tirsdag 30. mai 2023

Estepona i Spania.

Estepona ligger i underkant av 30 km sørvest for Marbella. Vi har vært i Estepona to ganger før. Den første gangen med bil, den andre gangen gikk vi Senda Litoral, den ca. 200 km lange vandreruta langs Middelhavet som går fra San Diego til Nerja. Siste gang overnattet vi også her, men det ble ikke så vi utforsket byen etter en lang dag på vandring. Denne gangen reiste vi med buss fra Benalmadena der vi bor når vi er i Spania. Det ble en lang tur, med skifte av buss i Fuengirola og Marbella

Det er bare en ting å si om Estepona, det er en vakker by. De hvite husene langs smale gater, de fleste bilfrie, og med blomster på både vegger og i gatene. Fra flyplassen i Malaga går det buss til Estepona. 

Det første vi la merke til etter å ha gått av bussen i Estepona, og tatt oss inn i byen, var gatekunst i Calle Dos de Mayo. På husveggen, under det ene bilde, står det noe slikt som "Uten minne er det ingen historie". 




De smale gatene i Estepona ble bygget på 1700- og 1800-tallet. Husene ble bygget i en etasje, og fram til midten av 1950-tallet hadde de ikke innlagt vann eller sanitær. Senere har mange av husene fått en andre etasje. 

Vi går inn i Calle de Huelva.




Dersom du tar til høyre i enden av den korte gata Calle de Huelva kommer du til Pasaje de Felipe Campuzano. Passasjen er dedikert til komponisten Felipe Campuzano (f. i Cadiz 1945).


På veggen i Pasaje de Felipe Campuzano er det to keramiske plaketter med hver sin partitur av komponisten, den ene av paso doble "Viva Estepona". 



Vi går videre langs Calle Portada. 


Plaza Juan Bazán har bevart sitt utseende av en andalusisk uteplass. Her er to sentrale fontener. 



Vi fortsetter videre og beundrer alle de vakre blomstene som er å se, i mars måned. 




Plaza Antonio Ortega Vela.


Etter det jeg forstår er Estepona full av veggmalerier. Ved Plaza Antonia Guerrero finner vi dette der det står "Antonia Guerrero, Drøm om frihet" av Francisco Alarcón Pérez. 


Like ved finner vi også dette motivet av skog og fjell. Vi vet ikke mer om dette. 


Flere veggmaleri, her i form av blomster.



Denne statuen har navnet "El Amor Salva" av Santiago de Santiago. Det representerer kjærlighet og lidenskap. Vi har også sett en annen statue av samme kunstner da vi gikk ut av Estepona etter å ha overnattet her under vår vandring på Senda Litoral


Du kommer nok til å legge merke til at det er mange kunstneriske steder i Estepona, bl.a. langs Ruta de poesia. Dikt på flere språk dekorerer gatene i gamlebyen, og gjør byen spennende. Du kan nyte poesi av høy kvalitet, skulpturer og veggmalerier. Dette er blitt et friluftsmuseum og er en fin måte å oppleve kunst på. 


På Rincón de la Saeta er det en statue av dikteren Antonio Machado (1875-1939). Her er også flere keramiske plaketter som viser vers av forfatteren. 


Vi går opp Calle Sevilla og til kirken Iglesia de Nuestra Señora de Los Remedios. Den var dessverre ikke åpen.  



Videre fulgte vi Pasaje de María Cintrano og kom ned til Calle Pozo de los Palos. 



I andre enden av Pasaje de María Cintrano kom vi til Calle Pozo de los Palos. Huset til høyre for  Pasaje de María Cintrano, med blå krukker, fikk i 2017 førstepremie for beste husfasade i gamlebyen. 



Plaza Begines er et stille torg, hvor de som bor der fortsatt holder skikken med å ta ut stolene sine for å sitte ned og snakke med naboene. 



Du har kanskje lagt merke til det, ikke vet jeg. Men hver gate har sine egne farger på alle de blomsterkrukkene som henger på veggene. På neste bilde er fargen rosa. Det er kommunen som sørger for dette. Gatene er fri for biler, naturlig nok ettersom de er smale og fulle av blomsterpotter. Mange av gatene er også fri for butikker og restauranter.  


Plaza Antonio Gala er dedikert til poeten og forfatteren og poeten Antonio Gala. Her finnes en byste av Gala og to keramiske plaketter med to sonetter av forfatteren. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar