lørdag 29. juni 2024

Bussana Vecchia i Italia.

På vei tilbake fra Monaco var planen et besøk i den lille kunstnerbyen Bussana Veccia. Middelalderbyen ligger litt over 20 km etter at vi passerte grensa mellom Frankrike og Italia på vei tilbake til Alassio. Ettersom det regnet godt var det en stund usikkert om vi kunne dra opp dit, men heldigvis letnet det. 

Store busser kan ikke kjøre den svingete og bratte veien helt opp til Bussana Veccia, som ligger oppe på en topp i landskapet. Derfor blir bussen vår parkert og det blir benyttet biler med plass til 6-7 stykker de siste par kilometerne opp. 

Middelalderbyen Bussana Vecchia stammer helt tilbake fra 1050, og var i utvikling fram til 1887 da den ble rammet av et jordskjelv. Deretter ble den liggende som en spøkelsesby. I 1960 slo kunstneren Clizia seg ned her og grunnla en kunstnerkoloni i den ødelagte byen. Den italienske regjeringen delte ikke den romantiske oppfatningen, det var for farlig å bo der. Derfor måtte de kjempe for å få gjennomføre planene sine. De lokale kunstnerne har selv ryddet opp i ruinene og laget kloakknett. I dag bor det omtrent 50 personer i byen, som først fikk elektrisitet i 1977. De fleste opplysningene har vi fra Vitus reiser sitt program.  





Det er en opplevelse å gå gjennom disse smale gatene. Fremdeles kan vi se rester av den dramatiske historien til Bussana Vecchia. 












Da det forferdelige jordskjelvet skjedde i 1887 oppholdt de fleste i landsbyen seg i kirken, som kollapset under skjelvet. Mer enn 2000 mennesker døde i tragedien. I dag står bare klokketårnet igjen, men heller ikke det er trygt og er derfor avstengt. 


I Bussana Veccia finnes det noen små kunsthåndverksbutikker og et par kafeer. 







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar