torsdag 11. august 2022

Kistefos Museum

 Jeg har hatt et stort ønske lenge om å besøke Kistefos Museum. Når vi nå var på vei sørover mot Hardanger bød anledningen seg. 

Kistefos Museum ligger på det tidligere fabrikkområdet til A/S Kistefos Træsliberi i Jevnaker og består i dag av to kunstgallerier, et industrimuseum, samt en imponerende skulpturpark i vakre omgivelser. Museet ble grunnlagt av investor og kunstsamler Christian Sveaas i 1996 for å minnes tresliperiet hans bestefar bygde her ved Randselva i 1889. Kistefos var en gang et levende industrisamfunn som produserte tremasse til det norske og europeiske papirmarkedet. 

Kistefos Museum har to parkeringsplasser, og innganger. Vi valgte nordsiden av området og startet vår vandring i skulpturparken derfra. Her er 50 skulpturer permanent  utplassert. Kunstnerne har laget verkene spesielt for Kistefos, inspirert av historien, kulturarven eller naturen på stedet, kan vi lese på museets nettside. Andre opplysninger jeg tar med her er mest fra plakater på stedet og brosjyren

Welcome To Our Planet!, av Shintaro Miyake. River Man, av det København-baserte kunstneriske kollektivet A Kassen, ble til da fire kunstnere slapp flytende bronse direkte ut i Randselva på tre ulike steder. Den glødende bronsen stivnet i møte med den kalde elva og formene ble skapt. 
Octopus, av Bjarne Melgaard. Huset til venstre er formannsboligen ved verkstedet på Kistefos. Dette huset kan du besøke. Energy/Matter/Space/Time, av Petroc Sesti. 
Kunstnerens skulptur består av en stor gjennomsiktig beholder fylt opp med mineralolje. Vi ser den her fra begge sider. Female Torso, av Fernando Botero. I Nybruket galleri vises en installasjon av den koreanske kunstneren Do Ho Suh. 

Teddy - Beast Of The Hedonic Treadmill, av Fredrik Raddum. 

På museets nettside kan vi lese at teddybjørnen sitter der som en maskot og tar imot publikum. Tilsynelatende hyggelig og morsom. Men det er en bakside!Castor & Pollux, av Tony Cragg, sett fra begge sider. All Of Nature Flows Through Us, av Marc Quinn, er basert på øyets iris. Skulpturen er plassert midt i Kistefosfossens utløp. Regnbuehinnens mønster er risset inn i i overflaten, i relieff, og den sorte pupillen er erstattet med et hulrom der det skummende vannet fra fossen strømmer gjennom øyet før det igjen blir en del av det naturlige elveleiet. Dersom elva er stor kan skulpturen i perioder være delvis dekt av vann. Vi har ti år tidligere sett en stor utstilling av Marc Quinn da vi besøkte Musée Océanographique i Monaco. 

All Of Nature Flows Through Us, av Marc Quinn. Utenfor museets sørlige inngang står skulpturen Point Of View - "part 1", av det dansk-norske kunstnerparet Elmgreen & Dragset. Det forestiller en mann som står ved en vegg og kikker inn i parken gjennom et hull i veggen. Litt lengre nede i innlegget kan "part 2" av denne skulpturen ses.


Forgotten Babies av Elmgreen & Dragset er laget veldig troverdig og kan oppfattes som en levende baby. Du vet aldri hvor du finner den ettersom den flyttes rundt på museets område. Det er meningen at den skal komme litt overraskende på publikum. Denne dagen sto den i et hjørne ved den sørlige inngangen til museet. Den kan så vidt sees inne i hjørnet på installasjonen med speil i andre bilde under.Tid, av Nico (Nicolaus) Widerberg. Det var særlig bygget The Twist som hadde gjort meg interessert i å besøke Kistefos. Dette er selve signalbygget på stedet, som i seg selv er et galleri, en bro og en skulptur i ett. Bygget har fått en rekke priser, bl.a. "Årets museum internasjonalt 2019", i tillegg til nominasjoner for sitt spektakulære design. 


Fra siste dagen i april til 16. oktober 2022 har den polske kunstneren Paulina Olowska (f.1976) sin første store soloutstilling i Skandinavia her i The Twist. Utstillinga omfatter malerier, keramikk, installasjoner og film. Dette er årets hovedutstilling i The Twist.
The Twist Gallery er innsiden av selve twisten. I denne delen blir tak til vegger, og vegger til tak, når bygget vris 90 grader. Overraskelsen var stor da jeg leste på nettsiden til museet etterpå at dette er en illusjon. Uansett hva øyet oppfatter består The Twist av bare rette linjer. De lange aluminium- og trepanelene er vridd som i en kortstokk slik at det dannes en viftefasong. Illusjonen er at du ser kurver overalt, men i virkeligheten er altså alt rett. Når en har passert der bygget er vridd 90 grader kommer vi inn i Panorama Gallery. Her er det store vinduer med utsikt til Randselva. 

The New Salome (After Max Klinger).A La Galante.
I tillegg til over 30 malerier har Paulina Olowska laget et videoverk spesielt til denne utstillingen. Squelchy Garden Mules and Mamunas er en fem-kanals-videoinstallasjon inspirert av den ville naturen rundt The Twist og kunstnerens eget bosted på den polske landsbygda utenfor Krakow. Verket viser jordiske vesener som invaderer rommene innenfor og utenfor The Twist. Skapningene bygger reder i de uthulede trærne og kryper gjennom skogen og faunaen. Dette kan vi lese i RingeriksAvisa sin omtale av utstillinga. Synd jeg ikke får til å legge ut video av disse trestammene, men jeg tar med et par bilder. 
A Portrait Of The Artist - Outdoor. 
Det har virkelig vært en opplevelse å oppdage den allsidige kunstneren Paulina Olowska. 

I underetasjen i The Twist, der toalettene ligger, titter denne mannen inn. Litt lengre opp i dette innlegget kan part 1 av denne skulpturen sees. "Point Of View - part 2" er laget av det dansk-norske kunstnerparet Elmgreen & Dragset.
The Ball, av Ilya Kabakov."Veien Til Stillhet" av Jeppe Hein , et møte med vann og en sti mellom speil, må bare oppleves. Før kunstverket ble til gikk kunstneren pilegrimsveien mellom Oslo og Trondheim. Møte med naturen og stillheten ble et vendepunkt i Heins kunstnerskap, kan vi lese på museets nettside. 

Tumbling Tacks, av Claes Oldenburg & Coosje Van Bruggen. 
Det kan se ut som tegnestifter som er kastet ned en skråning. Slektstrea, Genbanken, av Per Inge Bjørlo. Silent Studio, av Mark Manders finner vi i Steinhuset. 
Bent Of Mind, Tony Cragg.Kistefos Træsliperi ble drevet fram til 1955. I dag kan vi få historien om den gamle tremassefabrikken i tresliperiet. I tillegg blir vi også informert om det sosiale livet på Kistefos. 


Articulated Column, av Tony Cragg.I´m Alive, Tony CraggI området der du får kjøpe mat og drikk, i tillegg til toaletter og butikk, finner vi arbeider av Kjell Nypen og Magne Furuholmen. De står vakkert plassert i et opphøyet blomsterbed. 


Stille, Stille, av Kjell Nypen. Mediteraneo, Kjell Nupen. The Birthright, Magne Furuholmen. Fremst ses Hypnos Descending, Magne Furuholmen. Shine Of Life, Yayoi Kusama. Viewing Machine, Olafur Eliasson. Viewing Machine framstår som et kaleidoskop der du kan se gjennom begge ender. Vi fikk også en titt inn i boligen til formannen ved verkstedet på Kistfos. Huset, som du kan se lengre oppe her, ble bygget i 1890 og var bebodd fram til 2009. Huset er nå tilbakeført til hvordan det var på 1920-tallet. Etter en hel dag på Kistefos Museum, du trenger minst det, hadde jeg fått oppfylt enda en drøm. Skrittelleren viste at området er stort, men opplevelsene står i kø, det er ikke et kjedelig øyeblikk. Ettersom det nærmet seg kveld var vi glade for at vi hadde bestemt oss for å ta en natt til på Thorbjørnrud Hotell som ligger under 10 minutters kjøring fra museet. 

Veien hit                                            Neste dag

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar