onsdag 26. juni 2019

Fra Oban, om Loch Lomond og Stirling Castle, til Edinburgh.

Vi våknet til disig vær denne morgenen. Kvelden før hadde vi bestemt at vi skulle innom McCaig´s Tower på vei ut av Oban. Det påbegynte tårnet i granitt har en omkrets på 200 meter. Arkitekten var John Stuart McCaig og arbeidet startet i 1897 og holdt fram til hans død i 1902. McCaigs hensikt var at dette skulle bli et varig monument til minne om hans familien, og også for at de lokale steinhuggerne skulle ha arbeid i vintermånedene. Han ville at dette skulle ha et utseende som minnet om Colosseum i Roma og at det skulle bli et museum og kunstgalleri. Inne i tårnet tenkte han seg en statue av seg selv, sine søsken og foreldre. Etter Mc Caigs død stoppet arbeidet opp og resultatet ser vi i dag. Nå er det en offentlig hage innenfor muren, og det skal ikke være lov å drikke alkohol her. 




Fra McCaig´s Tower er det en flott utsikt over Oban og øyene rundt. 


Et ønske vi hadde var å kjøre innom Loch Lomond. Ikke fordi dette er Storbrittanias største innsjø, det visste vi faktisk ikke, men fordi vi er veldig glad i den tradisjonelle skotske sangen Bonnie Banks of Loch Lomond. Den ble første gang framført i 1841. Veldig rørende var det derfor da de unge hadde gjort klar, og spilte, nettopp denne sangen da vi kjørte langs innsjøen.

Ved bredden av Loch Lomond.


Neste stopp var Stirling Castle som ligger på toppen av en høyde i Stirling. Stirlign Castle er et nasjonalt monument og styres i dag av foreninga Historiske Skottland. Forsvarsveggene er bygget i begynnelsen av 1700-tallet, men noen strukturene er fra 1300-tallet. De fleste av hovedbygningene dateres derimot tilbake til 14- og 1500-tallet. Flere historiske hendelser har funnet sted her, bl.a. ble Maria Stuart i 1543 kronet som dronning her.

I det vi parkerer bilen ved slottet ser vi ned på gamlebyens kirkegård som ligger på nedre side av parkeringa. På øvre siden står en statue over Kong Robert The Bruce (1274-1329). Han regnes som en av de store kongene i Skottland, i årene 1306 til 1329.


Kong Robert The Bruce.




Stirling Castle har flere flotte hageanlegg.






I kongens ytre hall var det bare personer med en viss sosial status som fikk komme inn. Her skulle de vente på en mulighet til å møte kongen. Kongens tjenere bestemte hvem som fikk det priviligum å møte monarken, og de utvalgte ble så vist inn til kongens indre hall.

Kongens ytre hall.

Bare de viktigste besøkende og personlige venner av kongen fikk komme inn på hans soverom. Over peisen sees enhjørningen, et kongelig symbol på renhet og styrke. Å kalle dette kongens soverom er ikke helt riktig. Sannsynlig var det i dette rommet monarken badet og kledde seg, mens han sov i et lite rom i nærheten.


Dronningens ytre hall var venterommet for folk som håpet å få audiens hos dronningen. De som ble valgt ut av hennes tjenere ble deretter ført inn til dronningens indre hall. Rommet ble også brukt som en uformell spisesal.

Dronningens ytre hall.

Dronningen tok imot sine viktigste besøkende i sitt soverom. Den store sengen er symbolsk, hun sov i et lite rom ved siden av.


Spesielle utvalgte personer fikk sjansen til å møte dronningen i hennes indre hall.

Dronningens indre hall. 


Vi vandrer videre rundt i dette flotte slottet.


Du finner skulpturer av grusomme monstre, rare skapninger, drager og dyr som griser langs det som kalles Prince´s Walk.


Utsikt fra Prince´s Walk. Som du sikkert ser er taket på bygget også en del av denne gåruten rundt i området på slottet.


Dette hagerommet kalles Douglas Garden og er et sted om myter og mord! Tradisjonen sier at etter at den åttende Jarlen av Douglas ble myrdet av James II i 1452 så ble hans lemlestede kropp kastet ut av et vindu nær dette stedet.


Under den protestantiske reformasjonen i 1559 ødela opprørere det katolske kapellet. Det nåværende kapellet i slottet ble bygget av James VI i 1594.

Det kongelige kapellet.


Great Hall er i den gule bygningen som så vidt vises til høyre på bilde. 


Den restaurerte Great Hall skal være den største og fineste middelalderhallen i Skottland. Den ble bygget i 1503 og opptil 500 personer kunne møtes her for statlige banketter og andre sammenkomster. Hallen ble ikke brukt etter at James VI flyttet sitt hoff til London et århundre senere. I 1790 ble storhallen omgjort til brakker. Rekonstruksjonen av det spesielle taket er festet med 4000 håndlagede plugger. Dronning Elizabeth II gjenåpnet hallen i 1999.



Grand Battery var frontlinjen i Stirling Castel´s siste slag i januar 1746. Grand Battery ble bygget i 1689 for å beskytte slottet mot Jacobitene. Jacobitene hadde en rekke opprør for å få familien Stuart på tronen igjen, og hadde spesiell støtte i høylandet. De gjorde et desperat forsøk på å beseire Stirling Castle. Under angrepet fikk slottet noen skader, men innen få timer flyktet angriperne og slaget var over. Tre måneder senere ble Jacobitene knust i slaget ved Culloden Battlefield, den 16. april 1746, noe som tok fra dem et hvert håp om at Stuartfamilien skulle komme til makten igjen.



Vi kan virkelig anbefale å bruke noen timer på Stirling Castle. Da vi senere kom til Edinburgh Castle må jeg si at jeg tenkte tilbake på slottet i Stirling som en større opplevelse.

Vi takker for oss og går ut gjennom den samme porten vi kom inn gjennom, men nå var den lukket og det var bare en lav dør å passere.



De unge hadde kontrollen med hvordan ferden videre skulle være. De tok veien i retning Glasgow, men det ble ikke til at vi kjørte inn i byen. Må si vi ble noe forbauset da de tok av fra hovedveien og kjørte på en smal bygdevei. De stoppet på en liten parkeringsplass hvor det står et skilt der besøkende ble oppfordret til å ta hensyn til privatlivets fred. Ikke forsto vi noe, men etter en kort gåtur sto vi ved Midhope Castle. Nå skal det sies at akkurat dette slottet sa ikke Steinar og meg noe som helst, men dette slottet er blitt brukt i serien Outlander som de unge er ivrige seere av. Midhope Castle, som er fra 1500-tallet, er i dag i dårlig forfatning. Det står på en privat gård, derfor skiltet på parkeringsplassen.




Det var kort vei fra Midhope Castle til Edinburgh, og det var bra. Bilen skulle leveres kl. 19.00 og det var på slaget da vi svingte inn til utleierfirmaet. Herfra tok vi taxi inn til sentrum, og Edinburgh Central Apartment som vi hadde forhåndsbestilt. Dette er en godt utstyrt leilighet med tre soverom som ligger veldig sentralt til.

Bak en grønn dør i dette bygget ligger Edinburgh Central Apartment.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar