torsdag 7. september 2023

Dag 8 av Kystriksveien: Fra Vennesund og hjem.

Rett ved Vennesund Camping ligger både ferjestedet og det gamle handelsstedet i Vennesund. 


Vennesund Camping sett fra ferja som skal ta oss Bindalsfjorden til Holm ferjekai. 


12-13 km fra Holm ferjekai forlater vi Nasjonal Turistveg Helgelandskysten. 

Da vi kjørte nordover hadde vi forlatt Fv 17, som er Kystriksveien, i Namsos, for å kjøre til Rørvik. Derfra kjørte vi da fylkesveiene 770, 771 og 802 til der den sistnevnte sluttet. Der kom vi igjen inn på Fv 17. Nå ville vi tilbake til Rørvik, men tok en litt annen vei. Vi fortsatte Kystriksveien til vi møtte Fv 770, like ved Folvereid. Underveis forlater vi Nordland og kommer inn i hjemfylket Trøndelag.  

Kystmuseet Norveg i Rørvik var, som jeg nevnte i et tidligere innlegg, stengt da vi kjørte innom på vei nordover. Vi hadde et ønske om å se dette museet og tok derfor nå den 22 km lange avstikkeren dit. 


På Kystmuseet Norveg kan en oppleve kystkulturen i fortid og nåtid. I følge nettsiden til museet kan en lese at Norveg ble nominert til den europeiske arktitektprisen "Mies van der Rohe Award" i 2005. Så er bygget også fantastisk med sitt utseende som symboliserer kyst-Norges rike historie og viktige framtid, en skute for fulle seil. I den faste utstillingen "Fra steinalder til høyteknologisk samfunn" kan du oppleve kyst- og fiskerinasjonen Norge gjennom 10 000 år på en flott måte. Museet har også et visningssenter for havbruk med en landbasert del som er intergrert i utstillingen i Norveg. 

"Langsomt steg landskapet fram" 
"De eldste fiskeværene"

Flere fiskevær fra jernalder og tidlig middelalder er kjent på kysten. Anleggene består av tufter etter små hus som ligger samlet, og med tilhørende båtstøer. Under viser namdalske gravfunn fra vikingtiden. Hurtigruteskipet MS Sanct Svithun grunnstøtte og sank 21. oktober 1962 ved Nordøyan fyr på havstykket Folda utenfor Nord-Trøndelag. Årsaken var feilnavigering, og 41 personer omkom. Da vi var innom museet var de i innspurten av åpninga av Salmon Center Rørvik. Dette er en del av visningskonsesjonen til SalMar. Visningssenteret har to avdelinger, en på land og en til havs. På museet kan du bli kjent med oppdrettsnæringen fra pionertiden til i dag, og kanskje inn i fremtiden? Når alt skulle være i orden får du utforske på dine egne premisser gjennom den interaktive utstillingen "Mulighetsrommet". 


Dagen i går ble ikke lang på veien, bare en times tid. Dagen i dag ble derimot ganske så lang, ettersom vi bestemte oss for å kjøre helt hjem. Det er vanlig med oss det, når vi nærmer oss hjem kommer vi ikke fort nok fram. Etter Rørvik måtte vi på den siste ferja på turen, Hofles - Lund. Den kostet kr. 116 (juni 2023) og er en av to ferjer langs Kystriksveien som ikke ble gratis i august 2023. 

Kart over siste dag slutter jeg i Steinkjer der Kystriksveien starter. Derfra og hjem ble bare en transsportetappe. 

Dagens etappe ut Kystriksveien. 
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar