onsdag 30. april 2014

Vatikanet.

Først vil jeg nevne at Vatikanstaten er med på UNESCOs verdensarvliste. 

Petersplassen og Peterskirken. 



Peterskirken, som er sentrum for den katolske verden, er bygget på gravplassen til 
St. Peter, samme sted som han ble hedret av de kristne for sin korsfestelse. Den første kirken ble påbegynt her av Konstatin den store i 324 og var ferdig i 349. Da denne første kirken ble falleferdig, og i tillegg ble ødelagt av jordskjelv, ble det besluttet å bygge en ny. Det var pave Julius II som ba arkitekt Donato Bramante om å lage tegninger til en ny kirke. Grunnsteinen for denne ble lagt i 1506. Dette var jo et enormt prosjekt og det skulle komme og gå atten paver, og enda flere arkitekter før arbeidet var ferdig. Den mest kjente er Michelangelo og kuppelen over kirken er hans verk. Først over hundre år senere, i 1626 var Peterskirken ferdig. 

Peterskirken er en av verdens største kirker og rommer hele 50- til 60 000 mennesker. Den er rundt 180 meter lang og 97,5 m bred. Fasaden er 45 meter høy, mens kuppelen er mellom 130 og 140 meter høy.

Senere skulle vi besøkte Vatikanstaten to ganger til. Våen 2018 avsluttet vi pilegrimsruten Via Francigena som går fra grensa mellom Sveits og Italia og hit til Vatikanet der vi mottok vårt Testemonium som er beviset på at vi har gått de 1080 km fra Store St. Bernard pass. Fire dager senere var vi tilbake for tredje gang. Da besøkte vi også Vatikanmuseene og Det sixtinske kapell også. 



Den 26 meter høye baladkinen over Petersaltert er laget av bronse og har fire snodde søyler.


Alteret er bygget over Peters grav.




 Bronsestatuen av St. Peter. Hans høyre fot er helt blankslitt etter utallige kyss og berøringer. Fra 1857 ga pave Pius IX 50 dagers syndsforlatelse til alle som kysset foten etter skriftemål. Jeg nøyde meg med å berøre den. Det var kø og streng kontroll for å komme til.


Det koster ingenting å besøke Peterskirken, men ønsker en å ta turen opp i kuppelen må en betale litt. Det er som oftes litt kø, både for å kjøpe billetter og dersom en vil ta heis opp. Men det er også muligheter for de spreke å gå de 500 trappetrinnene opp til toppen. Men uansett må en gå de siste 300 trappetrinnene opp.  En må også huske at for å gå inn i Peterskirken må en ha klær som dekker til skuldre og knær.


Veggene heller godt opp til kuppelen på kirka. Trappetrinnen og gangene ble smalere og smalere oppover.


Når en først er oppe i kuppelen får en virkelig inntrykk av hvor stor kirken er. Menneskene er som små maur langt der nede.


 Tar en turen opp i kuppelen blir en også belønnet med fantastisk utsikt over Petersplassen, Roma og parkene i Vatikanet.










Da vi besøkte Vatikanet i august 2011 var Johannes Paul II enda pave. Det nærmeste vi kom han var dette bilde som hang på Petersplassen. I februar 2013 gikk Johanne Paul II av pga høy alder og dårlig helse, og han flyttet inn i et kloster i Vatikanet. Når jeg skriver dette, i april 2014, er han nettopp gjort til helgen.

3 kommentarer:

  1. Hei!
    Jeg og en venn skal på interrail i Italia i juni og vi skal selvfølgelig innom Roma. Nå har jeg lest og sett på alle bildene du har fra byen og fy søren jeg gleder meg!! Du tar skikkelig fine bilder og du skriver veldig bra :) Jeg er forelska i byen allerede!
    Hilsen Hanne :)

    SvarSlett
  2. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding. Ja, Roma er en fantastisk by og du kan bare glede deg :) Ønsker deg og din venn alt godt på interrailturen dåkkers :) Hilsen Elin.

    SvarSlett