søndag 7. februar 2016

Porto i Portugal.

Vi hadde bestemt oss for å starte vår pilegrimsvandring fra Porto høsten 2015. Reisen hit gikk med fly fra Trondheim til Lisboa med mellomlanding i Amsterdam. Fra Lisboa tok vi tog til Porto.

Da vi kom til Tattva Design Hostel, vandrehjemmet vi bodde på i Porto, ventet Steinars søskenbarn Randi og hennes Steinar på oss der. De bor i Fuengirola i Spania og er trofaste venner som har gjort det til en tradisjon å møte oss når vi er pilegrimer. Denne gangen møtte de oss altså før vi startet å gå, og vi fikk en dag og to hyggelige kvelder sammen.  

Porto ligger ved elvemunningen til elva Douro og er den nest største byen i Portugal. Det er en utrolig fin, men slitt by. Porto står på listen over UNESCO's verdensarv og er en av de eldste byene i Europa.

Vi hadde bestilt to overnattinger i Porto og fikk en dag som vi måtte bruke effektivt for få med oss litt av byen. Først tok vi turen til jernbanestasjonen Sao Bento (det var ikke denne stasjonen vi kom til da vi kom med tog dagen før). Dette er ikke bare en togstasjon, du kan også oppleve at ventehallen er et sted hvor Portugals historie og hverdagsliv blir fortalt på fliser i blått og hvitt. Fantastisk fint!


Neste stopp på vår vandring i Porto var opp til den festningslignende katedralen. Den ble bygget på 1200-tallet i romersk stil og gjennomgikk en rekke ombygginger i det 17. og 18. århundre. Det var her prins Henrik Sjøfareren ble døpt etter at han ble født i 1394. Det var også her Kong John giftet seg med den engelske prinsessen Philippa av Lancaster i det 14. århundre. 

Rytterstatuen som du ser på bilde er av Vimara Peres. Portos frigjører. 


 Fra katedralen tok vi veien ned mot elva Douro. 

 Nede ved Douro ser en straks den mektige brua Ponte Dom Luis I. Brua ble åpnet i 1886 og var på den tiden den lengste jernbrua i verden. Den krysser elva mellom sentrum og portvinsdistriktet Vila Nova de Gaia. Den har to "etasjer". På det øverste delen går metroen, mens biler og fotgjengere går på nederste delen. På det høyeste er den 44,6 meter. Det er Téophile Seyrig som konstruerte brua. Mange tror det er Gustave Eiffel's verk, men dette skal være feil. Men Seyrig var Eiffels partner. 


Mens vi var i Vila Nova de Gaia tok vi en elvetur slik at vi fikk se byen fra den siden også. Da passerte vi det som skal være den mest kjente av alle broene over Douro, den imponerende brua Ponte Maria Pia. Den var ferdigstilt i 1876 og er også bygget av jern. Toget gikk over den fram til i 1991. I dag står den som et nasjonalt monument. Designeren var Gustave Eiffel og hans partner Téophile Seyrig, altså samme person som designet Ponte Dom Luis I.

Ponte Maria Pia.


Porto sett fra Vila Nova de Gaia. Porto er kjent for sin vinproduksjon og da helst portvin. Her ligger portvinshusene tett i tett og vi smakte oss gjennom flere. På bilde under seg du huset Sandeman. Og under der igjen tester vi Porto Cruz. Det ble tid for lunch mens vi var i Vila Nova de Gaia.


Tilbake til sentrum i Porto ruslet vi rundt og beundret de flotte bygningene. Ettersom vi var så godt fornøyd med restauranten på vandrehjemmet vi bodde på ble det til at det ble middag der denne kvelden også. Valget falt på kyllinggryte og lam.Til slutt vil jeg ta med litt om vandrehjemmet, Tattva Design Hostel. Stedet ligger veldig sentralt til og de som jobbet der var utrolig hyggelige. Vi hadde dobbeltrom og det er ingenting å si på standaren. Stedet har også sovesaler for de som ønsker et rimeligere alternativ. 

Vandrehjemmet ble kåret til verdens beste i 2014, i tillegg til at det hadde en rekke andre utmerkelser. 


Det var heller ikke noe å si på utsikten fra rommet vårt. Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar