lørdag 9. mai 2020

6. etappe av Gran Senda de Málaga: Fra Vélez-Malaga til Nerja (etappe 3 og 4 av den offentlige ruten).

Vi begynner å komme langt hjemmefra på Gran Senda de Malaga nå. To busser må til, begge veier, og denne dagen brukte vi tilsammen omtrent tre timer på buss. Ut av senga i sekstiden, to strekninger med buss før vi gikk over 30 km på godt over 7,5 timer. Da er ikke en lang busstur hjem igjen det du mest ønsker deg. Været denne dagen tilsa at vi gikk med fleecejakker, men med shorts. En blir gjerne svett i løpet av en lang dag på vandring, og når en er sliten, da er det lett å bli frossen. Slik følte vi det på bussen hjem denne kvelden.

Vi hadde funnet ut at det som passet oss best var å gå av bussen på buss-stoppen Real Bajo-Lamata 4. Dette er før vi kommer inn i sentrum av Vélez-Malaga, og i nærheten av der vi stoppet på forrige etappe. Vi gikk til høyre i rundkjøringa rett etter buss-stoppen og fulgte Av. Pablo Iglesias gjennom først en rundkjøringa. I den neste tok vi av til høyre og der fant vi det førte veiviseren for dagen.


Vi visste at dagens første 5,5 kilometerne ville gå i mer landlige områder enn vi hadde gjort etter at vi forlot Malaga for to etapper siden, og gledet oss til det, selv om vi likte veldig godt å gå langs Middelhavet også. Her var det nesten ikke biler eller folk og se. Det var nesten som å være tilbake på deler av pilegrimsturer vi har gått rundt i Europa.


Olivenlund.

Her tar vi til venstre før motorveien A-7, men går under den like etterpå. 


Vi passerer område med dyrking av både sitroner og avokado. Flere slitne drivhus er det også her. Over dem kan vi se ned til kysten og utover Middelhavet. Vi er nede ved Middelhavet igjen, og vi er i Algarrobo-Costa. Nå skal vi holde oss langs sjøen i over 10 km. 


Så er vi tilbake langs N-340, veien som vi nå har både kjørt og gått langs flere ganger. Den over 1000 km lange motorveien, som starter sør for Barcelona og går langs kysten, stort sett, bare med et avbrekk, helt til Cádiz, er viktig i Spania.


Vi nærmer oss tettstedet El Morche og har nå sett tårnet Torre Gui en stund. 


Konstruksjonen på Torre Gui skal være fra 1500-tallet, men kan ha blitt restaurert i senere århundrer. 


I Torrox Costa tar vi en pause. Det var så fredelig her, bare et par arbeidskarer holdt på med sitt på andre siden av fyret. Det første vi kommer til er Balcón Mirador del Faro de Torrox som ble bygget på begynnelsen av det 21. århundre, over restene av romerske graver. Herfra er det en fantastisk utsikt utover Middelhavet og langs kysten.  

Balcón Mirador del Faro de Torrox.

Rett ved siden av Balcón Mirador del Faro de Torrox ligger Faro Torrox. Mellom disse to ble det i 1905 utført arkeologiske utgravinger av et romerske bosted og gravsted.  

Faro de Torrox ble første gang tent i 1864. Fyret er fortsatt i bruk som et kulturelt sted. Det er også et maritimt museum her. Før vi tok fatt på siste del av denne etappen måtte vi få i oss noe mat. Vi fant et koselig sted rett ved fyret. 


Ved Torrox kan du gå videre langs kysten resten av etappen til Nerja. Det er lett å gå og det er bare på litt over 7 km. På et skilt der denne veien er forklart var det nå festet et nytt skilt over informasjonen med opplysning om at veien foreløpig er stengt. Det som forvirrer oss er at på nettsiden til den offentlige ruten av Gran Senda de Malaga er det ikke der veien går. Der går den opp til Torrox Pueblo og videre oppe i fjellsiden. Uansett hadde vi nå ikke noe valg ettersom veien langs sjøen var stengt.. Det er mye oppoverbakke og det skulle vise seg å bli ganske så tunge 14 km, særlig fordi vi allerede hadde en lengre etappe bak oss. Underveis på veien til Nerja gikk vi gjennom områder der det dyrkes subtropiske planter, både på mark og i terrasser i de sørlige skråningene. Blant annet kiwi, mango og avokado. 

Blomsterknopper på avokadoplante.


Vi går under motorveien A-7.


Vi er kommet til Torrox og slutten på den 3. offentlige etappe av Gran Senda de Malaga. Ettersom vi nå bruker så lang tid på å reise til og fra etappene bestemte vi oss for denne dagen å fortsette neste etappe også. Den er på omtrent 10 km, og det er bedre å legge den til her enn under neste etappe. Den kan se ut til å bli mye hardere!

Vi velger å ikke gå opp til sentrum av Torrox, men fortsette videre. Før vi går videre vil jeg fortelle at Torrox nådde sin historisk høyde av velstand under den mauriske perioden. Dette fordi byen hadde en sentral rolle i silkehandelen mellom Granada og byene i nærheten av østlige land som Bagdad og Damaskus. 


Vi gikk nå inn i et historisk område av Torrox. Her skal det ha foregått kamp mellom maurere og kristne. Legenden forteller at ved El Puente de las Ánimas, Sjelens bro, og området rundt, viser sjelene til de som er drept her seg ved midnatt på allehelgens dag. De drar på kjettinger, bærer fakler og det høres forferdelige skrik.  

Over broen El Puente de las Ánimas. 


Igjen skal vi under motorveien.

Dyrking i de solfylte skråningene.Da vi passerte Torrox så vi ingenting av byen. Vi tok av før vi kom inn i sentrum, og vi gikk lengre nede i lia. Men da vi hadde kommet et par kilometer videre kunne vi snu oss og se tilbake på den hvite byen. 
Vi hadde nå kommet høyere opp fra motorveien, og etterhvert går denne inn i en tunnel. Mens veien er i tunnelen går etappen over denne. 

Her krysser vi motorveien over tunnelen.


Det er på bilde under her at vi velger feil vei videre. Her hadde det vært så enkelt å finne riktig vei, men kanskje var vi slitne, kanskje var det bare om å komme seg til Nerja som vi så der nede ved havet. Vi skulle ha fortatt framover og holdt oss på denne siden av motorveien det meste av det som var igjen av etappen.  


Før veien var ut av tunnelen var vi tilbake på den siden vi kom fra og kunne se lia der vi egentlig skulle ha gått. Vi fikk hverken en kortere eller en lengre dagsetappe av dette, så sånn sett var det vel helt greit. Vi gikk nedover til Canamiel, som ligger ved sjøen, og deretter på skrå oppover til buss-stasjonen i Nerja.

Dagens etappe. 

Høyder underveis. Tar bare med grafikk fra Vélez-Malaga til Torrox Pueblo ettersom vi underveis herfra gikk feil. 

Forrige etappe                   Neste etappe

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar