Bjørvika i Oslo er en ny bydel som har reist seg fra fjorden. Det kan vi lese på guide-siden til stedet på nett. Her var det tett trafikk før, nå går motorveien i tunnel under bakken. I Bjørvika ligger tre bygg som alle er av de mest kjente etter at de kom.
Først besøkte vi Deichman Bjørvika, hovedbiblioteket i Oslo som ble åpnet i 2020. Her er det seks etasjer, og hver etasje har ulike funksjoner og muligheter. Det er nesten ikke den ting du ikke finne her.
I første etasje finner du "Brainstorm" av Lars Ø. Ramberg, som er et energinett av lysende neonrør.
I tredje etasje finner du bl.a. Folkeverkstedet der du kan låne bl.a. 3D-skrivere, vinylkuttere, tekstiltrykkemaskin, storformatskriver, loddebolt og symaskiner. Her er også avdelingen for musikk, film, tegneserier, spill og fabelprosa.
Rett over Operagata fra Deichman Bjørvika ligger Operahuset i Oslo. Dette er det eldste av de tre bygningene vi besøker her. Det er tegnet av Snøhetta AS og ble åpnet i 2008. Navnet er egentlig Den Norske Opera & Ballett ettersom opera og ballett er sidestilte kunstarter her. Til daglig blir det bare kalt Operahuset.
Vi tok først turen opp på operataket. Her er det viktig å passe seg for forskjellige nivåer det er lett å snuble i. Og ved nedbør kan marmordekket bli glatt.
Utsikten fra operataket er flott. På første bilde ser vi Vippetangen der danskebåten legger til.
Her ser vi over på alle de flytende badstuene og saunaene langs Langgata som jeg skrev om i forrige innlegg fra Oslo. Midt på bilde ligger hotellet vi bodde på, Comfort Hotel Børsparken. Inne mellom trærne foran hotellet ligger Oslo Børs ASA. Mer sentralt er det vanskelig å bo i hovedstaden.
Når jeg først nevner hotellet vi bodde på så stikker jeg inn et bilde tatt fra 8. etasje i bygget. Utsikten er upåklagelig til Deichman Bjørvika, Operaen, Munch Museet og den nye bydelen Sørenga.
Tilbake til operataket, med utsikt mot Barcode-rekken, også kalt Opera-kvarteret. Dette er en høyhusrekke med bygninger opp til 22 etasjer som står tett med ulike størrelser og bredder, med små mellomrom med mulighet til gjennomsyn. Ordet barcode betyr strekkode, og navnet er fordi bygningsrekken kan se ut som akkurat det, en strekkode.
Utsikten en annen retning er til Munch- Museet.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar