fredag 29. oktober 2021

Fra Mysusæter til Gjevilvatnet.

 Tilbake til bilen etter å ha vandret fra Rondvassbu i Rondane var vi usikre på om vi skulle fortsette med enda en fjelltur. Valget ble å sette kursen hjemover. På Dovrefjell kjørte vi innom wiewpoint Snøhetta. 


Vi har besøkt viewpoint Snøhetta en gang før, så dersom du vil se flere bilder derfra kan du se her. Fra parkeringa og langs den halvannen kilometer lange stien opp til utsiktspaviljongen ligger det steinheller nedfelt i grusen. Disse forteller Dovrefjells historie fra år 8000 f.Kr. og fram til i dag. 























wiewpoint Snøhetta ble åpnet i 2011 og er tegnet av det kjente arkitektkontoret Snøhetta. Bygget ble kåret til "Årets bygning i verden" i 2011. Hele byggets vegg mot nord er en glassflate. Innenfra har du en fantastisk utsikt til Grisungdalen, Snøhetta, Dovrefjell og Sunndalsfjella Nasjonalpark. Fra utsiden speiler gjerne naturen seg i glassveggen. De fleste som besøker stedet har vel et ønske om å se moskus, noe vi fikk oppfylt også denne gangen. Både fra utsiden av paviljongen og på turen ned til parkeringa igjen. Husk å holde minst 200 meters avstand til moskusene. 


Utsikt over Grisungdalen og Snøhetta.




På Dovrefjell er det alltid hyggelig å ta en pause. 



Denne bautaen ble reist 7. juni 2005 ved 100-årsmarkeringen for unionsoppløsningen med Sverige. 


Fra rasteplassen vi stoppet på over Dovrefjell fører en sti opp til Grunnlovsvarden. Øverst på varden står Norges riksvåpen, og en bronseplakett viser hva dette er.  



Det er mange turstier å velge mellom på Dovrefjell. Pilegrimsleden mellom Oslo og Trondheim går også langs E6 her. Ikke på selve veien selvfølgelig, men den følger Europaveien.


Underveis bestemte vi oss for å ta en natt i telt ved Gjevilvatnet før vi kjørte hjem. Dette fantastiske stedet i Oppdal kommune må være det nærmeste en kommer en sydenstrand. Med sine 1,5 km lange sandstrand er Rauøra flittig besøkt, og på de fineste dagene kan det være vanskelig å få plass på parkeringa. Allemannsretten tillater deg å campe inntil to døgn, men husk å holde området i orden. Det skal være enkelt uansett ettersom det både er tilrettelagt med toalett og søppelkontainer. Mens du oppholder deg her kan du gjerne besøke Gjevilvasshytta som i 2020 ble kåret til Norges fineste turisthytte. Ønsker du å utfordre deg selv litt kan du jo ta en eller flere av toppturene i nærheten, som Blåhøa (1671 m.o.h.), Gjevilvasskammen (1400 m.o.h.) eller Okla (1564 m.o.h.). Alle tre er beregnet som krevende turer. 



Det eneste som brøt idyllen på Rauøra var noen sauer som var veldig så ivrige på sin leiting etter godbiter. De tok faktisk også mat fra grillene til folk. 




Tenk å legge seg til dette kl. 22.45 siste dagen i juni 2021. 





Forrige etappe

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar