fredag 20. januar 2017

Dag 6: Fra Zarki til Olsztyn.

Før vi forlot Zarki gikk vi ned til vannkilden ved kirken Sanktuarium Matki Bozej Lesniowskiej. Det kunne vel ikke skade å vaske hendene i det hellige vannet, kanskje ville det hjelpe meg til å få en grei dag på veien også ;)
Vi hadde forlatt den opprinnelige røde ruten vi gikk på ved Mirow dagen før. Den ruta vi nå gikk var også rød, men merket med mindre røde prikker. Vi fortsatte på gårdagens rute i dag også, til vi igjen kom til den opprinnelige røde ruten. Der kom også en sort rute inn, og det var den vi bestemte oss for å følge videre. Vi var så vidt innom en gul rute også, før vi etter 15 km igjen var på den ruta vi har fulgt det meste av denne reisa. Dette er igjen et bevis på at det er utallige veier å velge i når du går her.

Dagen før hadde vi bestemt oss for å gå til Olsztyn istedet for Poraj som vi hadde planlagt hjemmefra. Dette var nest siste dag før vi var framme i Częstochowa og dersom vi gikk til Olsztyn i dag ville vi komme nærmere målet og dermed få kortere dag dit. Vi avbestilte hotellet i Poraj og så måtte vi bare finne et nytt sted for natta. Det ble mye tull med bestilling av nytt hotell. Vi forsto ikke hvorfor vi på vår let etter hotell gjennom Booking.com alltid kom til et sted nesten helt nord i Polen når vi søkte på Olsztyn. Så oppdaget vi heldigvis at det er to steder i Polen som har dette navnet. Du må faktisk søke på Olsztyn Częstochowa skal du finne riktig sted.

Det hellige vannet jeg hadde vasket hendene mine i på morgenen så ut til å gi meg energi i starten av dagen ;) Men underveis må effekten ha gått ut. Før vi var framme i Olsztyn følte jeg meg veldig sliten. Farten var ikke stor, vi brukte over 5 timer på 22 km, så tempoet var ikke årsaken. Det var vel heller det at vi ikke tok pauser. Typisk oss!

Ruiner av slottet Zamek w Olsztynie sees på høyden på vei inn til Olsztyn. 


På torget i Olsztyn fant vi disse fantastiske skulpturene som heter Klovner. De er laget av kunstneren Michal Batkiewicz. Nå ville vi bare finne hotellet vårt for å kvitte oss med sekkene og få noe å spise. Men vi bestemte oss for å gå tilbake til sentrum senere på dagen.


Det viste seg at stedet vi hadde bestilt betegner seg som et vertshus. I brosjyren heter det Spichlerz, som betyr kornlager, men skal du søke på stedet i Booking.com må du skrive Zabytkowy Spichlerz w Olsztynie koło Częstochowy. For som jeg skrev over så kommer du til et helt annet sted i landet dersom du søker på hotell i Olsztyn. Uansett, vi hadde aldri sett noe lignende da vi så stedet. Jeg har aldri før viet et helt innlegg her inne til et overnattingsted, men neste innlegg blir om dette fantastiske stedet!Fra Spichlerz så vi over en grasslette og rett på ruinenene av Zamek w Olsztynie. Selvfølgelig måtte vi opp dit. Den første omtalen av dette slottet er fra 1306, men det hadde allerede vært et annet slott her i det 11. århundre. Stedet har fasinert forfattere og det er blitt spilt inn film her. Som så mange andre slott i området vi har gått gjennom var det svenskene som også la Zamek w Olsztynie i ruiner. Dette skjedde i 1656, og siden har slottet forfalt. Etter år 2000 har det blitt gjort noen vedlikeholdsarbeid på stedet. 

Det heter seg at slottet har underjordiske forbindelser til Jasna Gora klostere i Częstochowa. En legende sier Maciek Borkowics ånd går igjen her på natterstid. Borkowic var guvernør i Poznan og var uenig med kong Kasimir den store. Til slutt ble han fanget og dømt til døden ved å sulte ihjel i et fangehull under hovedtårnet av Zamek w Olsztynie. Han skal ha holdt ut i 40 dager. Rykter sier også at en slik streng straff var en personlig straff fra kongen fordi Borkowic hadde hemmelige møter med dronningen. 


Olsztyn og området rundt sett fra Zamek w Olsztynie.
Fra slottet gikk vi tilbake til sentrum av Olsztyn. Vi ville bl.a. se nærmere på skulpturen Klovner. Vi må innrømme at vi fikk assosiasjoner til Pinocchio.


På torget i Olsztyn var det også en annen skulptur, Infinity (Uendelig). Den er av Jerzy Kedziora som har en rekke balanseskulpturer. Vi har tidligere sett et annet arbeid av samme kunstner, i Bydgoszcz som også er i Polen. Dersom du ønsker det kan du se den skulpturen i mitt innlegg fra Bydgoszcz.


Fra torget i Olsztyn kunne vi se tårnet på slottet gjennom håndtaket på denne blomsteroppsatsen. 


På vei tilbake til vertshuset gikk vi forbi kirka Parafia rzymskokatolicka sw Jana Chrzciciela. Arbeidet på kirka begynte i 1719 og sto ferdig syv år senere. Stein fra veggene på ruinene av slottet, som ligger like ved, ble brukt til å bygge kirka. De ville bygge en ny kirke i murstein etter at den tidligere trekirka brant ned.
Det skulle vise seg at vi skulle oppleve en fantastisk ettermiddag og kveld i Olsztyn. Middagen ble spist ute i solnedgangen, det var varmt i været og vi hadde nydelig utsikt mot slottet Zamek w Olsztynie. Etterhvert fikk vi også hyggelig selskap. Neste innlegg fra meg her inne kommer helt og holdent fra dette eventyrlige stedet!
Oppsummering av dagens rute (kartet under): 
Vi gikk nordover, litt mot øst, til vi kom til den sorte striplete ruten. Vi fulgte den til den gikk over i gul rute. Etter kort tid, da vi kom til Zrebice, var vi igjen på den mest tydelige striplete røde ruten vi opprinnelig følger. Forrige etappe            Neste etappe
   

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar