søndag 1. november 2015

Kirkegården Le cimetiere du Vieux Chateau i Menton, Frankrike.

Helt øverst i gamlebyen i Menton ligger kirkegården Le cimetiere du Vieux Chateau med fantastisk utsikt over byen. Dette skal være en av de fineste kirkegårdene i Frankrike. For noe over hundre år siden kom det mange utlendinger til Menton vinterstid med håp om at det gode klimaet i området ville helbrede deres dårlige helse. Det var særlig engelske og russiske aristokrater som kom og mange led av tuberkulose. Når vi rusler rundt på kirkegården og leser på alle gravstøttene ser vi at ikke alle fikk dette ønsket oppfylt. Mange døde og ble gravlagt her. Vi ser at det også var mange fra andre europiske land som kom hit, vi fant til og med skandinaviske navn.


Det er en fantastisk utsikt over Menton fra Le cimetiere du Vieux Chateau


 Le cimetiere du Vieux Chateau ligger på en gammel festining som beskyttet byen fra 13. til slutten av 16. århundre. I 1807 ble det skrevet under på et skjøte og etterhvert ble stedet til kirkegård. Den ligger på forskjellige terrasser i terrenget. De fleste gravene er fra det 19. århundre og ikke alle er i like god stand lenger.
 
Under ser du grava til den polske prinsessen Janina Lewandowska Jelowickich og dette skal være en av de mest kjente gravstedene i Frankrike. Hun døde av tuberkulose, 27 år gammel.Kirkegården har også et vakkert kapell som er dedikert til den russiske kolonien. Kapellet har en løkformet kuppel øverst på taket.


På kirkegården finner vi også ei grav som vi ser fortsatt blir besøkt, det lå til og med en ny rugbyball på grava. Dette er grava til William Webb Ellis, født i Salford, nær Menchester i England i 1806. Etter at faren var død flyttet Williams mor til byen Rugby med barna. Det heter seg at mens William Webb gikk på Rugby School oppfant han ballspillet rugby. Men bevisene for dette er ikke helt sikre og det strides om dette er riktig. 

William Webb Ellis skal ikke ha rukket å bli hyllet som rugbyens oppfinner mens han levde. Han skal også ha oppgitt spillet etter endt skolegang og foretrakk visstnok cricket. 

Webb Ellis utdannet seg til prest og døde ugift i Menton i 1872. Grava ble funnet igjen i 1958 og har blitt renovert av den franske Rugby Federation. På nedre del av kirkegården er det en statue av Webb Ellis. Så uansett om historien om at William Webb Ellis skal være rugbyens oppfinner er riktig eller ikke så blir han hyllet som det. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar