torsdag 26. mars 2020

Torremolinos i Spania.

Historien til Torremolinos går 150 000 år tilbake etter at arkeologiske utgravinger har funnet tegn på mennesker, keramikk og verktøy. Både fønikere, romere og arabere har bodd her. Torremolinos var opprinnelig en fiskerlandsby inntil turismen tok mer og mer over. 

Torremolinos ligger mellom Malaga og Benalmadena Costa der vi bor i Spania. Dette var det første stedet som ble utbygd for turisme på Costa del Sol, og vi synes nok at dette er et typisk turiststed. Det startet i 1950-årene og det var helst engelskmenn som ferierte der, og slik er det vel fortsatt. Torremolinos har i tillegg til det som vanlige turiststeder har å tilby en flott fjellkjede i bakkant som er utmerket til fotturer. Det er også kort vei inn til Malaga hvor det er gode buss- og togtilbud til store deler av Andalucia, i tillegg til muligheter til å besøke resten av Spania. 

Fra havnen i Benalmadena fortsetter en strandpromenade videre langs hele den 6,5 km lang kysten av Torremolinos. Første del av promenaden heter Costsa de la Caihuela, men etter hvert skifter den navn til Paseo Maritimo. 






Statue av to kvinner som løper på stranda, laget etter maleri av Pablo Picasso, står ved Plaza del Lido. 


En av gatene som går opp fra strandpromenaden og til sentrum i Torremolinos er Calle San Miguel. Trapp på trapp opp, eller ned, med masse butikker. Her er det gjerne mye folk. 



Når vi reiser gjennom sentrum av Torremolinos med buss på vei til Malaga ser vi høyhus tett i tett, og vi må innrømme at vi synes mye av det vi ser virker litt slitt. Men nå ser det ut som flere steder er under restaurering. Første gang vi var i Torremolinos var det fullt arbeid i gata Av. Palma de Mallorca, med stengsel, støv og bråk. Men neste gang vi var tilbake fikk vi oss en kjempeoverraskelse, denne gågata var fantastisk blitt fin. 







Sentralt i Torremolinos ligger Park La Bateria. Parken, på et område på mer enn 70 000 kvadratmeter, er laget på tuftene av byens tidligere kystbatteri. De militære forlot området på 1950-tallet og donerte området til rådhuset. Parken ble åpent i 2007. Her er underjordiske bunkerser, men de var det ikke tilgang til, iallefall ikke da vi var der. Det er mer enn tusen trær her av forskjellige arter. Det er forståelig at parken er populær, den har det meste. Her er et 15 meters høyt utsiktstårn, en kunstig innsjø på mer enn 9000 kvadratmeter hvor en kan leie robåt for en billig penge, lekeplass for barna, sykkelsti, løpebane, et nettverk med stier og et treningsområde. Ønsker du ikke å benytte deg av kafeen som ligger her kan du selv ta med deg mat. Det er mange plasser for piknik her, til og med lukkede plasser dersom det skulle regne. Det er ikke tillatt med hund i parken. Årlig har Park La Bateria 500 000 besøkende og det er 150 parkeringsplasser rundt parken. 




Det 15 meter høye og runde utkikkstårnet.

Deler av parkens sett fra tårnet.




I lekeparken er det et "Smokketre". På et skilt står det at treet er et depot for smokkene til jenter og gutter som er blitt større og ikke trenger smokken lengre. 



En halvtimes gåtur fra Park La Bateria ligger den japanske hagen Jardin Botanico Molino de Inca som ble bygd i 2003. Dette er et historisk sted til minne om møllene i byen. Det er registrert at møllene var i bruk for flere hundre år siden takket være et komplekst system med vannkilder i området. Her ble det malt både mel og laget brunt papir. Papiret ble laget på den eldste møllen, Molino de Inca. Denne er det en kopi av i Park La Bateria. Det 40 000 kvadratmeter store området med natur og ro har i dag nesten tusen plantearter, inkludert 150 varianter av palmer, 300 trær og ca 400 busker. Her er også et titalls forskjellige fuglearter, noen av dem unike i landet. Vannkildene finnes blant furutrærne i området, og i noen av dammene kan du se fisk. 

















Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar