lørdag 29. juni 2024

Laigueglia og Colla Micheri i Italia.

 Under vår søster/svogertur til Italia våren 2024 bodde vi fast i den populære feriebyen Alassio. Rett sør for der vi bodde ligger byen Laiguelia. Dit kunne vi enten ta buss, eller gå de ca 50 minuttene langs strandpromenaden som går hele veien mellom de to byene. 

Vi besøkte Laiguelia på ettermiddagen den første dagen vi hadde egentid i Alassio. Vi ville spise lunch der, men det var vanskelig å finne et åpent spisested ettersom vi dro dit under siestaen. Da vi fant et sted som var åpent hadde vi allerede sett det meste i den lille byen som er den minste i provinsen Savona. Dette er en typisk fiskerlandsby i tillegg til å være en badeby. 


Vi gikk av bussen ved Chiesa di San Matteo, en fantastisk fin kirke som dateres tilbake til 1600. Den ble fullstendig ombygd i det 18. århundre. 


Når du går ut gjennom en av dørene på Chiesa di San Matteo kommer du rett ut på jernbanelinja som går forbi. 







Lengst borte, på høyre side av bilde under, ligger Alassio der vi hadde tilholdssted en uke. 






Før vi reiste hjemmefra i slutten av april hadde vi hørt på radioen at Thor Heyerdahls urne skulle flyttes fra Italia og hjem til Larvik. Ikke visste vi da at vi bare en uke senere skulle oppholde oss i det området hvor han hadde sitt gravsted. Heldigvis fortalte vår reiseguide, Alice, at det var fullt mulig å besøke stedet. Hun sa vi kunne ta buss til Laiguelia, og derfra gå halvannen kilometer opp til byen Colla Micheri. Tre av oss fem som reiste sammen tok turen den andre dagen vi hadde på egenhånd under oppholdet i Alassio. Vi gikk av bussen ved Chiesa di San Matteo. Kirka ligger ovenfor hovedveien, på en mur med flere underganger som er bygd for å komme opp til bebyggelsen ovenfor stranda. Vi gikk gjennom undergangen som heter Via Sarosa og tok oss straks oppover i gatene. 








Herfra fulgte vi en gamle romerske vei, steinlagte som slike er. 



Utsikten er upåklagelig. 




Det er tydelig at dette er et populært turområde. Skilt viste vei mot flere steder. 



Middelalderbyen Colla Micheri ligger høyt oppe over byen Laigueglia. Det var i Colla Micheri Thor Heyerdahl døde i 2002, det var her familien hadde sitt gods, og det var her han fikk sitt gravsted. Den lille landsbyen kan selvfølgelig også nåes med bil, men det var en fin, ganske lett, gåtur opp. 

Det var her oppe Thor Heyerdahl, for meg mest kjent for fra Kon-Tiki og Ra, bodde med sin familie. Her oppe fant han den roen han trengte for å planlegge sitt arbeid. 


Heyerdahl kjøpte flere hus i landsbyen og restaurerte mange bygninger som hadde forfalt på 1900-tallet. Han har gjort byen kjent og det vet de som bor der oppe å verdsette. På veggen på bilde under henger en hyllest til Thor Heyerdahl. Der står det omtrent slik: 

"Colla Micheri er en liten juvel elsket av Thor Heyerdahl. 
Denne bebyggelsen fra fjerntliggende tider, utgjorde tidligere et veikryss uten noen betydning. Gjennomgangssted for den romerske Via Julia Augusta er fortsatt kjent, står på denne plakaten på kapellet S. Sebastiano. Byen har mirakuløst bevart sin autentisitet som en gammel ligurisk landsby takket være interessen til den kjente norske oppdageren Thor Heyerdahl som valgte å bosette seg her rundt 1950, og viste seg å være svært aktiv i restaurering og bevaring av byen". 


Fra den store plassen i Colla Micheri som vi først kom til tok vi av til venstre og gikk oppover til vi kom til Thor Heyerdahls gravsted, murt inne i en steinmur. 




Rett ved gravstedet er det fantastisk utsikt over havet, Laigueglia nederst ved havet og Alassio lengre borte. 


Vi gikk tilbake til sentrum i Colla Micheri og så oss litt om i smugene. 





Det begynte å bli tid for litt mat. Vi var spente på om det var noe som var åpent her på denne tiden, eller om det overhodet fantes et sted her. Glade var vi da vi fant Osteria, og lokalet var helt fullt, bortsett fra et bord. Den lokale maten var god, betjeninga trivelig og vi koste oss veldig. 


Inne på det lille spisestedet var det nok et bevis på Thor Heyerdahls forhold til Colla Micheri. De hadde et bilde av ham, i tillegg til et norsk flagg. 


På vei ut av spisestedet var det bare å gå veien tilbake ned til Laigueglia. Besøket i Colla Micheri, og gravstedet til Thor Heyerdahl, var en stor opplevelse. Som glade vandrere satte vi også pris på en liten gåtur utenfor bygater, den eneste i denne ferie. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar