tirsdag 24. mai 2016

Santuàrio Nacional de Cristo Rei og Ponte 25 de Abril, i Almada, Portugal.

Fra flere steder i Lisboa ser vi over til nabokommunen Almada som ligger over elvemunningen av Tejo. Godt synlig er den store Kristusstatuen Santuàrio Nacional de Cristo Rei og brua Ponte 25 de Abril. Brua forbinder Almada og Lisboa, men vi valgte å ta båt over elva, og buss nr. 1 videre opp til Santuàrio Nacional de Cristo Rei. Ta gjerne en ekstra feriedag dersom du skal til Lisboa og ta turen over Tejo. Det er virkelig verd besøket.

På toppen av triumfbuen Arco Triumfal da Rua Augusta i Lisboa sees Santuàrio Nacional de Cristo Rei mot horisonten midt på bilde og brua Ponte 25 de Abril. 


Fra havna i Almada med utsikt til Lisboa. 


Kristusstatuen Santuàrio Nacional de Cristo Rei, er et katolsk monument og helligdom. Den er inspirert av Kristusstatuen i Rio de Janeiro i Brasil, etter at kardinal og patriarken av Lisboa, D. Manuel G. Cerejeira besøkte denne i 1934. Han ønsket å bygge en tilsvarende som skulle stå med utsikt over Lisboa. For å få dette til ble det bestemt at alle biskoper i landet måtte godkjenne prosjektet, og i 1937 ble det slik. I 1940, da
2. verdenskrig brøt ut, fikk planene en ny betydning. Dersom Portugal unngikk krigen skulle statuen reises for å uttrykke takknemlighet. Portugal ble ikke med i krigen og i 1949 ble grunnsteinen lagt. Ti år senere ble Santuàrio Nacional de Cristo Rei innviet. Statuen er laget av sement, selve statuen er 28 meter høy mens sokkelen er 82 meter. Foran Santuàrio Nacional de Cristo Rei er det en stor åpen plass med mange monumenter. 

Jomfru Maria.
Kristusstatuen Santuàrio Nacional de Cristo Rei har en sokkel av fire pilarere som er symbol på de fire himmelretningene. Innenfor disse pilarene er
Capela de Nossa Senhora da Paz, et nydelig kirkerom.
Kapellet ble ombygd så seint som i 2006. 
På plassen foran Santuàrio Nacional de Cristo Rei kan Ponte 25 de Abril sees, brua som forbinder Lisboa og Almada. Den ble innviet i 1966 og het opprinnelig Ponte Salazar, oppkalt etter diktatoren Antonio de Liveira Salazar, før den fikk navnet den har i dag. Dette til minne om Nellikrevolusjonen, en tilnærmet blodløs militærledet revolusjon som startet 25. april 1974 i Lisboa. Navnet ble allerede forandret dagen etter revolusjonen. Fordi den er en hengebro, og på grunn av fargen, har den blitt sammenlignet med Golden Gate Brigde i San Francisco i USA. Lengden på brua er 2277 meter. Det øvre dekket har 6 kjørefelt, mens det nedre har to jernbanespor, spor som ble bygget i 1999 slik at også tog kan passere brua. Dette området, med fantastisk utsikt over Lisboa, er stadig under utbygging. Noe vi kunne se da vi besøkte stedet. Bildene under viser noe av planene.

Dette er før vi komme til Kristusstatuen Santuàrio Nacional de Cristo Rei der det er store utbygginger. 

Slik skal resultatet for utbyggingen bli. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar