Vi ankom Bergen sjøveien, med Hurtigruten fra Molde. Vi har vært i Norges nest største by en gang tidligere, i 2008. Denne gangen hadde vi bare i underkant av et døgn på å utforske byen, så det var bare å sette i gang. Så hermed tar vi en tur gatelangs på brosteinene. Alle tre damer fikk problemer med føttene, tross gode sko, så her er det om å ha godt fottøy.
Bergen, byen mellom de syv fjell, er en handels- og sjøfartsby. Den var Norges hovedstad i landets storhetstid. I Store Norske leksikon kan vi lese at Bergen er en av Norges eldste byer, med en historie som strekker seg tilbake til siste halvdel av 1000-tallet. Bergen fikk Magnus Lagabøtes bylov i 1276. Fra 1360, da Hanseatene kom til byen, vokste Bergen som handelsby, og ble Skandinavias største by i middelalderen. I folketellinga i 1769 hadde byen nesten dobbelt så mange innbyggere som Christiania hadde på samme tid. Det var først på 1830-tallet at Christiania ble Norges største by. Bergen har vært herjet av brann en rekke ganger, fra middelalderen og fram i tid.
Hurtigruten legger til ved sørsiden av Nøstebukten og vi gikk til fots til hotellet vårt som lå et steinkast fra Nordnes, i underkant av ti minutter fra Fisketorget. Det er alltid fint å bruke føttene underveis, da får en med seg mye en ikke får se fra en bil.
Etter å ha installert oss på hotellet var det ingen tid å miste. Først gikk vi mot Bryggen.
Mest kjent i Bergen er nok Bryggen. Den ble anlagt rundt 1070. I 1360 etablerte det tyske Hansaforbundet seg her, og ble det sentrale knutepunktet for den hanseatiske handelsvirksomheten i Norge. Forbundet besto hovedsakelig av tyske menn som handlet fisk, da spesielt tørrfisk. Virksomheten varte til 1754. Dermed er også Bryggen kjent som Tyskerbryggen og Hansabryggen. Bryggen består av 61 fredede bygninger. En storbrann i 1955 ødela den nordlige halvparten av de gjenværende gamle handelsgårdene. Fasaden av den nedbrente delen ble gjenreist som kopier i 1980.
Bryggen i Bergen ble innlemmet på UNESCOs verdensarvliste i 1979.
Det er vel en kjent sak at det regner veldig mye i Bergen, men denne dagen viste visstnok gradestokken 33 grader. Så det ble nesten et varmesjokk da vi gikk av Hurtigruten. Ettersom varmen tærer på kreftene var det godt å rusle rundt Lille Lungegårdsvannet, og bare sette seg ned innimellom.
Langs Lille Lungegårdsvannet ligger også huset som viser Rasmus Meyers samlinger, som inkluderer bl.a. en stor samling med verk av Edvard Munch.
Ved Festplassen ved Lille Lungegårdsvannet står Musikkpaviljongen fra 1888. Rett ved den igjen Ole Bull Fontenen av Stephan Sinding, avduket i 1901.
På rekke og rad ligger Musikkpaviljongen, Ole Bull Fontenen og skulpturen Blå Sten (Den blå steinen). Den ni meter lange betongblokken, som er kledd med blå steinheller, skapte mange følelser da den ble bygget. Noen likte ikke steinen overhode, andre mente den ikke passet inn der den står. Men dette gikk seg fort til. Nå brukes steinen ved minnesmarkeringer, slik som dagene etter 22. juli 2011. Dette ifølge Wikipedia. Blå Sten var en gave til Bergen by fra Kavlifondet i 1993.
Blå Sten står i en ende av den brede gaten Torgallmenningen. Før vi gikk videre tok vi en avstikker oppover Torgallmenningen, en av byens viktigste sosiale møteplasser. I andre enden av gaten står Sjøfartsmonumentet fra 1950, laget av Dyre Vaa (1903-1980). Dette Nasjonalmonumentet er over norske sjøfolk sin innsats på havet. Hver side har sin tid, fra vikingtida til det 20. århundre. Tilsammen er det 12 mannsfigurer på statuen.
Tilbake til Blå Sten på Kong Olav Vs plass ligger, bokstavelig talt, Liggende poet av Hans Jacob Meyer (1907-1993). Statuen er fra 1959. I andre enden av den avlange plenen finner vi Den Nationale Scene.
|
Den Nationale Scene i Bergen.
|
Som en forlengelse av Torgallmenningen går Torggaten, og videre Vestre Torggaten, i rett streking til Johanneskirken. For å komme opp til kirken må en forsere Johanneskirketrappene. Trappene som ble åpnet i 2015 ble et nytt byrom i Bergen. Ettersom kirken står på en høyde, i tillegg til at den har Bergens høyeste tårn med sine 61 meter, er den godt synlig fra flere steder i byen. Johanneskirken har det største kirkerommet i byen med sine 1.250 sitteplasser.
Fra Johanneskirketrappen kan vi se oss tilbake, og ned mot sentrum av byen.
"Åpen II" av Gunnar Torvund fra 1995 står mellom Johanneskirken og Institutt for filosofi og førstemesterstudier. Som en åpen dør, står det på nettsiden til Universitetet i Bergen. Komponisten Edvard Grig (1843-1907) sin velkjente silhuett trer fram.
Fra Johanneskirken ønsket vi å ta en runde i retning Nordnes tilbake til hotellet.
Ettersom Amalie Skram (1846-1905) ble født i Bergen er det selvfølgelig på sin plass at byen har en statue av henne. Amalie Skram er blant de fremste og mest betydningsfulle norske romanforfattere. Statuen, som ble avduket i 1949, står på Klosterhaugen og ble laget av Maja Refsum.
|
Nykirken i Bergen. |
Bergens gater er full av gatekunst. Det er kjente gatekunstartister som er ansvarlig for dette, helt lovlig for dem, og helt gratis for oss.
|
Øverst på dette huset sees en mann med en stor torsk. |
Vi skulle gjerne hatt mer tid i Bergen, men med tanke på at byen ikke var med i ferieplanene denne gangen, så må vi være fornøyd med det vi fikk. Årsaken til at vi havnet her nå var at vi, på grunn av varslet flystreik, bestilte tur med Hurtigruten fra Molde isteden for å fly derfra direkte til Stavanger.
Til slutt velger jeg å ta med et bilde jeg tok da vi besøkte Bergen i 2008. Det er tatt fra Fløyen og viser det området vi nå hadde beveget oss i.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar