mandag 23. januar 2017

Spichlerz i Olsztyn.

På Booking.com sine sider står dette vertshuset oppført med navnet Zabytkowy Spichlerz w Olsztynie koło Częstochowy, som betyr noe slikt som Det historiske kornmagasinet i Olsztyn nær Czestochowa. I deres egne brosjyrer står det bare Spichlerz. Et opphold her skulle vise seg å bli en fantastisk opplevelse. Det hadde alt. Flotte omgivelser, spennende bygning og et vertskap som vi skulle være så heldig å bli litt kjent med. Rommene har så mange spennende detaljer, både bygningsmessig og blant interiøret, at uansett hva du har sett før så finner du nye ting å sette øynene på. 

Spichlerz er et kornlager fra 1783 som opprinnelig sto i landsbygda Borowno. Huset ble demontert, bit for bit, og i 2007 ble det satt opp igjen her i Olsztyn. Ekteparet som nå eier stedet har fått flere priser for arbeidet. I følge brosjyren vi fikk av eierne så arrangerer de familiemiddager, romantiske kvelder og kulturarrangementer. I tillegg til bryllup, konferanser, banketter og utendørs arrangementer. De har blant annet en ballsal for 200 personer. Bilder i brosjyren bekrefter storslåtte begivenheter. 

På vei opp til Spichlerz møter vi allerede de første detaljene som gjør stedet så trivelig. 

Vi tar runden rundt den fantastiske bygningen. På baksiden er det sitteplasser hvor du kan nye den gode maten fra restauranten.Eieren av stedet, Grzegorz, fortalte oss at hver del av kornlageret ble tatt ned og nummerert, slik at det skulle bli riktig når det skulle settes opp igjen. Han sammenlignet arbeidet med å bygge lego.


Et eksempel på detaljer som vi falt for var denne vindusrammen som var satt opp slik at en kunne ramme inn slottsruinene av Zamek w Olsztynie. På gressplenen mellom vertshuset og slottet ble det på 90-tallet hvert år avholdt pyroteknikk. Det var Grzegorz som hadde et firma der han dro verden rundt med sine fantastiske fyrverkerishow. Arbeidet tok for mye tid så han måtte legge ned firmaet. Vi fikk en brosjyre og under har jeg tillatt meg å legge ut et bilde fra denne som viser et show på gressplenen, hvor ca. 100 000 tilskuere var tilstede.Her har vi gått runden rundt bygningen og komme ved inngangen igjen. 


Når vi går inn den massive inngangsdøren, og inn i gangen, ser vi med det samme at dette er spesielt. Vi blir møtt med et hav av papirblomster som henger fra taket i hele første etasje. Grzegorz fortalte oss senere at det var hans datter, som er interiørarkitekt, som sto for dette. Vi tar også en runde rundt i gangen. En titt ut til baksiden.


Døra opp til andre etasje, derfra er det enda en trapp opp til soverommene som er på loftet.


Gangen sett fra trappa opp til andre etasje. 


En titt inn i resepsjonen og spiseplass. 


Rommet som er resepsjon og spiseplass.

En titt ut til gangen fra resepsjon og spiseplassen. 


Resepsjonen, som også er bar.  

Spichlerz er fasinerende og det er en god atmosfære her. Men når jeg gikk gjennom andre etasje, opp til rommet vårt, fikk jeg også en litt spøkelsesaktig følelse! Før det automatiske lyset slo seg på var det mørkt her og det hang mange hvite forheng flere steder. Når jeg derimot ser i brosjyren vi fikk av Grzegorz ser jeg at rommet blir brukt til de fineste selskap,og et nydelig dekket bord er avbildet. Det er nok bare min livlige fantasi som løper løpsk. 


Rommet vårt var lite, men trivelig. Det var innredet i en romantisk stil. 


Været var nydelig, og på kvelden spiste vi middag ute på terrassen, med solnedgang over kirka i landsbyen. Det lyssatte slottet ble ikke mindre fasinerende i mørket, sett gjennom vindusrammen i hagen. 
Det var mens vi slappet av ute etter middagen at vi kom i snakk med to par på bordet ved siden av. Det viste seg at det var ekteparet som eide vertshuset og et vennepar fra Częstochowa. Vennene fortalte at de dro hit når de ville ha en avslappende kveld. Det tror vi så gjerne! Praten ble enda ivrigere da det kom fram at vennene hadde vært på fiskeferie på naboøya vår, Hitra, for et par år siden. Vi fikk til og med være med ned i kjelleren og påspandert flere typer dram. Eieren ville gjerne hente oss morgenen etter for å vise oss rundt på sin private eiendom, men vi vil ikke være til bry og takke høflig nei. Unnskyldningen vår var at vi måtte tidlig opp neste dag for å gå siste etappe inn til Częstochowa. Men morgenen etter skulle det vise seg at vi nok ikke hadde noe valg ;) Også venneparet ville at vi skulle besøke dem i deres hjem i Częstochowa, men også her takket vi nei. Men vi fikk gode råd om vårt kommende besøk i Jasna Gora, råd som skulle vise seg å gi oss en veldig fin opplevelse der. Før de tok kveld ble vi ønsket god natt og vi fikk beskjed om at vi måtte sitte så lenge vi ønsket og føle oss som hjemme.

På dramsmaking i kjelleren på vertshuset. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar