tirsdag 21. juni 2016

Bydgoszcz i Polen.

Vi synes vi minst må ha fire overnattinger når vi skal besøke en by. Da vi skulle reise til Gdansk passet det best med tre netter. Vårt reisefølge, som også hadde vært i byen bare noen få måneder tidligere, mente vi ville få med oss det meste på de dagene. Det viste seg at vi fikk til og med tid til å besøke Polens åttende største by, Bydgoszcz, en by som ligger et par timer med tog sør for Gdansk. Årsaken til at vi valgte akkurat å dra til denne byen var at vi hadde sett byen på flyselskapet hjemmeside, og at de hadde, eller hadde tidligere hatt, destinasjon dit.

Bydgoszcz fikk byrettigheter av Kasimir III den store i 1346. I det 15. og 16. århundre var byen et viktig sted for kornhandel. Under andre verdenskrig ble byen annektert og okkupert av Tyskland. 37 000 av byens innbyggere ble drept her mens krigen varte. Byen har universitet, hvor det også er norske studenter.


Katedralen i Bydgoszcz sees til venstre på bilde.Skulpturen Przechodzacy przez rzeke over elva Brda ble avduket 1. mai 2004, samme dato som Polen ble medlem av EU. Den er av Jerzy Kedziora som har en rekke balanseskulpturer. Vi skulle komme til å se et annet arbeid av Kedziora da vi gikk en fottur i Polen. Du kan se denne i mitt innlegg fra Olsztyn.Stary Rynek.


Stary Rynek.


Monumentet Pomnik Walki i Męczeństwa Ziemi ligger på Stary Rynek. Dette er til ære for polakkene som ble drept som følge av nazistenes og stalinistisk terror i, og rundt, Bydgoszcz.


Markedshallen i Bydgoszcz til venstre og kirken Plac Koscieleckich rett fram.
Katedra Bydgoszcz. 

I 2004 ble den viktigste kommunale kirken i Bydgoszcz etablert som bispedømme i Bydgoszcz, av Pave Johannes Paul II. Dette var den eldste kirken i byen og ble bygget i 1466 til 1502 på ruinene av en trekirke som hadde brent ned. Etter brannen ble det bestemt at kirken skulle bygges i murstein. I overgangen til år 1800 hadde kirken blitt brukt til lager for franske, og deretter russiske styrker. I 1831, etter å ha blitt fullstendig renovert, ble den igjen kirke. Katedralens fargerike interiør er sjelden i 
Nord-Polen. Maleriet på høyalteret er midtpunktet i kirken, og tiltrekker seg oppmerksomhet fra troende og turister. Det er et sen-gotisk maleri av Madonna med barnet på armen og med en rose i den andre hånden. 


Bydgoszcz fikk byrettigheter av Kasimir III den store i 1346.


Utenfor Opera Nova.


Det skumret da vi var på tur tilbake til toget som skulle ta oss med tilbake til Gdansk. Vi gikk langs elva Brda og passerte en bru som hele tiden skiftet farge. Brua, som heter Most Wladyslawa Jagielly, var for trikk, i tillegg til at den hadde sykkelbane.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar