torsdag 4. februar 2016

Bymuren rundt gamlebyen i Dubrovnik, Kroatia.

Bymuren rundt gamlebyen i Dubrovnik består av fem bastioner, to runde tårn, to hjørnetårn og tolv firkantede fort. I tillegg har den en stor og ni små halvsirkelformede bastioner. Muren er den viktigste attraksjonen i byen. Den består av hvit stein og kalk, og ingen annen by i verden har beholdt sine middelaldermurer som Dubrovnik, og dette er årsaken til at byen er på UNESCO's arveliste. Hele byen ble lukket med muren i det 13. århundre, unntatt det Dominikanske klosteret som ble innlemmet i muren i det 14. århundre. Veggen mot landsiden er 4-6 meter tykk mens den mot sjøen er 1,5 til 3 meter tykk. Høyden er 25 meter på det høyeste.

Når du går inn i gamlebyen i Dubrovnik gjennom porten Pile, på den vestligste siden av byen, kommer du rett inn til en trapp som fører deg opp til muren. Dersom en ikke er altfor dårlig til beins må en bare få med seg runden som er 2 km lang. Men merk at det er endel trapper som må forseres underveis. Vi brukte litt over en time, men da tok vi oss god tid. Utsikten er fantastisk, både over gamlebyen og sjøen.


Trappa sett fra muren. 
Hovedgata Stradum sett fra bymuren. 


Fortet Lovrijenac, til høyre på bilde, er bygget på en 37 meter høy klippe ut mot havet. Denne frittliggende festningen var av stor betydning for forsvaret av den vestlige delen av Dubrovnik, for angrep både fra land og sjø.
Ikke mye privatliv her når folk på muren kan titte rett ned på deg. Legg merke til skyggebilde av turistene på veggen.
Tårnet Minceta er en av festningene som er i hvert hjørne av den uregelmessige firkantede bymuren. Dette tårnet ligger i avslutninga av nordveggen, vendt mot land, og er det høyeste punktet på muren.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar