onsdag 4. november 2015

Cavtat i Kroatia.

Vi er så heldige at vårt barnebarn, som nå er nesten fjorten år, vil være med sine besteforeldre på reise. Og vi er så heldige at vi har fått lov til dette av foreldrene. Det har vært badeferier, men også storbyferie. Sommeren 2015 valgte vi Cavtat i Kroatia, og med på turen ble også min søster Rita, svoger og deres datter på 18 år. 

Det er enkelt å reise til Cavtat fra Trondheim ettersom det går direktefly derfra til Dubrovnik. Vi har hatt ønske om å besøke Dubrovnik i mange år, og ettersom Cavtat ligger bare 18 km sør fra den større og dyrere byen, er dette et godt alternativ sted å bo. Cavtat ligger bare 5-6 km. fra flyplassen og vi ble hentet av hotelleieren uten at det kostet oss noe som helst. Det er verd å merke seg at det ikke går buss fra flyplassen til Cavtat. 

Vi valgte å bo på det lille Apartments Bacan som ligger 300 meter fra gamlebyen og sjøen, med en nokså bratt bakke opp derfra, som vi så på som en ekstra trim i hverdagen. Har du problemer med å gå går det buss regelmessig fra sentrum som stopper rett utenfor døra. Vi hadde en leilighet som inneholdt alt vi kunne tenke oss, vertskapet var veldig trivelig og vi kunne ikke hatt det bedre.

Under ser du bilder av gåturen fra der vi bodde og ned til gamlebyen. 

Cavtat er den sydligste byen i Kroatia. Den ble grunnlagt av grekerne og kom i 228 f.Kr. under romersk styre. Byen ble ødelagt av barbarene i år 620 og innbyggerne grunnla deretter Dubrovnik, som da het Ragusa, 18 km lengre borte. Dette ble sett på som et sikrere sted ettersom de bygde en stor mur rundt byen. Dermed har Cavtat en eldre historie enn Dubrovnik. Cavtat ble bygd opp igjen under renessansen. 

Innbyggertallet i Cavtat er i overkant av to tusen. Dette er et veldig idyllisk sted med frodig vegetasjon, krystallklart hav og en fin blanding av gammel og ny arkitektur. Byen er også et godt utgangspunkt dersom du ønsker å besøke Montenegro eller den kjente byen Mostar i Bosnia, ettersom begge steder ligger veldig nært. 

Gamlebyen i Cavtat ligger på en halvøy, innest i en bukt med to halvøyer som går enda lengre ut på hver side. Det er bare en smal stripe mellom sjøen og åssiden som strekker seg opover og hvor den nyere bebyggelsen ligger. Det var der vi bodde. Enda lengre bak ligger fjellene. Nederst langs åssiden ligger en rekke med gamle, fine steinhus hvor det er små butikker og steder der det er mulig å få seg noe å spise og drikke. Det er bilfritt her. Innimellom husene går det trapper i smale smug oppover åsen. Langs strandpromenaden ligger store yachter på rekke og rad, i tillegg til lokale større eller mindre fiskebåter. Det er herfra det går båt til Dubrovnik, men vil du heller ta buss er også det mulig. 

Den barokke sognekirken i Cavtat, Crkva sv Nikole (St. Nicholas) ble bygget i 1493, men er blitt revet og gjennoppbygd flere ganger. 


Tilfeldig fikk jeg øye på en hage bak en dør som først åpnet kl. 17 på ettermiddagen. Dette var klosterhagen som ligger i tilknytning til sognekirken Crkva sv Nikole. Det lønner seg alltid å stikke nesa inn i små smug og avlukker, og denne gangen fanget nesen opp en fantastisk lukt av lavendel. Dette stedet ligger langs strandpromenaden og inneholdt en malerutstilling. Det var helt fantastisk å vandre rundt der inne. 

Cavtat sett fra den ene halvøya som strekker seg utover fra gamlebyen. 
Det er fantastisk vakkert ved sjøen i Cavtat ved solnedgang. 1 kommentar: