torsdag 17. september 2020

Ronda i Spania.

Sist vi var i Ronda var vi innom på en dagstur i området, med bil. Denne gangen tok vi buss som gikk fra der vi bor når vi er i Spania, Benalmadena Costa, direkte til Ronda. Det tar egentlig noe over halvannen time, iallefall ikke mer enn to vil jeg tro. Men bussen vår ble liggende bak en tankbil, og i den svingete og bratte veien opp til Ronda var det ikke mulig å kjøre forbi, så vi brukte nok en times tid mer.  

Ronda ligger som så mange andre byer i Andalucia på høyden, denne på ca 750 moh. Klippen byen ligger på heter Gibralfaro-klippen. Historien om en av Spanias eldste byer går tilbake til slutten av det 4. århundre e. Kr, og ble grunnlagt av Julius Cæsar. Resten av historien, og andre ting om byen, kan du lese fra vårt første møte med Ronda. Der finner du også flere bilder. 

Bussen kommer nordfra inn i den nyere delen av Ronda. Vi tar oss inn til parken Alameda Del Tajo. Da vi var her sist viste kalenderen først på mars, da var det magnoliatrær som hadde begynt å blomstre. Nå, tredje dagen i februar tre år senere, var det mandeltrærne som blomstret. Parken ble åpnet i 1806. 


Vi gikk selvfølgelig ned til Mirador de Ronda for å se på den fantastiske utsikten. Balcón del Coño står ytterst på klippen og det er langt ned. Du kan skimte den hengende balkongen hengende ut fra muren. 



Vi nærmer oss Puente Nuevo og da forlater vi den nyere delen av Ronda. Det er nok denne brua som er det mest fotografert stedet når turister kommer hit. Puente Nuevo er fra slutten av 1700-tallet, men er allikevel den nyeste av de tre bruene som går over El Tajo-kløften, det dype revinen som altså deler byen i en ny og en gammel bydel. Brua er 70 meter lang og det tok nesten 40 år å bygge den. 


Etter å ha gått litt rundt i gamlebyen av Ronda tar vi turen ned mot den nedre delen av ravinen. 


Philips buegang erstatter en tidligere inngangsport fra den muslimske perioden og ble bygget i 1742. Midt i porten ses Puente Viejo.


I den nedre delen av ravinen ligger Puente Viejo, brua som ble innviet i 1616. 



Puente Viejo sett fra nedsiden. 


Jardines De Cuenca ligger like ved Puente Viejo og vi kan gå gjennom hagen opp til den nye delen av Ronda. Hagen ble bygget i 1975 for å erstatte en tidligere hage som var i dårlig forfatning. På grunn av høyden opp til sentrum er hagen delt inn i 23 terrasser forbundet med trapper. Hagen har vært renovert flere ganger, de to siste i 2010 og 2016. Den siste gangen ble den forvandlet til en rosehage med 994 rosebusker fordelt på 16 forskjellige sorter. På vei opp trappene ser vi over ravinen og til gamlebyen. 


Flott utsikt fra Jardines De Cuenca. Omtrent midt på bilde ser vi Puente Viejo. Også her var det blomstrende mandeltrær. Puente San Miguel, den eldste brua i Ronda og som er fra romertiden, ligger nedenfor Puente Viejo.



Puente Nuevo sett fra Jardines De Cuenca.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar