søndag 8. januar 2017

Dag 2: Fra Czajowice til Olkusz.

Ettersom hotellet vårt lå nesten fire km bort fra den ruten vi gikk startet vi dagen samme vei tilbake som vi avsluttet dagen før. Etter et par-tre km tenkte vi å besøke en grotte, men da vi oppdaget at det var en stund å vente på en ganske lang guiderunde ombestemte vi oss. Like etterpå fant vi en ny sti ned til vår rute som vi valgte å ta. Det var mye ujevnt berg å gå på og som ventet ganske bratt. 


Da vi kom til et utkikkspunkt der vi så utover tettstedet Ojcow, stedet som har samme navn som nasjonalparken det ligger i, bestemte vi oss for allerede å ta en kaffepause der. Bare fordi det såg så koselig ut. Vi oppdaget også underveis at vi ikke hadde behøvd å gå de ekstra kilometerne for å finne overnatting, det var flere muligheter i området her. Midt på bilde under kan Zamek w Ojcowie så vidt sees øverst i kanten av skogen, og det slottet ville vi gjerne se nærmere på. 


Det ble mye opp og ned i lengre tid denne dagen, men naturen var vakker. 


Da vi kom til Zamek w Ojcowie viste det seg at stedet var stengt. Etter det arkeologiske arbeider har funnet ut ble slottet bygget i det 14. århundre. Papirer som er funnet tyder på at byggingen trolig begynte etter 1354, i Kong Kasimir den stores tid. Slottet ble nevnt første gang i 1370. Det ble bygget for å beskytte handelsruten som gikk forbi her.

Zamek w Ojcowie.


Vi går fortsatt gjennom Ojcow Nasjonalpark. 
I Grodziska passerte vi kirka Pustelnia Błogosławionej Salomei som er fra år 1641. Men så tidlig som i år 1262 var det visstnok et kloster her. Også kirka var stengt. 
Det var enkelte som var ivrige til å fortelle oss at de var skeptisk til det å vandre i Polen. De mente at det kanskje var mye grått og trist å se. Men vi oppdaget flotte tettsteder og landsbyer, og det var mye nybygging å se. Det skulle vise seg at det var fantastisk å gå her. Aldri har vi gått et sted som har så mange muligheter til vandring, og så godt merket! Det er mange ruter å velge, noe bilde under viser. Og kartet som vi var så heldige å finne i Krakow var fantastisk å gå etter, uansett hvilken farget sti du valgte. Når en tenker på at denne nasjonalparken har bortimot en halv million besøkende hvert år var det egentlig rart at vi ikke såg flere turgåere enn vi gjorde. De få vi møtte var folk med dagsryggsekker, ingen hadde store ryggsekker for lengre turer.


Zamek Pieskowa Skala er et fantastisk slott som ligger i utkanten av Ojcow nasjonalpark. Også dette slottet ble bygget i tiden da Kong Kasimir den store regjerte, i det 14. århundre. Slottet ble ødelagt da det brant i 1718, men ble bygd opp igjen 60 år senere. I 1850 skjedde det samme. Det var ikke før etter andre verdenskrig, i årene 1948 til 1964 at slottet ble restaurert tilbake til slik det var i sin storhetstid. Slottet er omgitt av en vakker park. 


Et skilt viste at Norge, i tillegg til Island og Liechtenstein, har støttet vedlikeholdet av Zamek Pieskowa Skala. 


Inngangen til Zamek Pieskowa Skala.


Etter å ha spist lunch på Zamek Pieskowa Skala var vi igjen ute på veien. Underlaget var nå asfalt og vi gikk langs vei 773. Da vi gikk forbi en liten lokal butikk benyttet vi anledningen til å handle inn litt å spise til senere på dagen. Vi må ha vært litt uoppmerksom, for da vi kom til landsbyen Suloszow presterte vi å gå feil, men heldigvis så forsto vi det ganske fort så vi fikk snudd. Vi skulle ha tatt av til venstre i første kryss etter den store røde kirka. Så fortsatte vi veien til vi gikk gjennom åkrer. Etter et par kilometer ble vi igjen usikre der veien gikk rett fram, i tillegg til både til høyre og venstre. Vi tok av til høyre, og det viste seg å være riktig. Vi ser tilbake på landsbyen Suloszow. 


Etter ca. 25 km forlater vi den merkede pilegrimsveien som vi har fulgt så langt. 


Det hadde vært en lang dag på veien og da vi passerte 35 km forsto vi at vi hadde over en mil igjen til hotellet vi hadde bestilt. Det ville etterhvert bli mørkt og det ville ikke være forsvarlig å fortsette mye lengre. Her fikk vi merke at å planlegge vandringer etter Google-kart er ikke det lureste en gjør! Tanken på å ta taxi til hotellet, og returnere samme vei neste dag for å starte der vi avsluttet, var en tanke. Men da vi oppdaget at vi kunne avbestille hotellet bestemte vi oss for å prøve å få et annet i nærheten. Vi hadde også behov for mat så vi tok veien mot byen Olkusz og ville se hva vi fikk ut av det. Vi fant ganske fort et sted hvor vi spiste middag, og mens vi var der fikk vi bestilt et nytt rom gjennom Booking.com.  

Det hadde vært mye eikeskog i dag. Det ble en lang dag, nesten fire mil, før vi var i Olkusz. Da hadde vi vært på farten i tolv timer. Men også i dag var været godt, over 20 grader og mest sol. Som vanlig hadde jeg nå allerede fått min første blemme :)


Oppsummering av dagens rute (kartet under): 
Fra Czajowice gikk vi tilbake til nasjonalparken og til tettstedet Ojcow. Vi fortsatte å følge den mest tydelige striplete røde ruten rett nord gjennom parken før vi tok av vestover, og så nord igjen. Der den striplete røde ruten går i sikk sakk, rett nordover, like før Olkusz, tok vi av og gikk inn i byen. 


Dagens etappe på endomondoen.

Forrige etappe       Neste etappe

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar