica di San Pietro in Vincoli har gjennomgått flere restaureringer, særlig fra 1471 til 1503. Nye restaureringer ble også gjort i begynnelsen av 1700-tallet og i 1875.

En del av utsiden av Basilica di San Pietro in Vincoli.I denne urnen ved høyalteret i Basilica di San Pietro in Vincoli befinner St. Peters lenker seg.


Michelangelo`s statue av Moses i midten nederst. 


Chiesa di San Marcello al Corso dateres tilbake til det 4. århundre. I 12. århundre ble den ombygd. Den ble ødelagt av brann i 1519 og bare et trekors fra 15. århundre ble reddet. Arbeidet med gjennoppbygginga av Chiesa di San Marcello al Corso startet allerede samme år, men arbeidet ble ødelagt under en flom fra Tiber i 1530. Kirken ble ikke ferdigstilt før i 1592. Den gjennomgikk en omfattende restaurering i 1861.Da Chiesa della Santissima Trinità dei Pellegrini hadde jubileum i 1550 tok den på seg arbeidet med å huse pilegrimer, særlig de som kom fra fjerne land, i tillegg til fattige syke som ikke lenger fikk være på sykehuset, men som fortsatt trengte pleie. Noen år senere var kirken i svært dårlig stand, og det ble kjøpt et hus nær kirken som skulle brukes som sykehus og hospits. I 1575 var kirken vert for over 180 000 pilegrimer. Det ble etterhvert bestemt at den gamle kirken skulle rives og den skulle bygges opp på nytt. Den første steinen ble lagt i 1587 og kirken ble innviet i 1616. I de neste århundrene fortsatte kirken og bygningene rundt å huse pilegrimer og sykehus.
I samme gate som vi bodde i Roma ligger Chiesa di Santa Maria ai Monti. Kirken ble innviet i 1580. Da vi oppdaget at det skulle være en klassisk konsert der, til og med gratis inngang, ville vi gjerne høre den. Det ble en fin kveld sammen med sopranen Vanessa Fioretti.Vanessa Fioretti.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar