tirsdag 9. november 2021

Fra Sognefjellshytta, Tindevegen fra Turtagrø Hotel til Øvre Årdal og videre til Lærdalsøyri.

To fine dager er over på Sognefjellshytta. Vi hadde fått med oss en fin fottur innover mot Fanaråkbreen, i tillegg til bare å kose oss i det fantastiske området rundt og i hytta. 

Den dagen vi ankom Sognefjellshytta var det flott vær, men meldingene varslet mer skyer og utrygt vær. Derfor bestemte vi oss for å kjøre litt videre på veien over Sognefjellet slik at vi skulle være sikker på å få med oss den flotte utsikten i klart vær. Derfor vil de neste bildene vise blå himmel, mens de som er tatt to dager senere har mer skyer, uten at utsikten ble ødelagt for det. 

Første stopp er Mefjell rasteplass. Dette er en Nasjonal turistveg og på slike veier skal det legges til rette slik at de som ferdes her skal ha en reise utenom det vanlige. Fra denne rasteplassen er det fantastisk utsikt mot Fanaråken og breen, i tillegg til andre fjell rundt. 

Rasteplasser langs de 18 Nasjonale turistvegene i Norge har gjerne forskjellige kunstneriske innslag. På Mefjellet står skulpturen "Steinen" av Knut Wold, et populært fotoobjekt der folk gjerne plasserer seg selv inne i steinen. 




På andre siden av veien for den store steinskulpturen står det to minnesmerker. Det ene heter Fanaråkmonumentet som er til minne om de som dro over fjellet og som lot seg imponere. På en bronseplate står det at flere av våre største diktere har tatt turen til fots over Sognefjellet, som Ludvig Holberg, Henrik Wergeland og Henrik Ibsen. Det står også hvordan ferden har påvirket dem. 



Andre siden av Fannaråkmonumentet. 




Et annet minnesmerke er Fannaråken minnesmerke, til minne om seks bønder som frøs i hjel i mars 1813. De var på vei over fjellet med sine kløvhester for å hente matkorn. Seks steiner er reist rundt selve monumentet. 



Veien over Sognefjellet er den høyeste fjellovergangen i Nord-Europa og går mellom Lom og Sognefjorden. Gjennom tidene var denne ferdselsåren viktig for bønder, handelsreisende og andre, men den var ikke alltid like trygg. Veien ble åpnet for biltrafikk i 1938 og er vinterstengt. Dersom du kjører veien tidlig etter at den blir brøytet ca. 1 mai kan du oppleve brøytekanter opptil 10 meter. Ikke rart at brøytestikkene er høye.  



Vi stoppet på enda en parkering vel en mil etter Mefjellet rasteplass. Her er det bygget et veldig så spesielt toalettanlegg. Fra en høyde like ved er det fantastisk utsikt i alle retninger. 





Veien videre er kort til Nedre Oscarshaug. I tillegg til alt det fantastiske du kan se med det blotte øyet er det her en siktekikkert i glass som du kan stille inn slik at du peiler direkte inn på de høyeste toppene i fjellmassivet Hurrungane. Der kan du bl.a. peile deg inn på Skagastøltindane som deltagerne i 71 gr. nord kjendis 2021 skal bestige. Akkurat nå, i det jeg skriver dette, er de underveis. 



Det var hit vi tok turen den dagen vi kom til Sognefjellshytta. Her snudde vi og kjørte de knappe 14 kilometerne tilbake til hytta. To dager senere var vi tilbake her, og nye eventyr venter igjen. Herfra svinger veien seg nedover mot Turtagrø Hotel.  



Like etter Turtagrø Hotel forlater vi den Nasjonale turistvegen og kjører videre på Tindevegen. Denne 32 km lange fjellveien, med bom, ned til Årdal går gjennom mektig natur og vakre topper i Jotunheimen. Det eneste som skjemmer er de mange høyspentledningene. 









Industristedet Øvre Årdal ligger innerst i Årdalsvatnet. Det er både bratt og svingete ned hit, og veien er også smal. I Øvre Årdal produseres det aluminium ved Norsk Hydros produksjonsanlegg. Vi tar ikke noe stopp her, men fortsetter langs vatnet på Fv 53. I Årdalstangen møter Sognefjorden oss. 


Like før Fodnes ferkai slutter Fv 53. Vi svinger inn på Rv 5 og inn i den 6604 meter lange Fodnestunnelen, som ender i Lærdalsøyri. Akkurat denne siste strekningen kjørte vi også for ganske så nøyaktig ett år siden. Den gang overnattet vi ikke, men nå skulle vi bo her i to netter, på Lærdal Ferie- og Fritidspark. Dersom du vil se flere bilder fra Lærdalsøyri, og lese litt om stedet, kan du se hva jeg skrev etter forrige besøk her






Dagens etappe.

Mens vi bodde to netter i Lærdalsøyri tok vi flere turer til Flåm. Du kan lese om turen vår med Flåmsbanen og Fjordcruise her

Forrige etappe             Neste etappe

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar