fredag 16. oktober 2015

Menton, den østligste byen på Den franske rivieraen.

Fra gammelt av ble Menton kalt Frankrikes perle. Det forstår vi så godt ettersom denne byen er lett å falle for. Etter å ha vært her har jeg tenkt at dette må være et flott alternativ til å feriere i Nice, som er større og dyrere. Ja, Menton er faktisk den byen på Rivieraen som har lavest puls. Det tar bare halvannen time med buss mellom Nice og Menton, og det koster kun en og en halv euro. Bussprisene i Frankrike er nesten ikke til å tro dersom du velger offentlige transportmiddel. Da vi skulle forlate Menton for å dra tilbake til flyplassen i Nice valgte vi denne måten å reise på. Underveis får du også et glimt av Monaco ettersom veien går gjennom denne ministaten. Ønsker du det kan du jo ta en pause her og oppleve dette fine landet. Det er jo fort gjort med sine knappe to kvadratkilometer. Men ha det ikke alt for travelt, det er mye å oppleve i Monaco også. Trykker du deg inn på den blå streken (Monaco) foran her er det bare å gå videre under Nyere innlegg nederst på siden etterhvert for å få med alle innlegg fra Monaco.

Menton sett fra kirkegården som ligger på en høyde over gamlebyen. 

Jeg er usikker på hvor mange innbyggere Menton har nå, men det siste jeg så var
ca. 30 000. Byen har pastellfargede bygninger og flotte badestrender.

Denne badestranda på østsiden av byen ligger bare litt over en kilometer fra grensa til Italia.

Byen regnes som Frankrikes sitronhovedstad og hvert år arrangeres det sitronfestival i februar/mars. Da bygges det opp enorme skulpturer av bare sitroner. Det er også mange hager og parker her.

Denne butikken i gamlebyen i Menton selger varierende produkter, alle inneholder sitron. 

Sitronpai er en spesialitet i Menton. Dette stykket var så stort at det ble litt for mye av det gode!

Menton grenser mot Italia i øst og mange av bygningene i byen har italiensk preg. Under andre verdenskrig var Menton den eneste franske byen som var okkupert av italienere. Med sin nærhet til alpene nord for byen er dette et utmerket utgangspunkt for flotte fjellturer, både til fots, på ski og sykkel. For ikke å snakke om besøk til alle de små pittoreske fjellbyene. Det er også mange steder å besøke på den andre siden av grensa til Italia og det er bare ti minutter med bil til Monaco i vest. Jeg vil sterkt anbefale vår fottur fra Tende og ned til Menton, men kanskje velge noen lettere ruter enn det vi gjorde. Iallefall dersom du ikke absolutt vil oppsøke de bratteste fjellsidene. Du kan lese om turen her.

Menton er en veldig gammel by, men første gang byen er nevnt i skriftlige kilder er i juni 1262. For noe over hundre år siden var det mange engelske og russiske aristokrater som hadde Menton som sitt vintersted. Flere av disse var av dårlig helse, mange hadde tuberkulose, og håpet vel at det gode klimaet skulle gjøre dem frisk. Men etter familienavn som er å se på kirkegården Le cimetière du Vieux Chateau, som ligger på en høyde over byen, ser vi at ikke alle fikk det ønske oppfylt. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar