lørdag 29. juni 2024

Genova i Italia.

 Reiseselskapet vi reiste med på vårturen til Italia hadde planlagt mange dagsturer. Etter Monaco hadde vi en dag på egenhånd, som vi benyttet til å besøke grava til Thor Heyerdal i Colla Micheri. Så gikk turen til Genova. 

Bussen tok oss nordøstover langs det liguriske hav, og Riviera delle Palme, Palmerivieraen, som slutter i Genova. Langs hele kysten var det frodige løvtrær. I dette området dyrkes det urter, grønnsaker og blomster. 


På vei inn til Genova kjørte vi over brua som er bygd opp etter den tragiske ulykka i 2018 der 43 mennesker omkom da brua kollapset. 


Det tok bussen noe over halvannen time å kjøre de 111 kilometerne til Genova. Første stopp var i høyden på østsiden av byen. Fra Spianata di Castelletto hadde vi fantastisk utsikt over byen. 



Utsikt ned mot havna i Genova, Porto Antico.


Det er bratt fra havna i Genova og opp til bydelen Castelletto, derfor er det bygget to kabelbaner opp. Under ser du endestasjonen ved Castelletto for den ene av banene.  



Genova var verdens eldste republikk, men mistet selvstendigheten under Napoleonskrigene. Tidligere hersket Genova over både Sardinia og Korsika. Genova hadde i 2023 noe over 558 000 innbyggere og er regionshovedstad i Liguria. Allerede i middelalderen var byen et stort handelssted. I dag er Genova en av Italias viktigste havnebyer. 

I dag er det to plasser i byen som er på UNESCOs verdensarvliste, Le Strade Nuove og Palazzi dei Rolli. 

Etter å ha beundret utsikten over byen fra Spianata di Castelletto og ned til sentrum var det tid for byvandring med vår guide Alice. 

Vi gikk videre til et av de viktigste historiske stedene i byen, det som skal ha vært barndomshjemmet til Christopher Columbus. Huset der han han bodde fra han var fire til ni år gammel finnes ikke lenger. Det ble bygd opp et nytt hus i 1913, etter et gammelt kart over byen, som indikerte hvor det opprinnelige huset sto. Dette huset er nå et museum som inneholder en omfattende samling av gjenstander og dokumenter som er knyttet til livet og reisene til Columbus. 


Rett bak barndomshjemmet til Christopher Columbus finner vi rester etter klosteret Chiostro di Sant´Andrea. Klosteret var fra det 12. århundre, men ble revet i 1905. 


Porta Soprana var inngangsporten til byen for de som kom til Genova fra øst. Den er fra ca 1150, men det har blitt gjort restaureringer mellom det 19. og 20. århundre. 


Vi rusler gjennom de smale gatene i gamlebyen. 




Piazza Raffaele de Ferrari er hovedtorget i Genova. Her er det alltid mye folk, og her samles befolkninga ved viktige begivenheter. I midten av plassen står bronsefontenen fra 1936. 


Det er mange viktige hus rundt Piazza Raffaele de Ferrari, som museet Palazzo della Borsa.


Rett fram på bilde under ligger Palazzo Ducale sett fra Piazza Raffaele de Ferrari.


Palazzo Ducale ble bygget i 1298 for å vise Genovas rikdom etter at byen ble et viktig maritimt handelsted. Dette ble residensen til dogen i Genovas republikk. Dogen ble utnevnt av de rike familiene, og fra midten av 1500-tallet var dogens oppgave livslang, men gjaldt i to år av gangen. Genova mistet selvstendigheten under Napoleonskrigene. I dag er Palazzo Ducale kulturhus og museum. 


Bilde under viser en av de mektige dørene fra Palazzo Ducale ut mot Piazza Giacomo Matteotti. 


På Piazza Giacomo Matteotti ligger også kirken Chiesa dei Santi Ambrogio e Andrea. 




Reisefølget vårt går videre til Piazza San Lorenzo hvor Cattedrale di San Lorenzo ligger. Katedralen ble bygget mellom det 12. og 14. århundre. 








På Piazza San Lorenzo, rett ovenfor katedralen finner vi Palazzo Bendinelli Sauli. 


Vi nærmer oss slutten på den felles guidede byvandringa med vår egen guide. Men først skal vi gå fra katedralen og langs Vico del Filo, den eldste gata i byen. Gata er nevnt allerede i 1345 og her holdt kjøpmenn og håndverkere til med sine butikker. 







Vi går over Piazza Banchi. 



Palazzo San Giorgio er en av de viktigste historiske bygningene i Genova. Det ble bygget fra 1256 som et offentlig palass. I 1340 ble palasset sete for toll, og skattesnytere satt fengslet i toppetasjen. Senere skal det ha blitt bank, og det heter seg at dette var verdens eldste bank. Det er det nok flere steder som kan påberope seg å ha. Under Napoleons herjinger forfalt Palazzo San Giorgio. Napoleon hadde brukt bygningen først som lager, og deretter som fengsel. På slutten av det 19. århundre ble palasset restaurert. Under andre verdenskrig ble  Palazzo San Giorgio igjen alvorlig skadet, og etter krigen ble det fullstendig restaurert slik det er i dag. I 1995 ble det hovedkvarteret til havnemyndigheten i Genova.


Etter den felles byvandringen hadde vi tid for oss selv. Vi gikk langs noen av de spennende gatene, tilbake til katedralen, før vi spiste lunch. 








Reisefølget vårt skulle samles nede ved Porto Antico før bussen tok oss tilbake til Alassio. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar