fredag 17. juni 2016

2 museer i Gdansk.

Bygginga av Wieża Więzienna ble igangsatt i årene 1379-1382 og ble ombygd i årene 1593 til 1604. Fra da og til 1858 var fengselstårnet et av de tøffeste fengslene i Europa. Det er ikke registrert noen tilfeller av vellykket flukt av fanger fra dette fengselet. Stedet hadde torturrom og et spesielt rom for sorg, der de dødsdømte satt de tre siste dagene før de ble henrettet.

I øvre del av fengselstårnet finner du historier om, og utstilling av rav. Dette er et av de nyere museum i Gdansk og ble åpnet i 2006. Rav er spesielt knyttet til Baltikum, bl.a. på grunn av forekomsten av råvarer i området.


Etter å ha kommet innenfor porten av fengselet finner vi østveggen som enda har de opprinnelige håndjernene. Dette var en offentlig gapestokk. Fengselstårnet.


Fanger har risset inskripsjoner inn i vinduskarmene i cellene. Torturmetoder.


Dom Uphagena.

Det andre museet jeg ønsker å vise deg er Dom Uphagena som ligger øverst i
Ulica Dluga. Dette minnes fordums prakt i Gdansk og var en av mange middelklasseleiegården. Nå er det den eneste leiegården av sin type i Polen, og en av de få i Europa, som tilbyr omvisninger. Johann Uphagen var en velstående kjøpmann som kjøpte denne leiegården i 1775. Etter mange restaurasjoner ble huset tilpasset behovene til den rike eieren. Uphagen bodde her til han døde i 1802. Leiegården fikk forskjellige eiere, men den ble i familien gjennom hele det 19. århundre.

I 1911 ble huset gjort om til museum og ble drevet som det fram til 1944 da tyske myndigheter flyttet alt innbo. I 1945 ble Dom Upagena fullstendig ødelagt sammen med det meste av byen. Huset ble bygd opp igjen så tidlig som ti år etter krigen, med en plan om å gjenåpne det en gang så populærer museet. Allikevel var det ikke før i 1990-årene at dette var helt ferdig og åpnet for publikum. Enda er det flere rom som ikke er ferdig restaurert, disse brukes nå til midlertidig utstillinger.

Dom Uphagena, det røde huset i midten. Utsikt til gata Ulica Dluga. 
Der finnes tre små salonger dekorert med skildringer av insekter, blomster og fugler. Under er døra inn til den første. 
Videre følger salongen dekorert med blomster. 


Døra i rommet med fugler kan du se under. 


Et av de små salongene fungerer som musikkrom. 


Under viser bilde fra den lille spisesalen. 


Ned en trapp kommer vi til kjøkkenet fra det 18. århundre. Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar