onsdag 31. juli 2013

Santiago de Compostela, Katedralen

Jeg sa i forrige innlegg at vi ikke var pilegrimer lenger. Men det var for så vidt ikke helt riktig. Ved å motta pilegrimsdiplomet får en velsignelse ved første pilegrimsmesse etter registreringa. Og det ville vi selvfølgelig ha med oss. Men det var slutt på vandringen.

Den 13. dagen vi var i Spania var det vår tur til å overvære messen i den mektige katedralen. Vi hadde ikke stresset for å komme fram for å få registrert oss på pilegrimskontoret dagen før. Så vi kunne ta en rolig morgen med deilig frokost på hotellet, før messen begynte.


 Det var selvfølgelig helt fullt i katedralen, så det var bare å se seg om etter en plass å trenge seg ned. Og akkurat da var jeg ikke beskjeden. Jeg mente at dersom de trakk seg sammen på den fremste benken skulle jeg nok få plass. Og det fikk jeg! Steinar derimot ble stående langs veggen. 


Før messen begynte øvde en nonne oss på sang som skulle synges etter hvert. Hun hadde en nydelig stemme og det var en stor opplevelse å sitte der. Hver pilegrim som hadde registrert seg siden kl. 12 dagen før og til messa begynte ble lest opp med nasjonalitet og hvor de hadde startet turen. Så langt vi kunne høre var det bare vi to fra Norge som ble lest opp denne dagen.

Her følger noen bilder fra den flotte katedralen i  Santiago de Compostela. Jeg brukte bare telefonen til å ta bilder underveis, selvfølgelig for å spare vekt. Den tar veldig fine bilder utendørs, men dessverre ikke like fine inne. Derfor er ikke kvaliteten på bildene særlig gode.

Gamlebyen i Santiago de Compostella er på UNESCOs verdensarvliste, og dermed også katedralen. Like innenfor inngangen til katedralen står denne høye statuen med St. James på toppen. I over 800 år har pilegrimer plassert hånden og kysset pannen til ansiktet nederst. Men nå var det sperringer rundt, og det var ikke mulig. 
Botafumeiro, et 80 kg tungt røkelseskar som henger fra taket i en kjempelang bane er mye større enn det kan se ut til her. Minst seks menn er med å sørge for at dette kommer i bevegelse. 


Under alteret står dette sølvskrinet der relikviene etter apostelen Jakob er oppbevart.


Mer fra Santiago de Compostela kan du se her.

1 kommentar: