onsdag 16. oktober 2019

Benalmádena Pueblo.

Benalmadena Pueblo er en av tre steder som utgjør Benalmadena kommune. Tidligere har jeg fortalt om Benalmadena Costa og Arroyo de la Miel som ligger noe nedenfor Puebloen. Puebloen ligger ved foten av fjellet Sierra de Mija, på 280 m.o.h. Det går regelmessig buss fra Benalmadena Costa. Jeg velger Benalmadena Costa som utgangspunkt fordi det er blitt vårt faste bosted på høsten og vinteren. Turen tar omtrent 30 minutter og bussen går om Arroyo de la Miel. 

Det var allerede bosetning på Benalmadena Costa og Arroyo de la Miel da Benalmadena Pueblo på 1100-tallet ble sentrum for befolkninga i området. Dette på grunn av en festning som ble bygd. Puebloen er en typisk spansk landsby. Her er det en rolig atmosfære, de smale brosteinsgatene går på kryss og tvers, det er små og store torg. I tillegg er det mye blomster, på verandaer, i potter på veggene og i krukker på gata.

Iglesia de Santo Domingo de Guzmán ligger på høyden oppe på en utstikker i byen. Det går helt fint å gå hit, men dersom du har problemer med det så går det også en gratis heis fra parkeringsplassen i området El Chorrillo. 

Rundt hele kirken er det benker å sitte på, i tillegg er det oppmurte bed med trær og blomster. Det er sørget for skygge og det er lekeapparater her. Det er så fint her oppe, og nyttårsaften 2018 fikk vi med oss solnedgangen herfra. 

Utsikten ned til Benalmadena Costa fra plassen foran kirken.

Det var oppe på denne høyden byens histore ble til. Iglesia de Santo Domingo de Guzmán ble bygget på 1600-tallet og er den eldste kirken i Benalmadena. Det heter seg at det opprinnelig var et tempel her. Kirken er utvidet og renovert flere ganger, siste gang i 1998.Fra det flotte området rundt kirka i Benalmadena Pueblo.


Plaza Espana i Benalmadena Pueblo er et typisk andalusisk torg, innrammet med hus og med en fontene midt på plassen. Midt i fontenen fra 1968 står en statue av La Nina som er blitt et symbol på Benalmadena. Den lille jenta med hestehale og et skjell i hendene ønsker besøkende velkommen til byen.  De neste to bildene er fra Plaza Espana. Det første er fra nyttårsaften og derfor julepyntet. Det er litt av hvert å se når en rusler rundt i gatene.


Jeg har også skrevet litt om Benalmadena Pueblo senere, det kan du se her. 

På Plaza de las Tres Culturas, som ligger langs hovedveien gjennom Benalmadena Pueblo, står dette monumentet. Knapt 20 minutters gange langs hovedveien ovenfor sentrum i Benalmadena Pueblo ligger Stupa Budista. Dette buddhistiske tempelet er det største i den vestlige verden med sine 25 x 25 meter og en høyde på over 33 meter. Historien til tempelet går tilbake til 1990 da en buddistlærer, Lopon Tsechu Rinpoche, kom til Spania for å holde foredrag for troende i Vélez-Malaga. Noen år senere kom han tilbake til Spania og ønsket å bosette seg her. Han ville bruke mer tid på å dele sin lære med folk over hele landet. Kort fortalt så bygde han dette tempelet som sto ferdig i 2003. Stupan er ment å være et monument for velstand, fred og harmoni. Dette er et utmerket sted for meditasjon, og inni tempelet er det et meditasjonsrom på mer enn 100 kvadratmeter. 
Nesten alle veggene i tempelet er dekorert. På plassen rundt tempelet er det mange symboler i flisene. Baksiden av stupaen.


Det er en fantastisk utsikt fra stupaen. På klare dager kan en se helt til Gibraltar. Denne dagen kunne vi "bare" se til Fuengirola


Rett ved siden av Stupa Budista ligger den største sommerfuglparken i Europa, Mariposario de Benalmadena, i en bygning i thailandsk stil. Her kan du se mer enn 1500 eksotiske sommerfugler fra hele verden, fordelt på 150 forskjellige arter, fly fritt i et tropisk klima. Den 2000 kvadratmeter store glassoverbygde hagen har en temperatur mellom 24 og 29 grader og luftfuktigheten er på 80 %. Du kan også se hvordan sommerfuglene blir født. Men det er ikke bare sommerfugler her, det er også dammer med gullfisk, små vannfall, planter, blomster, fugler, fisk og dyr. Mange av sommerfuglene formerer seg i parken, derfor kan du se alle stadiene i den biologiske syklusen deres, fra egg til larver. Hver dag blir det nye sommerfugler og det er veldig fasinerende å se hvordan de klekkes og tar sine første vingeslag. En skal trå varsomt her inne, for det er sommerfugler overalt, også på gulvet. Ettersom levetiden på sommerfuglene bare er 2-3 uker så blir de hele tiden skiftet ut.  

De neste bildene viser egg, larver og nyklekte sommerfugler som er klare til å slippe seg løs for å fly. 


Hele parken er en opplevelse, både for barn og voksne. Her finnes også fargerike tropiske fugler. Chelonoidis carbonaria, eller Rødfotet skilpadde, den lille kengeruen av typen Bennet Wallaby og den grønne øglen, Iguaner, går fritt rundt i hagen. 
Litt nedenfor sentrum, og rett nedenfor høyden der kirken Iglesia de Santo Domingo de Guzmán er, ligger Castillo Colomares. Dette spesielle bygget, som egentlig ikke er et slott men et monument, er dedikert til Christopher Colombus og hans oppdagelser. Det var Dr. Esteban Martin Martin som startet bygginga i 1987, med hjelp av bare to lokale murere. I syv år jobbet disse tre på fritiden sin, uten bruk av maskiner, men med teknikker som ble brukt i middelalderen. Castillo Colomares er bygget i flere stilarter, det berører flere religioner og det hyller monarker. Dette er det største monumentet som er viet til Colombus. 
Enighetsporten.Enighetsporten sett innenfra.


Slangefontenen.


Aragons hus, ogfra det gamle og det nye testamentet.
Dronning Isabellas slott.Øverst er terrassen på Dronning Isabellas slott.


Vannreservoar. 


Observasjonstårn. Vannreservoar på bilde over er inne i åpningen i tårnet.

Prekestolen ved den evangeliske fontenen.


Kart tegnet av Columbus som forestiller øya Hispaniola hvor de gikk i land.Lampen "Sjømannens tro", til minne om de 39 menn som ikke kom tilbake.

Andalusisk fontene som skildrer de arabiske, føniske, romerske og Tartesisks kulturer. Tartesios var en havneby.


Akter på skipet "Santa Maria" som sank. 
Baugen på Santa Maria.


Castillo Colomares inneholder et bitte lite kapell på bare 1,96 kvadratmeter. Dete er viet til Santa Isabel av Ungarn. Kapellet er også omtalt i Guinness rekordbok som verdens minste. Om det går an å gå inn i det vet jeg ikke, vi fant iallefall ikke noen inngang. Så det ble bare et bilde av glassvinduet tatt gjennom en åpning, med gjenskinn til omgivelsene rundt. Ved siden av kapellet er det også bygd et mausoleum som står tomt. Dr. Martins håp var at han en dag kunne få plassert levningene av Columbus her inne. 
2 kommentarer:

  1. Takk for veldig flott info m særs gode bilder. Det er en glede å vandre "sammen med deg" her i dette vakre området. I Jo

    SvarSlett
  2. Takk for det :) Det er nå snart to år siden vi var der sist. Slik ble det med pandemien. Men nå er det kort tid til vi er tilbake!

    SvarSlett