lørdag 25. april 2020

Alhambra i Granada, Spania

Når vi får besøk under våre lengre opphold i Sør-Spania, det skal sies at det bare er mine to søstre og en svoger som har besøkt oss, er vi utnevnt til reiseledere. Besøket er bare en uke, men vi prøver å få til en litt lengre tur på den tiden. Valget denne gangen ble det mauriske palasset Alhambra i Granada. Selv hadde vi vært der tidligere, da med bil. Dette var i mars og vi tok sjansen på at vi fikk billetter til palasset. Der tok vi feil, de siste billettene var nettopp solgt da vi ankom. Men selv om vi ikke fikk se det som er det aller fineste i Alhambra så er det allikevel mye å oppleve, så turen var absolutt ikke bortkastet. Denne gangen kjøpte vi en arrangert busstur med billetter for å være sikre. Bussen tok en stopp i sentrum av Granada før den kjørte oss opp til høyden der Alhambra ligger. Stoppen i Granada var perfekt for oss ettersom vi ikke hadde vært der før.

Ettersom jeg allerede har skrevet om vårt tidligere besøk i Alhambra så tar jeg ikke med så mye om stedets historie, du kan jo gå inn der dersom du vil vite mer. Men jeg kan nevne at dette er en av de vakreste bygningskompleksene mennesker har konstruert, i tillegg til at det er det kulturminne i Spania som er mest besøkt. I mitt forrige innlegg kan du også lese om alt det andre du kan se, uten billett, i Alhambra. Alhambra, som er fra midten av 1300-tallet, er som en liten by i seg selv. Stedet inneholder islamske helligdommer, palasser, hager og festningsverk. Stedet kom på UNESCOs verdensarvliste i 1984.

Utsikt ned til deler av Granada fra Generalife. I det området av Alhambra hvor en må ha billett får en ikke gå alene, her må en følges av en guide. Omvisninga startet i Generalife og hagen Jardines Bajos del Generalife. Generalife er en frittstående del av Alhambra, med en kløft mellom. Dette området ble bygget mellom det 12. og 14. århundre. Slottet ble brukt av det muslimske kongedømmet som et sommerpalass og et hvilested ellers. Også Generalife kom på UNESCO´s verdensarvliste i 1984.Palasset og hagene i Generalife ble oppført i begynnelsen av 1300-tallet. Hagene er ganske lik enda i dag og er en av de mauriske hagene som er best bevart fra den tiden. Patio de la Acequia, med sin vannkanal, er nesten 50 meter lang og 13 meter bred. 


Iglesia Santa Maria de la Alhambra sett fra en av hagene i Generalife.


Vi er kommet ned på Calle Real de la Alhambra og er dermed over i Alhambra. Alhambra består egentlig av tre deler, hagen Generalife som vi nettopp hadde sett, festningen Alcazaba og Nasrid-palasset.


Bygningen som ser ut som en kirke er Parador de San Francisco. Dette er et hotell av det dyrere slaget, midt inne i Alhambra.


Vi er kommet til Patio de Machuca.Vi har gått gjennom vakre hager og er kommet til Palacios Nazaríes fra 1400-tallet. Nasrid-palasset, som det blir kalt, er bare fantastisk fint med alle sine detaljer. Det består av tre områder, uavhengig av hverandre.

En del av Nasrid-palasset er Sala del Mexuar, rådssalen som har hatt mange restaureringer og rekonstruksjoner helt fram til i dag. Det er vanskelig å være sikker på hvordan det opprinnelig var da den ble bygd på 1200-tallet.Gjennom vinduene fra Mexuar-rommet ser vi over til de gamle arabiske bydelene Albaicin og Sacromonte. For de som har lest Månesøsteren, en av bøkene i serien De syv søstre av Lucinda Riley, så foregår deler av historien i den boka nettopp i Sacromonte.

Patio de los Arrayanes i Nasrid-palasset er et utrolig vakkert sted. Vannspeilet er 34 meter lang og over 7 meter bred. På begge sider er det en hekk av busken myrtel. For at både Alhambra og Generalife kunne ha alle de flotte vannanleggene fikk begge stedene installert rennende vann. Vannet ble hentet fra Darro-elven ved hjelp av vannmøller. De to neste bildene er fra hver sin side av palasset.
Også taket i Nasrid-palasset er vakkert. 

Palacio de los Leones var det private området for kongefamilien i Nasrid-palasset. Det var det siste islamske dynastiet i Spania som ble kalt Nasrider. Det var Nasridsultanen Yusuf I som fullførte det hans far hadde startet på ved å bygge ferdig Palacio de los Leones. 

Patio de Los Leones.Patio de Los Leones med en fontene bestående av 12 løver. Sala de Abencerrajes har en åttekantede stalakittstjerne i kuppelen.Fra taket i Sala de los Reyes. Utsikt mot Albaicín og Sacromonte fra Nasrid-palasset.
Fontenen i Patio de Lindaraja er skåret ut av en hel stein. 
Vi går inn i hagen Partal.

I det vi nærmer oss slutten på vår vandring rundt i Alhambra ser vi tilbake til der vi startet omvisningen, Generalife.Torre del agua. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar