torsdag 12. mai 2016

Belèm, den historiske bydelen i Lisboa.

Bydelen Belèm er den mest historiske delen av Lisboa. Vi tenkte først å gå dit fra havna, men er glad vi tok trikk. Du kan se et monument, eller noe annet du ønsker å se, og tro det er mye nærmere enn det i virkeligheten er. Ting er så store her.

Vi gikk av trikken ved Mosteiro dos Jeronimos. Klosteret ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1983. Det var her Lisboa-traktaten ble undertegnet av EUs statsledere i 2007.

Mosteiro dos Jerònimos var en gang hjemmet til en orden av Hieronymite munker. Stedet det står på var opprinnelig en bolig grunnlagt av den portugisiske prinsen
Henrik Sjøfarer i 1450. Bygningen ble påbegynt i 1501 og er til ære for Vasco da Gamas oppdagelses av sjøveien til India. Hans sakrofag befinner seg i kirken Senhor dos Passos som ligger på stedet. Likeså sakrofagen til Henrik Sjøfareren. Heldigvis berget klosteret under jordskjelvet i 1755. Klosteret var stengt da vi var der, men kirka var åpen.Jardin da Praca do Impèrio ligger mellom Mosteiro dos Jerònimos og Pedrão dos Descobrimentos. 


Padrão dos Descobrimentos sett fra verdenskartet som er lagt i flis foran monumentet. 

Padrão dos Descobrimentos er et monument for oppdagelsesreisende. Det er 52 meter høyt og ble oppført i 1960. Da var det markering av at det var 500 år siden
Henrik Sjøfarerens død. Padrão dos Descobrimentos ligger langs elvemunningen av Tajo, der hvor skipene i det 15. og 16 århundre dro ut for å utforske verden og handle med India og andre land i det fjerne østen. 


Fremst, med ryggen til: Henrik Sjøfareren, nr. 2 sittende på kne med sverd: Kong Alfonso V, nr. 3 med ryggen delvis til: Vasco da Gama.Først i rekka er Henrik Sjøfareren. 
På plassen foran monumentet Padrão dos Descobrimentos er det et 14 meter bredt verdenskart i gata. Bakerst i bilde kan den 300 meter lange fasaden på klosteret Mosteiro dos Jerònimos sees. 


En kort spasertur unna Padrão dos Descobrimentos ligger Torre de Beèm. Dette er et av de mest enestående monumenter i Lisboa. På 16. århundre var dette et befestet tårn, nå fungerer det stort sett som et friluftsmuseum. Men før i tiden var tårnet det synet sjøfarerne som kom hjem fra sine mange og lange reiser gledet seg mest til å se. Da Lisboa ble invadert av spanske tropper i 1580 ble tårnet tatt av den spanske hertugen av Alba og senere brukt som fengsel. Torre de Beèm kom på lista over UNESCOs verdensarv i 1983, og ble i 2007 av portugiserne valgt som et av de sju underverker i Portugal. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar