torsdag 3. oktober 2019

Benalmadena Costa.

Benalmadena dekker et område på nesten 30 km2, med tilsammen mellom 50 og 60 tusen innbyggere. Benalmadena ligger mellom Malaga, hvor flyplassen ligger, og Fuengirola. En av årsakene til at vi er blitt så glad i Benalmadena er at det er roligere her enn i de to andre byene. Selv om en av de som driver vår faste tapasrestaurant har fortalt oss at det om sommeren er veldig mye folk her så opplever ikke vi det slik når vi er der på høst og vintertid. En annen ting som gjør at vi trives så godt her er at det er gode bussforbindelser til Malaga. Derfra er det mange buss- eller togmuligheter til nesten hele Spania. Det er også gode bussforbindelse sørover i Spania fra Benalmadena, f. eks. til Fuengirola, Marbella, Gibraltar og Cádiz.

De første menneskene i Benalmadena som en kjenner til stammer fra den paleolittiske perioden, da holdt de til i fjellet bak Benalmadena. Det var fønikerne som ankom kysten her på 800-tallet f. Kr., så kom romerne. De første urbaniserte områdene av bosetninger var da muslimene var her i begynnelsen av 1000-tallet.

Benalmadena består av tre hoveddeler som alle har forskjellige ting å tilby, Benalmadena Costa, Arroya de la Miel og Benalmadena Pueblo. Det er i den første delen vi har funnet vårt sted, men ingen av de andre er langt unna. Til Arroya de la Miel er det ikke lengre enn at vi helst går dit. Riktignok er det motbakker, men det blir en fin trimtur. Til Benalmadena Pueblo tar det en halvtimes tid med lokalbussen.

Vi hadde tidligere bare sett Benalmadena underveis mens vi var på motorveien mellom Malaga og Fuengirola. Derfra er det nydelig utsikt langt nedenfor oss, nærmest Benalmadena Pueblo og ved havet Benalmadena Costa. Da vi var på leting etter et bosted ikke langt unna Fuengirola kom vi over en leilighet vi likte godt i Benalmadena og bestemte oss for å prøve det. Vi ble veldig begeistret straks vi kom dit og nå har vi altså funnet det stedet vi ønsker å tilbringe høst og vintrer framover.

Noe av Benalmadena Costa sett fra en liten høyde på en av våre vandringer. Dette ser jo ganske så tettpakket ut, noe det jo også er, men i våre øyner oppfattes det ikke slik når vi går i området.


Benalmadena Costa har en ca 2 km lang strandpromenad hvor havna ligger i den ene enden. Langs promenaden ligger de fleste hotellene. I 2018 ble strandpromenaden, etter 30 år, oppgradert med et budsjett på 800 tusen euro. Den fikk bl.a. nytt rekkverk. Vi har valgt å bo i motsatt ende enn havna fordi det er roligere der. Nå vil jeg ta dere med på en vandring hjemmefra og til havna.


Ville papegøyer er et dagligdags syn når vi beveger oss rundt i Benalmadena. 


Castillo de Bil Bil ligger i vårt nabolag. Dette er en bygning i arabisk stil fra 1927 som var ment som en del av et prosjekt for en rik familie. I 1980 kjøpte kommunen Bil Bil og nå brukes det som kulturhus. Vi har hatt mange fine opplevelser her og har enda til gode å betale noe som helst for å komme inn. Særlig i november og desember overvar vi konserter med barn og voksne, noen som ga oss julestemning. I Bil Bil er det også kunstutstillinger og konferanser. Vi stakk faktisk innom en gang da det ble holdt bryllup her. Dette skal være det stedet i provinsen Malaga hvor det blir holdt flest brylluper.


Castillo de Bil Bil er nydelig på kveldsttid også. 


Utenfor Castillo de Bil Bil står en stor statue over Ibn al-Baytar (1197-1248), en andalusisk farmasøyt, botaniker, lege og vitenskapsmann. 


Vi fortsetter langs strandpromenaden, på forskjellige tider av døgnet.Strandpromenaden er dekorert med stein- og flislagte bilder. 


Vi har forlatt strandpromenaden og er inne i bukta før havna. 


Benalmadena Puerto Marina er betegnet som en av de beste havnene i verden og har flere ganger vunnet prisen som det. Det er over tusen fortøyningsmuligheter for båter der, båter fra alle nasjoner og av alle størrelser. Her er butikker, restauranter, barer, klubber, og et hektisk natteliv. Det siste har jeg bare lest meg til, akkurat dette har vi holdt oss unna. I havnen kan du kjøpe båtturer eller leie båt selv, i tillegg tilbys mange vannsportsaktiviter. Bebyggelsen er i en spesiell stil, og ved leilighetene ligger båtene fortøyd. En må passere broer for å komme til flere av bygningene. 

I havna er det også en lang molo som blir flittig brukt til både trim og roligere spaserturer. Det er denne som rammer inn havna. 


Ved kaia nedenfor moloen er en amerikansk dampbåt fortøyd. Mississippi Willow var tidligere en flytende bar og restaurant, men da vi begynte å være i Benalmadena var båten i dårlig forfatning og restaurering var på gang. Hvor lenge det hadde pågått vet jeg ikke. Båten ble bygget i begynnelsen av det 20. århundret og ble opprinnelig brukt på Mississippifloden. Da vi kom tilbake til Benalmadena høsten 2019 hadde båten havarert under et uvær. Den lå da delvis under vann. 


Det er mange som fisker fra moloen.

Fra enden på moloen ser vi helt hjem, til der husene begynner på andre siden av sjøen. 


Vi rusler tilbake fra enden på moloen.
I havna ligger også Sea Life Aquarium. Her finnes et veldig variert utvalg av livet i havet. Spesielt for barn må det være et eventyr, særlig ettersom det også skal være andre arrangementer for dem her. Men stedet er absolutt også verd et besøk av voksne. 


En kommer tett på fiskene, også hai, når en er i undervannstunnelen. 
Nedenfor strandpromenaden ligger den vakre stranden. Her ser vi tilbake på havnen .


Fin innsamlingstasjon for plastflasker.


Her ser vi tilbake på Castillo de Bil Bil. Og lengst borte sees havna så vidt. Jeg har også senere skrevet et innlegg fra Benalmadena Costa, det kan du se her. 

Det er mange spesielle rundkjøringer i Benalmadena. Under ser du to av dem. 


Vi tar en tur oppover i retning Arroya de la Miel, som altså er en del av Benalmadena og ligger et lite stykke ovenfor kysten. Jeg har ikke helt oversikten over hvor den ene delen går over i den andre.Skiltene med gatenavn i Benalmadena er ofte dekorert med fliser som viser bilder av navnet. 

Slik framstiller de hvordan det er i Norge, i Calle Noruega.

Jeg har ovenfor her fortalt flere årsaker til at vi trives så godt i Benalmadena. En annen årsak er Parque de la Paloma. Tenk å ha en park på mer enn 200.000 kvadratmeter midt i Benalmadena, med planter, fugler, dyr, vann, spisesteder, lekeplasser og trimapparater. Det er så mye her at jeg kommer til å lage et eget innlegg herfra. 2 kommentarer:

  1. Så flotte bilder og beskrivelser av nærområdet mitt! :D
    Mvh en "nabo" og medblogger ;-)
    (www.kariengesvik.no)

    SvarSlett
  2. Så hyggelig at du synes det :) Vi er nå kommet hjem, denne gangen etter tre måneder i Benalmadena. Lengter allerede tilbake! Håper du, og de vi er blitt kjent med der, har det bra i denne spesielle tiden. Vi er ferdig med karantenetiden i helga.

    SvarSlett