tirsdag 10. september 2013

Piazza di spagna med Spansketrappa

Ettersom Piazza di spagna lå bare 5 minutters gange fra vårt hotell var det naturlig at vi startet med å gå dit. Må innrømme at det var en litt spesiell følelse å komme over den nesten tomme plassen og se nedre del av Spansketrappa mellom de to gule bygningene midt på bilde under her. Det er slik jeg ofte har det når jeg besøker steder jeg allerede i skoletiden leste om. Jeg tror jeg allerede da må ha hatt en ekstra interesse for steder rundt om i verden. Husker jeg hadde slektninger som reiste til sjøs, og at det var julekvelden hver gang de kom hjem og fortalte om opplevelser. Og ikke minst se hva de hadde med seg hjem. Ønske om å reise fikk nok grobunn allerede da. Våren 2018 besøkte vi igjen Roma og Spansketrappa. Vil her nevne at Romas historiske sentrum er på UNESCOs verdensarvliste. 

Dersom du vil se større bilder så klikk på dem!

Piazza di spagna sett fra nordsiden av plassen.


Scalinata di Spagna, eller Spansketrappa går fra Piazza di spagna og opp til kirken Trinita dei Monti. Trappa har 138 trinn og ble anlagt i årene 1723 til 1725 og designet av Francesco De Sanctis. Trappa fikk sitt navn fra den spanske ambassadøren som bodde der, og plassen nedenfor etter den spanske ambassaden som ligger der. Trappa er blitt restaurert flere ganger, siste gang i 1995. Tidligere var det populært å spise lunchen sin her på trappa, men nå bøtelegger myndighetene folk som spiser sine matpakker her, for å hindre at trappa ikke skal bli en offentlig rasteplass. 

 I det gule huset til høyre for trappa levde og døde den engelske poetern John Keats (1795-1821).
I dag er det museum her. 

Piazza di Spagna sett fra Spansketrappa. 


Og enda litt lenger oppe....

Øverst i bilde kan du se øverste del av Peterskirken i Vatikanet.

Ved Spansketrappas fot ligger fontenen La Barcaccia, som betyr den stygge båten. Dette er et verk som ble påbegynt i 1627 av Pietro Bernini, og visstnok han sønn, Gian Lorenzo Bernini. Fontenen er til minne om en båt som fløt helt opp hit under en storflom i 1598. Båten er senket ned i bakken.


Søylen Colonna dell’Immacolata ligger mot nord på Piazza di spagna. Den ble innviet
8. desember 1857 og er til minne om Marias uplettede unnfangelse. Sokkelen og søylen er 11,81 meter høy og består av marmor. Øverst er en bronsestatue av Maria. Hvert år på innvielsesdatoen besøker paven stedet for å legge ned en blomsterkrans.


1 kommentar:

  1. Hei Elin! Herlig å se bilder herfra.. Jeg var der for to år siden..Bodde lik overfor Spansktrappa. Og fant museet til Keats, Byrin, Shelley der.. spesielt.:)

    SvarSlett