lørdag 29. juni 2024

Monaco.

 

Første utflukt på vår tur til Italia våren 2024 gikk ut av Italia, til Monaco, og via Bussana Veccia i Italia på veien tilbake. Vi var tidlig ute, og frokosten ble servert en halvtime før normalt. Turen gikk samme vei som ankomstdagen, da vi kjørte fra flyplassen i Nice i Frankrike til Allassio. På vei inn til Monaco tipset vår guide Alice oss om enten å slå på flymodus, eller slå av mobilen. Bruk av telefon i Monaco er dyrt!

Fyrstedømmet Monaco er verdens nest minste land. Innbyggertallet var i 2021 over 39 000 og folk bor trangt på bare 2 kvadratkilometer som er landets størrelse. 

Bussen ble parkert nede i byen og vi tok rulletrapper og heis opp til den eldste bydelen som ligger på en klippe, 60 meter over havet. Det første vi så er Musée Océanographique, et interessant museum som vi besøkte sist vi var i Monaco. I underetasjen er det også flotte akvarier. Vil du vite mer om museet kan du se i linken over her. 



Monaco består av flere byområder. Klippen ligger i Monaco-Villa, som er gamlebyen. Flere bilder herfra finner du fra vårt første besøk her. 

Jardins Saint-Martin ble åpnet i 1816. Dette var den første offentlige hagen i fyrstedømmet, og den ble bygd for å gi arbeid til innbyggerne mens hungersnød rammet byen. 

Prinsesse Grace. 




Da vi besøkte Monaco første gang hadde ikke denne statuen enda helt funnet sin plass. Den var lagt ned på plenen. Nå sto den stolte sjøfareren og speidet utover Det liguriske hav. 


Fra Jardins Saint-Martin er det en fantastisk utsikt til bydelen Fontvielle som er det nyeste byområdet. 





St. Nicholas-katedralen ble bygget fra 1252. Den sto ferdig i 1884 og siden da har den vært viktig ved religiøse hendelser i fyrstedømme. Her ble fyrst Rainier III og fyrstinne Grace gift i 1956, og det nåværende fyrsteparet, fyrst Albert II og fyrstinne Charlene i 2011, 





Vi besøkte også gravene til fyrst Rainer III (1923-2005) og fyrstinne Grace (1929-1982) sist vi var i Monaco. Men de andre tre i vårt følge hadde ikke vært her før, så selvfølgelig måtte vi innom. På Graces grav er det alltid blomster. 




Med i vår pakkereise var også en tur med turisttoget som går gjennom gatene i Monaco. Gatene var i ferd med å bli gjort klart for Monte Grand Prix. I seks uker før løpet blir gatene rigget opp, og i fire uker tar de det ned. Da bygges det opp sikkerhet langs gatene og det bygges tribuner. Vi kom midt i dette arbeidet, knapt en måned før racet. Det er synd at ikke toget stoppet i Monte-Carlo der kasinoet ligger. Vil du se bilder derfra, og fra havneområdet, kan du se disse fra vårt forrige besøk her. 


Utsikt over Port Hercule. 


Tilbake til klippen er det tid for lunch og vi går inn i gamlebyen. 





Vi tar en tur innom Chapelle de la Miséricorde. Kapellet ble velsignet i 1639. 






Etter lunch var det tid for å besøke den delen av Fyrstepalasset som er åpent for besøk. Men først skulle vi overvære vaktskiftet presis kl. 11.55. Men så skjedde det at det regnet litt i Monaco, og det ser ut om soldatene som passer palasset ikke tåler regn. Iallefall ble paraden vi håpet å se avlyst. Det eneste som skjedde var at vakten i det ene skilderhuset ble byttet ut. 


Fyrstepalasset ble den offisielle residensen til fyrsten av Monaco på slutten av det trettende århundre. Den ble bygget i 1191, men har blitt ødelagt og beleiret av utenlandske krefter gjennom historien. 



Det er lettvint når du kommer som en gruppe og billetten er kjøpt på forhånd. Du slipper å stå i kø. 





Det første rommet vi kommer inn i er Salle du Trône, et rom med et fantastisk tak. 





Salon bleu dit Matignon.




Neste rom er Galerie des princes. Nederst i rommet står skulpturer av hodene til Prins Albert II og Prinsesse Charléne.



Chambre royale dite d`York.


Cabinet Valentinois. 


I ett av rommene i Fyrstepalasset henger portretter av fyrstefamilien. 





Utsikt over byområdet La Condamine og havna i Monaco fra plassen utenfor palasset, Place du palais. 



På plassen utenfor Fyrstepalasset står en statue av Francois Grimaldi. Han var den første som forsøkte å få familien Grimaldi til å ta herredømme over Monaco etter å ha erobret klippen natten til 8. januar 1297. Kledd som fransiskanermunk ble Francois møtt ved porten til Monacos slott, som til da var styrt av hertugdømmet Genova. Da han kom innenfor porten kom en gruppe av hans menn bak han og de greide å ta seg inn. Grimaldi holdt til der i fire å før han måtte forlate stedet. Det er etterkommere etter Francois Grimaldi sin fetter som er den nåværende fyrstefamilien. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar