fredag 11. oktober 2019

Arroyo de la Miel.

Arroyo de la Miel er en av de tre plassene som utgjør Benalmadena. Jeg har tidligere skrevet om Benalmadena Costa der vi nå bor nesten halve året. Den tredje plassen er Benalmadena Pueblo som er gamlebyen og ligger lengre opp i fjellsiden.

Det er motbakke fra Benalmadena Costa opp til Arroyo de la Miel. Det er ikke lengre enn at det er en fin spasertur, men orker du ikke det går det regelmessig buss. Jeg vet ikke helt om jeg skal kalle dette et tettsted eller en landsby, stor er den allefall ikke. Her er det gater, bakgater, torg, parker, restauranter, barer, kafeer og moderne butikker. Det er Arroyo de la Miel som er det økonomiske sentrum i Benalmadena. Det er også her den største delen av befolkninga bor, og det er her de kommunale tjenestene stort sett er. Skal du reise med tog, enten til Fuengirola eller i retning Malaga, er det hit du må. Toget går ikke lengre enn til Fuengirola, men fra Malaga har du nesten uante muligheter for å komme deg videre rundt i Spania. Ikke bare med tog, men også med buss.

Først vil jeg ta deg med på en vandring som fører inn til Arroyo de la Miel fra forskjellige retninger. Dersom vi går fra der vi bor ved kysten og tar veien om Parque de la Paloma og det kommunale biblioteket som ligger der passerer vi et monument som forestiller to personer og en hund i en koffert.


De neste bildene viser andre steder og komme inn i sentrum på.Som oftes kommer vi opp Avenida Blas Infante, en flislagt gågate, når vi skal til sentrum av Arroyo de la Miel.


Øverst i Avenida Blas Infante leder en rundkjøring oss i flere retninger. Til venstre ligger jernbanestasjonen mens vi ser kirka nesten rett fram. Til høyre, langs hovedveien gjennom sentrum, ligger kulturhuset. 


Iglesia de la Inmaculada Concepción er ikke en gammel kirke, den er fra det 20-århundre.

Dersom vi går mellom jernbanestasjonen og kirka kommer vi til en stor åpen plass.


Jeg har også senere skrevet et innlegg fra Arroyo de la Miel. Det kan du finne her
Går vi til høyre når vi har kommet opp Avenida Blas Infante kommer vi til enda en stor plass.


Plaza de España er en koselig plass rett ved siden av Avenida Blas Infante. Det flislagte bilde viser historie fra torget som var kjernen i Arroyo de la Miel. Det var nemlig her det først bosatte seg folk på slutten av 1700-tallet. Nå er det muligheten til både å få noe å spise og drikke rundt torget.


Nedenfor Plaza de España er det et område med smale gater på kryss og tvers. Og nedenfor der igjen en stor plass, innrammet av hus på tre kanter og utsikt ned mot sjøen i sør. Midt på plassen står en stor fontene.

Monte Calamorro er det 771 meter høye fjellet som ligger bak Arroyo de la Miel. Dette er et populært utfartssted, enten bare toppen er et mål, eller for å gå en av de mange turstiene som går ut derfra. For å komme til toppen kan en enten gå eller ta taubanen som går fra Tivoli World i Arroyo de la Miel. Det tar 10-15 minutter med taubanen og utsikten er upåklagelig. Mange tar også med seg sykkel for så å sykle nedover fjellet eller på mange av stiene der oppe, noe som kan være litt skummelt for gående. Siden taubanen kom i 2003 er den blitt en av de mest populære turistattraksjonene i Benalmadena. Stasjonen på fjellet.


Oppe på Monte Calamorro ligger Jardin de Las Aguilas som har oppvisning med falk, hauk, ørn, ugler og gribber. Har du tatt taubanen opp inngår dette i den billetten. Du kan forresten se showet gratis utenfra gjerdet, men da går du glipp av å være en av de som kan få nærkontakt med fuglene. Det er underholdende og lærerikt, både for barn og voksne. 


Dersom du isteden for å ta taubanen ønsker å gå til toppen av Monte Calamorro er det fullt mulig. Det går en asfaltert bilfri vei oppover, eller du kan gå deler av strekningen på en sti i fjellsiden. Når du er på oppsiden av den offentlige skolen Miguel Hernandez, øverst i Arroyo de la Miel, begynner veien til Monte Calamorro ved at du går under motorveien.


Vi har gått både den asfalterte veien opp, i tillegg til stien som tar av til venstre fra den asfalterte veien etter å ha gått omtrent tre kilometer fra starten. Turen opp er på omtrent 10 km.


Der stien igjen møter veien kan vi se oss tilbake mot kysten.


Fra der taubanen stopper oppe på fjellet kan du fortsatt gå et stykke opp, til utsiktspunktet Cima Calamorro. Herfra er det en fantastisk utsikt over kysten, Sierra Nevada-fjellene og Guadalhorce-dalen. Er det klarvær kan også Gibraltar og den nordafrikanske kysten sees.

Til fots på vei ned igjen til Arroyo de la Miel igjen. Vi gikk en annen vei enn oppover, og gikk i nærheten av taubanen flere steder.Vi passerer et lite kapell som ligger oppe i fjellsiden.


|

Da er vi nesten nede til Arroyo de la Miel igjen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar